Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

rampenbestrijding 2002

Rapportage resultaten monitor voorbereiding rampenbestrijding 2002

In opdracht van het ministerie van VWS is begin 2001, in samenwerking met het ministerie van BZK, het monitorinstrument voorbereiding rampenbestrijding ontwikkeld. Aan dit monitorinstrument liggen de beleidsnota rampenbestrijding 2000-2004 en de nota Met Zorg Verbonden ten grondslag. Doel van het monitorinstrument is, naast het bieden van een geoperationaliseerd beleidsperspectief, inzicht te geven in de mate waarin de regio is gevorderd met de implementatie van het geformuleerde versterkingsbeleid rampenbestrijding.

Rapportage resultaten monitor voorbereiding rampenbestrijding 2002 1. Rapportage resultaten monitor voorbereiding rampenbestrijding 2002

Rapportage resultaten monitor
voorbereiding rampenbestrijding 2002
onderdeel GHOR vragen

Rapportage resultaten monitor voorbereiding
rampenbestrijding 2002 onderdeel GHOR vragen

Inleiding
In opdracht van het ministerie van VWS is begin 2001, in samenwerking met het ministerie van BZK, het "monitorinstrument voorbereiding rampenbestrijding" ontwikkeld. Aan dit monitorinstrument liggen de beleidsnota rampenbestrijding 2000- 2004 en de nota "Met Zorg Verbonden" ten grondslag. Doel van het monitorinstrument is, naast het bieden van een geoperationaliseerd beleidsperspectief, inzicht te geven in de mate waarin de regio is gevorderd met de implementatie van het geformuleerde versterkingsbeleid rampenbestrijding. Het ministerie van BZK heeft aangegeven het monitorinstrument als voorloper voor de toekomstige bestuurlijke rapportage te beschouwen.
Op basis van terugkoppeling vanuit de regio's naar aanleiding van de resultaten uit de eerste ronde, is het monitorinstrument eind 2001 in opdracht van het ministerie van BZK uitgebreid met vragen over de politie en de gemeenten. Tevens zijn de relevante actiepunten naar aanleiding van de kabinetsstandpunten `Enschede' en `Volendam' verwerkt. Als gevolg hiervan is ook het GHOR-deel van het monitorinstrument in enige mate uitgebreid, de vergelijkbaarheid met het eerste monitorinstrument is echter gehandhaafd.
In de maanden juni en juli van dit jaar zijn in het land gespreksrondes geweest in iedere GHOR-regio en is op basis van de informatie van de regio het monitorinstrument ingevuld. De scores die in deze monitorronde zijn opgetekend zijn een momentopname. Met dit instrument wordt de voortgang van de GHOR beleidsimplementatie tot de afronding in 2004 tweemaal per jaar in beeld gebracht.

Doel van deze rapportage is om de opdrachtgever, aan de hand van de resultaten uit de GHOR monitorronde, inzicht te verschaffen in de voortgang van de beleidsimplementatie. Daarnaast wordt een aantal bevindingen nader toegelicht. De geïntegreerde rapportage van de bevindingen zal eind oktober worden aangeboden aan de minister van VWS en de staatssecretaris van BZK.

Methodologie
Het geformuleerde beleid is in het tweede integrale monitorinstrument door middel van 367 gesloten vragen geoperationaliseerd en onderverdeeld in 5 clusters, te weten: · multidisciplinaire vragen
· specifieke brandweer vragen
· specifieke politie vragen
· specifieke gemeenten vragen
· specifieke GHOR vragen.

Omdat een geïntegreerd instrument is ontwikkeld, voor brandweer en GHOR gezamenlijk, later uitgebreid met politie en gemeenten, is gekozen voor de indeling van de "handreiking invoeringsplan versterking rampenbestrijding" van het ministerie van

R a p p o r t a g e r e su l t a t e n m o n i t o r P a g i n a 1 va n 5 vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 2 o n de r d e e l G H O R vr a g e n
se p t e m b e r 2 0 0 2

BZK. Dit heeft voor de vragen over het GHOR-beleid tot gevolg dat de meeste vragen in het hoofdstuk "operationalisering" zijn ondergebracht. Er is bewust gekozen om gebruik te maken van "gesloten vragen". Vragen zijn alleen met "ja" beantwoord, indien volledig aan de vraagstelling werd voldaan. Om toch een genuanceerd beeld te krijgen van de stand van zaken in de regio, is de opbouw van de vragen dusdanig, dat er een markering ontstaat met betrekking tot de stand van zaken op weg naar het realiseren van een eindterm.

