Volksgezondheid slaat de klok in rustige PEX-week

DEN HAAG, 20021119 -- Cannabis, XTC, de seksuele gezondheid van jongeren, gevallen van varkenspest en gezondheidsrisicos bij het installeren van een communicatiesysteem: de Parlementaire Exchange Index (PEX) stond in week 46 vooral in het teken van de volksgezondheid. Niet alleen het gelijknamige ministerie draaide overuren. Nu de contouren van een uitgebreide Europese Commissie zichtbaar worden, heeft ook Buitenlandse Zaken steeds meer uit te leggen.

De PEX heeft zijn saaiste week tot nog toe beleefd. In week 46 werden 30 Kamervragen ingediend, een verlies van maar liefst 36,2 procent ten opzichte van een week eerder. Toen was de PEX nog goed voor 47 punten en een stijging van 51,6 procent. Aan minister De Geus heeft het in ieder geval niet gelegen. Weliswaar vallen er op het ministerie van Sociale Zaken weinig vragen in de bus, de CDA-bewindsman heeft het op Volksgezondheid beduidend drukker. Niet zelden mag De Geus zich verantwoorden over zaken die zijn tweede departement (overgenomen na het vertrek van Bomhoff) aangaan. De afgelopen week was dat onder andere over cannabis, het bijbetalen voor het geneesmiddel Ritalin en de zorgwekkende seksuele gezondheid van jongeren.

Ook op het departement van Buitenlandse Zaken konden ze aan de bak. De Hoop Scheffer incasseerde drie vragen, twee daarvan over de toekomstige plannen van Brussel met betrekking tot de samenstelling van een nieuwe Europese Commissie. Het brengt zijn totaal op 38, vier vragen verwijderd van minister De Boer die het met dezelfde vraag moest stellen als zijn collega op Volksgezondheid: waarom de Universiteit van Maastricht XTC verstrekt aan automobilisten?

In de rangschikking is verder weinig opzienbarends gebeurd. Minister Donner van Justitie voegde een vraag aan zijn totaal toe (60), maar hij wordt nog steeds op eerbiedwaardige afstand gevolgd door ministers Remkes van Binnenlandse Zaken (50) en De Geus van Volksgezondheid (47). Onderwijsminister Van der Hoeven voert de middenmoot aan met 25 vragen en ook Balkenende staat met 14 punten nog op een keurige plaats. Wel staat de premier al een tijdje "droog". Sinds 22 oktober, een kleine week na het vallen van het kabinet, heeft Balkenende geen vraag meer ontvangen. Ook Hoogervorst heeft het opmerkelijk rustig: drie weken geleden diende de Kamer voor het laatst een vraag in bij het ministerie van Financiën, dat met slechts 6 vragen in 8 weken hekkensluiter blijft van de PEX. Bovendien heeft de VVD'er het op Economische Zaken, dat hij van Heinsbroek heeft overgenomen, al net zo rustig als op zijn "eigen" ministerie.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.