CMG


CMG start met Cost Consulting-diensten

Amstelveen, 19 november 2002 - CMG introduceert diensten op het gebied van ICT Cost Management onder de naam Cost Consulting. De diensten zijn gericht op het realiseren van kostenbeheersing, kostenreductie en prestatieverbetering, en ondersteuning van investeringsbeslissingen. Voor deze dienstverlening heeft CMG zijn uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van Cost Management gebundeld, en op basis van praktijkervaringen een aantal methoden ontwikkeld die invoering en/of verbetering van financieel management vormgeven en begeleiden. In eerste instantie richt CMG zich met Cost Consulting op ICT-infrastructuren, maar daarnaast ook op organisaties die met een andersoortige infrastructuur werken, zoals energiebedrijven en telecommunicatiebedrijven.

"Met Cost Consulting kan CMG organisaties helpen hun kosten transparant te maken, te bezuinigen op ICT-kosten en de toegevoegde waarde van ICT te meten. CMG kan deze ondersteuning bieden op elk gewenst niveau binnen ondernemingen en overheidsinstellingen," zegt Lex Vellekoop, Managing Director Cost Consulting van CMG.

Met de nieuwe diensten sluit CMG aan op een toenemende behoefte bij organisaties om verantwoord te kunnen besparen en om verantwoord beslissingen te kunnen nemen over strategische ICT-investeringen. Dit komt ook duidelijk naar voren in een in opdracht van CMG door Heliview uitgevoerd onderzoek naar de behoefte aan kostenbeheersing en de investerings-problematiek onder Nederlandse organisaties (zie afzonderlijk persbericht). CMG kan organisaties niet alleen helpen inzicht te krijgen in ICT-kosten, maar kan ook een verband leggen met de bedrijfsprocessen, waardoor ook de eventuele toegevoegde waarde van ICT duidelijk kan worden gemaakt. In de praktijk blijkt het vaak zeer moeilijk om de werkelijke ICT-kosten vast te stellen; deze zijn vaak 'op één hoop' gegooid als onderdeel van de totale kosten. Verder ontbreekt het organisaties vaak aan de juiste middelen. Inzicht is niet alleen noodzakelijk om de budgetten goed te kunnen vaststellen, maar ook om te bepalen dat er niet alleen óp ICT kan worden bezuinigd, maar ook mét ICT.

Cost Consulting bij Remu
CMG heeft bij het Utrechtse energiebedrijf Remu een kostenmodel geïmplementeerd om te komen tot een accurate en transparante kostenbepaling van de uiteindelijke producten die aan de klant worden geleverd. Na de liberalisering van de energiemarkt heeft Remu een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd om aan de vereiste scheiding tussen levering en exploitatie van de infrastructuur te kunnen voldoen.

"De kosten per eenheid zullen onder het juk van de toezichthouder Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) omlaag moeten. Het is daarom van cruciaal belang om een goed inzicht te hebben in de opbouw van de kostprijzen en de achterliggende kosten-drivers," zegt Alex Cuperus, Manager Finance van Remu.

Met behulp van de methode Activity Based Costing (ABC) is er een oorzakelijk verband gelegd tussen activiteiten en kosten. Dit heeft inzicht opgeleverd in directe kosten (materialen en dergelijke), indirecte kosten (bijvoorbeeld ontwerp), de vaste kosten en de variabele kosten. Deze kostenmodellen hebben tevens een raamwerk opgeleverd voor het ERP-systeem van de energieleverancier, wat de implementatie sterk vereenvoudigd heeft. Ook kan Remu nu een oorzakelijk verband leggen tussen de zakelijke prognoses en de implicaties daarvan voor de infrastructuur (het energienet).

CMG
CMG plc, een wereldwijd opererende ICT-groep (Informatie- en CommunicatieTechnologie), is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor Mobile Business, Advanced Security, Business Process Outsourcing en Advanced Payroll. CMG bevindt zich in het hart van de bedrijfskritische activiteiten van haar klanten en combineert daarbij branchekennis en technische expertise met praktijkgerichte innovatie. CMG streeft naar de hoogste kwaliteit in dienstverlening. Dit komt tot uiting in een compleet service aanbod, uiteenlopend van managementadviezen, systeemontwikkeling en systeemintegratie tot extern beheer van specifieke bedrijfsprocessen. CMG is tevens een wereldwijde marktleider op het gebied van draadloos berichtenverkeer en mobiele Internetverbindingen.

CMG is opgericht in 1964, heeft meer dan 13.000 werknemers en ondersteunt klanten in meer dan 20 landen over de gehele wereld. CMG plc is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.cmg.com.



CMG