De monitor volgt de regio indeling zoals die door het ministerie van BZK wordt gehanteerd in casu de politieregio indeling. Het afgelopen jaar hebben enkele aanpassingen plaatsgevonden in deze indeling, met als gevolg dat het aantal regio's in 2002 is gedaald van 26 naar 25.
Doordat het tweede monitorinstrument met een aantal vragen is uitgebreid, geven deze nieuwe vragen alleen informatie over de huidige stand van zaken. Vergelijking met de stand van zaken per 1 juli 2001 kan uitsluitend aan de hand van de eerder gestelde vragen plaatsvinden. Het gevolg van beide aanpassingen is dat sommige percentages in enige mate kunnen afwijken ten opzichte van de rapportage `GHOR monitorronde 2001'.

De afgelopen maanden hebben de accountmanagers van het ministerie van BZK en de regiocoördinatoren van VWS gezamenlijk gesprekken gevoerd met de regionale brandweercommandant, de korpschef van de politie en de RGF van iedere GHOR-regio. In deze gesprekken zijn de vragen van het multidisciplinaire gedeelte doorgenomen en de score opgeschreven die de regio's zichzelf toekennen. Vervolgens is door de regiocoördinatoren van het ministerie van VWS een apart gesprek gevoerd met de RGF waarin de GHOR-specifieke vragen zijn doorgenomen. Behalve het antwoord van de regio op de vragen is ook aanvullende informatie in de regiorapportages genoteerd. De ingevulde regiomonitor is ter verificatie aan de gesprekspartners toegezonden. De resultaten van deze gesprekken met de RGF vindt u terug in deze notitie. Omdat het beleid van het versterkingstraject is uitgezet tot 2004, is het voor regio's op dit moment onmogelijk een 100 % score te behalen. Een aantal onderwerpen (kaders) is landelijk nog in ontwikkeling en derhalve onmogelijk om al in de regio's te implementeren, bijvoorbeeld de HKZ (kwaliteits-)normering. Andere onderwerpen zijn nog maar net landelijk vastgesteld, zoals bijvoorbeeld de leidraad operationele prestaties, en derhalve ook nog niet in alle regio's geïmplementeerd.

Bevindingen
Een totaaloverzicht van de bevindingen van alle regio's, die betrekking hebben op de beleidsimplementatie van de GHOR en bestaat uit 102 vragen, alsmede de tweede versie van het monitorinstrument, treft u aan als bijlagen 1 en 2.

Algemeen
Ons is opgevallen dat op enkele punten van het uitgezette beleid, de regio's naar ons oordeel redelijkerwijs niet in staat zullen zijn om deze punten eind 2003 volledig te hebben gerealiseerd. Het gaat hierbij met name om activiteiten die een (jaren)lange

R a p p o r t a g e r e su l t a t e n m o n i t o r P a g i n a 2 va n 5 vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 2 o n de r d e e l G H O R vr a g e n
se p t e m b e r 2 0 0 2

doorlooptijd hebben, bijvoorbeeld het daadwerkelijk opgeleid hebben van alle betrokken functionarissen of het hebben van een functionerend ketenbreed GHOR kwaliteitsborgingsysteem. Zo is de afgelopen tijd landelijk veel voortgang geboekt met het ontwikkelen van GHOR opleidingsplannen en momenteel wordt een aantal nieuw te volgen GHOR opleidingen aangeboden. Het zal echter nog geruime tijd in beslag nemen voordat alle betrokken functionarissen deze opleidingen gevolgd hebben. Gevolg hiervan is dat een volledige 100 % score op alle vragen uit de monitor eind 2003 niet haalbaar zal zijn.

In de rapportage over 2001 is aangegeven dat op enkele onderdelen, waarop reeds eerder geformuleerd beleid aanwezig was, de stand van zaken achterbleef bij onze verwachting en dat de ontwikkelingen op deze onderdelen gevolgd dienden te worden. Zo geven momenteel nog 13 (2001: 17) van de 25 regio's aan dat er nog geen actueel geoefend ambulancebijstandsplan aanwezig is. Van de 25 regio's geven 15 (2001:17) aan dat er nog geen actueel geoefend gewondenspreidingsplan in de regio is. Aan de tot totstandkoming van deze twee plannen wordt momenteel landelijk gewerkt. Nadrukkelijk punt van aandacht is dat momenteel nog steeds 19 van de 25 regio's aangeven dat niet alle ziekenhuizen in de regio beschikken over een actueel en met name beoefend rampenopvangplan. Naar ons oordeel zijn op dit onderdeel aanvullende initiatieven noodzakelijk.

