Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 19 november 2002
Persberichten district Heerlen (Rkey; 11.45 u) Dinsdag, 19 november 2002

District Heerlen

Heerlen; inzet pepperspray
De politie die afgelopen maandagavond omstreeks 19.30 uur op de Saroleastraat in Heerlen tussen een aantal personen een drugsdeal vermoedde, greep in en hield de van handel in verdovende middelen verdachte persoon, een 34-jarige man uit Heerlen aan. Bij de aanhouding gooide de verdachte een aantal bolletjes met verdovende middelen op de grond, hetgeen ook de aandacht van een aantal verslaafden trok. Tegen een persoon, een 36-jarige Heerlenaar die zich dreigend opstelde en zich ondanks herhaalde sommaties daartoe niet verwijderde, moest de politie gebruik maken van pepperspray. Ook deze verdachte werd aangehouden, dit wegens het niet voldoen aan een gegeven bevel/vordering door de politie. Ook tegen een andere persoon die zich dreigend opstelde moest de politie op een gegeven moment pepperspray inzetten, echter deze rende weg en wist te ontkomen. Beide aangehouden verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar ze werden ingesloten. Het is niet uitgesloten dat enkele passanten/burgers, die ondanks waarschuwingen van de politie om elders verder te lopen er toch langsliepen (tussen verdachten doorliepen), dat deze passanten iets van de pepperspray hebben meegekregen. De politie heeft totaal 19 bolletjes met heroine en cocaine in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces-verbaal op.

Heerlen; verdovende middelen
Bij controle afgelopen maandagavond op de Stationstraat in Heerlen van twee inzittenden van auto, bleek dat die verdovende middelen bij zich hadden. Daarbij gaat het om totaal 18 gram heroine en bijna 14 gram zogenaamd versnijdingsmiddel. Die werden in beslag genomen. Beide inzittenden van de auto, een 34-jarige vrouw en een 35-jarige man uit Mettmann (D) werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie stelt een nader onderzoek in / maakt proces-verbaal tegen hen op.

Brunssum; jeugdige verdachten
De politie maakt proces-verbaal op tegen totaal zes jongens (13 tot 14 jr), allemaal uit Brunssum. Die worden verdacht van allerlei strafbare feiten zoals vernielingen, inbraken, diefstallen en brandstichting in Brunssum in september en oktober jl. De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van binnengekomen aangiften en het daarop ingestelde onderzoek. Daarbij kwamen de verdachten in beeld en enkele verdachten werden eind oktober aangehouden. De jongens hadden in een bosperceel in Brunssum, vlakbij een industrieterrein een ondergrondse hut van waaruit zij ervan worden verdacht de strafbare feiten te hebben gepleegd. In het bosperceel, de directe omgeving van de ondergrondse hut, vond de politie allerlei gestolen spullen terug. Deze ondergrondse hut is inmiddels door de gemeente Brunssum vernietigd. Alle verdachten, die ieder voor wat hun aandeel een bekentenis hebben afgelegd, zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De politie zet het onderzoek voort. Daarbij onderzoekt de politie ook hun betrokkenheid bij tientallen fiets- en bromfietsdiefstallen de afgelopen tijd in Brunssum.
De jongens worden ervan verdacht medio september te hebben ingebroken in een aantal caravans van een bedrijf in Brunssum en gebouwen van sportverenigingen (ondermeer kledinglokalen). Bij die inbraken werden onder meer gasflessen, gereedschap, een scheerapparaat, een verrekijker, luchtbedden, matrassen, beurzen met een beetje geld en bankpasjes gestolen. Een deel van die buit (ondermeer gestolen gasflessen en steigerpijpen) werd in de omgeving van de ondergrondse hut teruggevonden. De totale inbraakschade bij alleen al de caravans wordt geschat op zon Euro 2.600,--. Daarnaast verdenkt de politie de jongeren van vernielingen en ook brandstichting. Daarbij gaat het om het in brand steken van een aantal pallets op een terrein van een bedrijf op een Brunssums industrieterrein en het in brand steken van een kleine trainings-goal bij een Brunssumse sportvereniging. De gestolen bankpasjes werden niet teruggevonden (vermoedelijk weggegooid). De politie zet het onderzoek voort.