Naar onze waarneming is de ontwikkeling van de GHOR mede afhankelijk van de stand van zaken en de voortgang bij de collega hulpverleningsdiensten, met name die bij de regionale brandweer. In veel regio's wordt aangegeven dat de uitkomst van de analyse van de `Leidraad Maatramp' als niet reëel beleefd wordt, bijvoorbeeld waar het aantallen slachtoffers betreft. Mede als gevolg hiervan vormt de GHOR capaciteit dan vaak een knelpunt. Dit betekent dat de verdere uitvoering van dit traject kan stagneren. Ook valt ons op dat de ontwikkeling van de proactie en preventie bij de GHOR achterblijft bij die van de preparatie en operationalisering/repressie. Bijna de helft van de regio's (12 van de 25) scoort nog geen enkele van de zes vragen op proactie en preventie gebied positief. Bij de start van het versterkingsbeleid GHOR is de aandacht in eerste instantie met name uitgegaan van het voorbereiden op de repressiefase. Wij denken dat proactie en preventie op korte termijn ook binnen de GHOR meer (beleids-) aandacht dient te verkrijgen. Eén regio gaf aan voor de eerste maal geconfronteerd te zijn met een vraag ten aanzien van handhaving, naar aanleiding van door de GHOR uitgebrachte adviezen ten behoeve van de gemeentelijke vergunningverlening.

`Met Zorg Verbonden'
In de nota "Met Zorg Verbonden" wordt een aantal beleidsontwikkelingen met name genoemd. Onze bevindingen op deze onderwerpen zijn de volgende.

De RGF en de ketenpartners.
In alle GHOR-regio's wordt door de RGF aangegeven dat sprake is van een goed contact met de ketenpartners als RAV, Traumacentrum, ziekenhuizen, GGZ­

R a p p o r t a g e r e su l t a t e n m o n i t o r P a g i n a 3 va n 5 vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 2 o n de r d e e l G H O R vr a g e n
se p t e m b e r 2 0 0 2

instellingen, GGD-en en Rode Kruis. Van de 25 regio's geven 20 (2001: 15) aan dat dit contact momenteel structureel geborgd is. Gezien de samenwerkingsstructuur van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, zijn wij van oordeel dat zonder zeer spoedige structurering in de overige 5 regio's de beleidsdoelstellingen in deze regio's niet voor eind 2003 gerealiseerd kunnen worden. Met betrekking tot de samenwerking met de ketenpartners springt in het oog dat slechts 2 van de 25 regio's aangeven dat met de regionale huisartsen afspraken zijn gemaakt over hun rol ten tijde van opschaling. Er is landelijk behoefte aan meer duidelijkheid omtrent de verwachtingen van de inbreng van huisartsen bij de GHOR.

In veel regio's is de opbouw van de operationele GHOR-organisatie ondertussen aanzienlijk gevorderd. Dit blijkt ondermeer uit het gegeven dat momenteel in 20 (2001: 12) van de 25 regio's een Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) 24 uur per dag beschikbaar is.

Veel regio's zijn vergevorderd met de implementatie van het deelproces dat betrekking heeft op de Psychosociale Hulpverlening en Opvang (PSHO). In 16 (2001: 14) van de 25 regio's ligt momenteel een bestuurlijk door de partners vastgesteld PSHO plan. Het handboek voor het deelproces preventieve volksgezondheid en medisch-milieukundige maatregelen (PVMM) is op dit moment pas in 5 (2001: 0) van de 25 regio's opgesteld. Er is sprake van een landelijk initiatief om dit verder uit te werken.

Verder valt op, na de recente millenniumovergang, dat nog slechts 3 (2001: 1) van de 25 regio's aangeeft dat de continuïteitsplannen van de ketenpartners structureel worden onderhouden en dat 4 (2001: 1) van de 25 regio's aangeven over een regiobreed mesocontinuïteitsplan te beschikken. In de regio's is nog geen sprake van een integraal kwaliteitsborgingsysteem voor de gehele GHOR-ketenzorg. Momenteel wordt op initiatief van de Raad van RGF-en in een daartoe opgestart HKZ-traject gewerkt aan het opstellen van een dergelijk certificeringschema. Dit schema speelt een belangrijke rol bij de borging en bewaking van het voorgestane beleid. Het verdient aanbeveling om het tot stand komen van dit certificatieschema waar mogelijk te bevorderen.

Traumacentra en traumazorgnetwerk
In 6 (2001: 10) regio's is nog geen sprake van structureel overleg met alle relevante traumacentra in de regio en de RGF. Hoewel 20 (2001: 13) van de 25 regio's aangeven dat men regulier overleg heeft met de regionale ziekenhuizen en het traumacentrum, zijn er in 14 (2001: 18) van de 25 regio's nog geen duidelijke afspraken op schrift gesteld over de samenwerking en de onderlinge taakverdeling. Nog steeds blijkt regelmatig dat de RGF geen zicht heeft op (de ontwikkeling van) het traumazorgnetwerk of dat wordt aangegeven dat dit feitelijk niet plaatsvindt. Punt van aandacht hierbij is de afwijkende regio-indeling van de traumacentra en de GHOR-regio's. Ook recentelijk treden nog verschuivingen op van ziekenhuizen die voor een ander Traumacentrum `kiezen'.

R a p p o r t a g e r e su l t a t e n m o n i t o r P a g i n a 4 va n 5 vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 2 o n de r d e e l G H O R vr a g e n
se p t e m b e r 2 0 0 2

Een groot punt van zorg blijft dat slechts 10 (2001: 6) van de 25 regio's aangeven te kunnen beschikken over een 24-uurs inzetbaar Medisch Mobiel Team (MMT). Als kanttekening wordt aangegeven in deze regio's dat het MMT weliswaar 24 uur per dag beschikbaar is maar dat de kwaliteit van deze MMT's niet altijd overeenkomt met de kwaliteitseisen zoals deze door het ministerie van VWS in haar circulaire is verwoord. Zo spoedig mogelijk dient een 24-uurs inzet van een gekwalificeerd MMT te worden gegarandeerd, mede omdat dit een belangrijk onderdeel vormt van de geneeskundige combinatie.

RAV vorming
In alle regio's is sprake van operationele samenwerki tussen de ambulancediensten en de CPA's. Ook zijn er bijna altijd 24 (2001: 21) van de 25 regio's met de CPA/RAV afspraken gemaakt over de opschaling van de SMH-keten. In 20 (2001: 13) van de 25 regio's is sprake van een bestuurlijk vastgesteld en Regionaal Ambulanceplan (RAP). In 10 regio's (2001: 8) wordt aangegeven dat er sprake is van een formele RAV met een eigen bestuur.

Het maken van formele en structurele afspraken met de RAV-en omtrent hun bijdrage aan de GHOR, is momenteel in 16 (2001: 11) van de 25 regio's gerealiseerd. In 17 (2001: 16) van de 25 regio's wordt aangegeven dat de RAV ambuteams ten behoeve van de Geneeskundige combinaties (GNK) operationeel inzetbaar zijn. Regelmatig wordt hierbij wel aangetekend dat deze teams feitelijk aan de reeds aanwezige ambulancecapaciteit zullen worden onttrokken.

Conclusie
Op basis van de gegevens uit de monitorronde kan geconcludeerd worden dat het veld zowel landelijk als in veel regio's druk bezig is om het uitgezette beleid te realiseren. Dit komt deels tot uiting in een substantiële toename van het aantal met `ja' beantwoorde vragen. Gezien het feit dat veel onderdelen in ontwikkeling zijn worden op dit moment nog veel vragen met `nee' beantwoord, hoewel hier vaak wel planmatig aan gewerkt wordt. Rond enkele specifieke onderdelen lijkt landelijk sprake van stagnatie in de voortgang, die initiatieven wenselijk maakt. In enkele regio's lijkt niet aan de randvoorwaarden voldaan te worden om eind 2003 tot een afronding van de beleidsimplementatie te komen.

R a p p o r t a g e r e su l t a t e n m o n i t o r P a g i n a 5 va n 5 vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 2 o n de r d e e l G H O R vr a g e n
se p t e m b e r 2 0 0 2

Bijlage 1: Het monitorinstrument
Om aan te geven op welke wijze de GHOR-monitor onderdeel uitmaakt van het integrale monitorinstrument, zijn de multidisciplinaire vragen evenals de vragen specifiek bestemd voor de brandweer, politie en gemeenten lichter afgedrukt.

monitor-instrument
voorbereiding rampenbestrijding

Gecoördineerde voorbereiding rampen-
bestrijding voor de gemeenten, de
brandweerkolom, de politiekolom en de
GHOR-kolom

Definitieve versie 1.0
Nieuwegein, 11 april 2002

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

1. AANSTURING

1M1 Vindt er onder leiding van de regionale brandweer (structureel) operationeel overleg plaats met de GHOR over de voorbereiding op de rampenbestrijding?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 91 3 , j u l i 1 9 9 9 , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e P G H O R 9 7 / 1 6 6 b e st u u r l i j ke o r g a n i sa t i e s

1M2 Vindt er onder leiding van de regionale brandweer (structureel) operationeel overleg plaats met de politie over de voorbereiding op de rampenbestrijding?

1M3 Heeft u kennis gemaakt met alle gemeenten op bestuurlijk niveau in uw regio in het kader van hun rol in/bij de rampenbestrijding?

1M4 Heeft u kennis gemaakt met alle gemeenten op operationeel niveau in uw regio in het kader van hun rol in/bij de rampenbestrijding?

1M5 Heeft u structureel contact op bestuurlijk niveau met alle gemeenten in uw regio in het kader van hun rol in/bij de rampenbestrijding?

1M6 Heeft u structureel contact op operationeel niveau met alle gemeenten in uw regio in het kader van hun rol in/bij de rampenbestrijding?

1M7 Vindt het interdisciplinair overleg met alle bovengenoemde disciplines gezamenlijk plaats?

1M8 Vindt er gestructureerd overleg plaats met de provincie over de voorbereiding op de rampenbestrijding in de regio?

1M9 Is er sprake van een congruente gebiedsindeling van brandweer, GHOR en politie?

AANTAL PUNTEN

Aanvullende bijzonderheden/knelpunten bij bovengenoemde aspecten in het kader van afspraken over gecoördineerde invoering versterking rampenbestrijding:

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 2 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

2. ZORGNIVEAU

2M1 Heeft de brandweer als onderdeel van de multidisciplinaire inventarisatie de specifieke brandveiligheidsrisico's geïnventariseerd? (denk aan gevaarlijke stoffen)

2M2 Heeft de GHOR als onderdeel van de multidisciplinaire inventarisatie de specifieke geneeskundige risico's geïnventariseerd? (denk aan voedselvergiftiging, grieppandemie, legionella)

2M3 Heeft de politie als onderdeel van de multidisciplinaire inventarisatie de specifieke veiligheidsrisico's geïnventariseerd? (denk aan openbare orde problemen)

2M4 Hebben de gemeentelijke diensten als onderdeel van de multidisciplinaire inventarisatie de specifieke veiligheids- en milieurisico's geïnventariseerd?

2M5 Is er een multidisciplinaire inventarisatie van de aanwezige risicovolle objecten/activiteiten opgesteld?

2M6 Bestaat er een overzicht van de risicovolle objecten en/of activiteiten op gemeentelijk niveau (risicokaarten)?

2M7 Is er in de regio een risicoanalyse overeenkomstig de leidraad maatramp opgesteld?

2M8 Heeft deze risicoanalyse geresulteerd in een maatramp toegesneden op de verschillende hulpverleningsdiensten (maatrampdiamant)?

2M9 Heeft over de maatrampdiamant door alle betrokken besturen besluitvorming plaatsgevonden?

2M10 Is de provincie bij deze besluitvorming betrokken?

2M11 Is op basis van de risicoanalyse de maximaal benodigde capaciteit met betrekking tot proactie- en preventiebeleid bepaald?

2M12 Is op basis van de maatramp de maximaal benodigde repressieve capaciteit (operationele prestaties) bepaald overeenkomstig de leidraad operationele prestaties?

2M13 Heeft het bestuur van de regionale brandweer, in overeenstemming met de besturen van de GHOR en politie, een besluit genomen over de te realiseren proactieve, preventieve, preparatieve, repressieve en nazorgcapaciteit?

2M14 Is dit bestuursbesluit over de te realiseren capaciteit gerealiseerd?

C i r cu l a i r e P G H O R 9 7 / 1 6 6 b e st u u r l i j ke o r g a n i sa t i e s , C i r cu l a i r e E B 2 0 0 0 / 7 54 0 6 r i si co a n a l y se vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 d e c. 1 9 9 9

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 3 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

2GE1 Wordt de maximaal te realiseren capaciteit/zorgniveau gegarandeerd door alle gemeenten in de regio?

2B1 Zijn op basis van het regionale dekkingsplan minimum kwaliteitseisen vastgesteld overeenkomstig de normering handleiding brandweerzorg?

2B2 Zijn op basis van het regionale dekkingsplan minimum kwaliteitseisen van de in te zetten eenheden vastgesteld?

2B3 Wordt de maximaal te realiseren capaciteit gegarandeerd door de regionale brandweer?

2P1 Wordt de maximaal te realiseren capaciteit gegarandeerd door de regionale politie?

2G1 Wordt het maximaal te realiseren zorgniveau gegarandeerd door de GHOR, de daarin vertegenwoordigde ketenpartners en de aanvullende voorzieningen?

C i r cu l a i r e P G H O R 9 7 / 1 6 6 b e st u u r l i j ke o r g a n i sa t i e s

AANTAL PUNTEN

Aanvullende bijzonderheden/knelpunten bij bovengenoemde aspecten in het kader van afspraken over gecoördineerde invoering versterking rampenbestrijding:

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 4 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

3 PROACTIE EN PREVENTIEBELEID

Beleid en vaststelling

3M1 Is er op interdisciplinair niveau een beleidslijn inzake proactie?

3M2 Hebben alle gemeenten in de regio een beleidslijn inzake proactie?

3M3 Is er op interdisciplinair niveau een beleidslijn inzake preventie?

3M4 Hebben alle gemeenten in de regio een beleidslijn inzake preventie?

3M5 Zijn bovengenoemde beleidslijnen op bestuurlijk niveau vastgesteld?

3M6 Vindt jaarlijks bestuurlijke rapportage plaats?

3M7 Zijn bij de diverse disciplines de, voor de uitvoering van het proactie en preventiebeleid, benodigde functies beschreven (kwaliteit en kwantiteit) en bestuurlijk vastgesteld?

3GE1 Zijn in alle gemeenten in de regio bestuurlijke beleidsplannen met doelen op preventief gebied (bouwvergunningen en gebruiksvergunningen) vastgesteld?

3GE2 Zijn de beleidsuitgangspunten in het kader van handhaving van de gebruiksvergunningen in alle gemeenten in de regio bestuurlijk?

3B1 Is er voor alle gemeenten in de regio een brandpreventiebeleid voor bestaande bouw bestuurlijk vastgesteld?

3B2 Is er regionale afstemming over brandpreventiebeleid?

Organisatie

3M8 Zijn er structurele interdisciplinaire overlegmomenten?

3M9 Zijn er structurele regionale, intergemeentelijke overlegmomenten?

3M10 Zijn er structurele interdisciplinaire overlegmomenten op het gebied van proactie en preventie?

3GE3 Is de vastgestelde personele formatie ten behoeve van de proactie in alle gemeenten in de regio ingevuld?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 5 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

3GE4 Is de vastgestelde personele formatie t.b.v. de preventie in alle gemeenten in de regio ingevuld?

3GE5 Zijn er in alle gemeenten in de regio informatiesystemen ter ondersteuning van uitvoering en beleid?

3B3 Is in alle gemeenten in de regio de vastgestelde personele formatie ten behoeve van de proactie ingevuld?

3B4 Is in alle gemeenten in de regio de vastgestelde personele formatie ten behoeve van de preventie ingevuld?

3B5 Bestaat er regionale samenwerking bij vergunningverlening, controle en handhaving van de brandveiligheid?

3B6 Is deze samenwerking bestuurlijk geaccordeerd?

3B7 Zijn er informatiesystemen ter ondersteuning van uitvoering en beleid?

3P1 Is in de gehele regio de vastgestelde personele formatie ten behoeve van de proactie ingevuld?

3P2 Is in de gehele regio de vastgestelde personele formatie ten behoeve van de preventie ingevuld?

3P3 Zijn er informatiesystemen ter ondersteuning van uitvoering en beleid?

3G1 Is in de gehele regio de vastgestelde personele formatie ten behoeve van de proactie ingevuld?

3G2 Is in de gehele regio de vastgestelde personele formatie ten behoeve van de preventie ingevuld?

3G3 Zijn er informatiesystemen ter ondersteuning van uitvoering en beleid?

3G4 Is de GHOR structureel betrokken bij de vergunningverlening in het kader van het vestigingsbeleid, verkeer, enz.

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

3G5 Is de GHOR structureel betrokken bij de vergunningverlening voor evenementen? B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

3G6 Is deze rol t.a.v. de vergunningverlening voor de GHOR vastgelegd?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 6 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

Werkprocessen

3M11 Zijn er in alle gemeenten in de regio vastgelegde procedures voor de betrokkenheid van de drie hulpverleningsdiensten bij grote infrastructurele projecten?

3M12 Is er in alle gemeenten in de regio een rol voor de hulpverleningsdiensten bij de totstandkoming van bestemmingsplannen en het vaststellen van routes voor gevaarlijke stoffen?

3M13 Hebben alle gemeenten in de regio op regionaal niveau een rol voor de hulpverleningsdiensten bij de totstandkoming van bestemmingsplannen?

3M14 Hebben alle gemeenten in de regio op provinciaal niveau een rol voor de hulpverleningsdiensten bij de totstandkoming van bestemmingsplannen?

3M15 Zijn er vastgelegde procedures voor de vestiging van mogelijke BRZO-bedrijven?

3M16 Zijn er op regionaal niveau werkafspraken tussen diensten om milieu-, bouw- en gebruiksvergunningen op elkaar af te stemmen?

3GE6 Is er in alle gemeenten in de regio een handhavingsprogramma gebruiksvergunningen?

3B8 Zijn er vastgelegde afspraken tussen BWT en brandweer over het verwerken van bouw- en gebruiksvergunningen in alle gemeenten in de regio?

3B9 Zijn er vastgelegde afspraken over advisering inzake brandveiligheid aan milieudiensten in de regio?

Inhoudelijke meetpunten

3M17 Bestaat er een route gevaarlijke stoffen in/om de gemeenten in de regio?

3M18 Wordt geborgd dat de hulpverleningsdiensten een overzicht hebben van objecten/projecten waarvoor vergunningverlening noodzakelijk is?

3GE7 Zijn in alle gemeenten in de regio vergunningen voor BRZO-bedrijven verstrekt?

3GE8 Worden in alle gemeenten in de regio bij het handhaven van vergunningen daadwerkelijk sancties uitgevoerd?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 7 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

3B10 Is de inhaalslag gebruiksvergunningen binnen twee jaar afgerond?

3B11 Worden de geplande aantallen vergunningverleningen in alle gemeenten in de regio gehaald?

Voorlichting

3M19 Vindt in alle gemeenten in de regio voorlichting plaats aan de bevolking inzake risico's en effecten van bijvoorbeeld gevaarlijke bedrijven, transport, enz.

3M20 Vindt in alle gemeenten in de regio voorlichting plaats aan de bevolking omtrent veiligheid en preventie?

AANTAL PUNTEN

Aanvullende bijzonderheden/knelpunten bij bovengenoemde aspecten in het kader van afspraken over gecoördineerde invoering versterking rampenbestrijding:

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 8 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

4. PREPARATIE

4M1 Is de huidige planvorming gebaseerd op de specifieke risico's in uw regio?

4M2 Is de huidige planvorming gebaseerd op specifieke risico's in aangrenzende regio's (inclusief buitenland en kust)?

4M3 Zijn de draaiboeken voor het grootschalig optreden van de brandweer opgesteld?

4M4 Zijn door de GHOR de relevante processen in deze plannen uitgewerkt (draaiboeken)?

R e f e r e n t i e ka d e r s P V B , b i j l a g e 2 p a g i n a 9 3 e n vo l g e n d e

4M5 Zijn door de politie de relevante processen in deze plannen uitgewerkt (draaiboeken)?

R e f e r e n t i e ka d e r s P V B , b i j l a g e 2 p a g i n a 9 3 e n vo l g e n d e

4M6 Zijn door de gemeenten de relevante processen in deze plannen uitgewerkt (draaiboeken)?

R e f e r e n t i e ka d e r s P V B , b i j l a g e 2 p a g i n a 9 3 e n vo l g e n d e

4M7 Is in alle gemeenten voorzien in eenduidige afspraken met betrekking tot de leiding en coördinatiestructuur bij een multidisciplinaire inzet?

4M8 Zijn gemeentelijke rampenplannen in regionaal verband afgestemd?

4M9 Zijn er afspraken gemaakt over de bestuurlijke coördinatie bij gemeentegrensoverschrijvende incidenten?

4M10 Is in alle gemeenten voorzien in eenduidige afspraken over de operationele leiding bij gemeentegrensoverschrijdende incidenten?

4M11 Zijn er eenduidige afspraken gemaakt over het operationeel leiderschap in het kader van calamiteiten die met name op het gebied van openbare orde of op medisch gebied liggen?

4M12 Zijn er in de regio afspraken gemaakt over de (operationele) informatievoorziening?

4M13 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking de partners bekend?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

4M14 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking afspraken opgesteld, in werking gesteld en geoefend? B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 9 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

4M15 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking operationele afspraken geformaliseerd?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

4M16 Is voorzien in een adequaat toegerust regionaal coördinatiecentrum(RCC)?

4M17 Zijn er eenduidige afspraken gemaakt tussen de alarmcentrale/meldkamer van de verschillende disciplines over de afhandeling van een incident?

4M18 Zijn er eenduidige afspraken gemaakt tussen de alarmcentrale/meldkamer(s) en het RCC met betrekking tot de opschaling?

4M19 Zijn er eenduidige afspraken gemaakt tussen de alarmcentrale/meldkamer(s) en het RCC met betrekking tot de bemensing van het RCC?

4M20 Is er een actueel overzicht met adressen, contactpersonen, telefoonnummers en noodnetnummers van alle partners binnen de rampenbestrijdingsorganisatie beschikbaar en zijn er procedures m.b.t. de actualisering van de gegevens?(bij alarmcentrales, RCC, PCC, beleidsteam en operationeel team (draaiboek alarmering)

4M21 Zijn voor de geïnventariseerde specifieke risicovolle objecten/activiteiten rampbestrijdingsplannen vastgesteld?

4M22 Wordt het bestuur van de regio c.q. de gemeenten periodiek geïnformeerd over de voorbereiding op de rampenbestrijding?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

4M23 Is er een multidisciplinair draaiboek m.b.t. publieksvoorlichting ten tijde van calamiteiten en evenementen ("communicatieplan")?

A r t . 1 1 a W R Z O

4M24 Is dit draaiboek tot stand gekomen in overleg met alle disciplines ("communicatieplan")?

4GE1 Beschikken alle gemeenten over een door de gemeenteraad vastgesteld rampenplan?

4GE2 Zijn deze rampenplannen ter toetsing opgestuurd naar de provincie?

4GE3 Zijn in alle gemeenten organisatie- en beheersverordeningen vastgesteld overeenkomstig de Modelverordening brandveiligheid en hulpverlening van de VNG?

T o e l i ch t i n g o p M o d e l ve r o r d e n i n g b r a n d ve i l i g h e i d e n h u l p ve r l e n i n g ( V N G )

4GE4 Zijn de gemeentelijke beleidsplannen afgestemd op het regionaal organisatieplan?

4GE5 Zijn de (gewijzigde) verordeningen aan de provincie toegestuurd?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 10 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

4GE6 Is de opschaling van de gemeentelijke diensten in alle gemeenten in de regio eenduidig geregeld?

4GE7 Beschikken alle gemeenten in de regio over een functionerend alarmeringsprotocol voor de bij de rampenbestrijding betrokken functionarissen ten behoeve van de rampenstaf/beleidsteam e.d.?

4GE8 Beschikken alle gemeenten in uw regio over een opleidingsplan ten behoeve van de functievervullers in het gemeentelijk beleidsteam?

4GE9 Zijn de leden van het gemeentelijk beleidsteam in alle gemeenten in uw regio adequaat opgeleid voor het vervullen van hun functie?

4GE10 Beschikken alle gemeenten in uw regio over een oefenplan ten behoeve van de functievervullers in het gemeentelijk beleidsteam?

4GE11 Hebben de leden van het gemeentelijk beleidsteam in alle gemeenten in uw regio regelmatig geoefend in het vervullen van hun functie?

4GE12 Worden de resultaten van de oefeningen met betrekking tot het beleidsteam in alle gemeenten in uw regio structureel geëvalueerd en vastgelegd?

4GE13 Wordt op basis van deze evaluaties het oefenplan met betrekking tot het beleidsteam in alle gemeenten in uw regio bijgesteld?

4GE14 Zijn alle gemeenten in uw regio bekend met hun verantwoordelijkheden, hun rol en de daar uit voortvloeiende taken in het kader van de voorbereiding op de rampenbestrijding (deelprocessen)?

4GE15 Beschikken alle gemeentelijke diensten van de gemeenten in uw regio over een functionerend alarmeringsprotocol voor de bij de rampenbestrijding betrokken functionarissen?

4GE16 Wordt dit alarmeringsprotocol regelmatig geactualiseerd en geoefend?

4GE17 Is de afschaling van de gemeentelijke diensten in uw regio eenduidig geregeld?

4GE18 Beschikken alle gemeenten in de regio over een adequaat ingericht gemeentelijk coördinatiecentrum?

4GE19 Beschikken alle gemeenten in uw regio over een opleidingsplan ten behoeve van alle functievervullers van de betrokken gemeentelijke diensten?

4GE20 Zijn de functievervullers van de betrokken gemeentelijke diensten in alle gemeenten in uw regio adequaat opgeleid voor het vervullen van hun functie?

4GE21 Beschikken alle gemeenten in de regio over een oefenplan ten behoeve van de functievervullers van de betrokken gemeentelijke diensten in alle gemeenten in uw regio?

4GE22 Hebben de functievervullers van de betrokken gemeentelijke diensten in alle gemeenten in uw regio regelmatig geoefend in het vervullen van hun functie?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 11 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

4GE23 Zijn de resultaten van de oefeningen met betrekking tot de functievervullers van de betrokken gemeentelijke diensten in alle gemeenten van uw regio structureel geëvalueerd en vastgelegd?

4GE24 Is op basis van deze evaluaties het oefenplan met betrekking tot de functievervullers van de betrokken gemeentelijke diensten in alle gemeenten van uw regio bijgesteld?

4B1 Is het regionaal dekkingsplan vertaald in de technische infrastructuur en de uitrukprocedures in de alarmcentrale?

4B2 Zijn de rampbestrijdingsplannen opgesteld voor alle daartoe in de regio aangewezen risicovolle objecten?

4B3 Zijn de aanvalsplannen opgesteld ten behoeve van alle in de regio geïnventariseerde risicovolle objecten, waarvoor geen rampenbestrijdingsplan is opgesteld?

4B4 Zijn er afspraken gemaakt over de operationele leiding bij grootschalig optreden van de brandweer (OVD, CVD) bij gemeentegrensoverschrijdende incidenten?

4B5 Zijn er afspraken gemaakt over de specialistische functies van de brandweer bij de rampenbestrijding m.b.t. uitruk en bemensing (waaronder OGS en WVD)?

R e f e r e n t i e ka d e r s P V B p a g . 3 6 t / m 3 9

4B6 Zijn deze functies door afzonderlijke functionarissen ingevuld (geen dubbelfuncties)?

4B7 Zijn er t.b.v. het grootschalig optreden van de brandweer interregionale bijstandsregelingen vastgesteld?

4B8 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking afspraken opgesteld, in werking gesteld en geoefend?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

4B9 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking operationele afspraken geformaliseerd?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

4B10 Is de afschaling van de brandweer in uw regio eenduidig geregeld?

4P1 Is de opschaling van de politie eenduidig geregeld?

4P2 Beschikt de politie over een functionerend alarmeringsprotocol voor de bij de rampenbestrijding betrokken sleutelfunctionarissen?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 12 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

4P3 Wordt dit alarmeringsprotocol regelmatig geoefend?

4P4 Voldoet de politieregio aan de voorwaarden gesteld in de politiereferentiekaders 2002 voor wat betreft die referenties die betrekking hebben op de rampenbestrijding?

4P5 Zijn draaiboeken over de te verwachten openbare orde incidenten/bijzondere objecten in de regio opgesteld?

4P6 Zijn de OvDP's en SGBO's voldoende opgeleid en getraind in het kader van hun rol bij de rampenbestrijding?

4P7 Is de afschaling van de bij de rampenbestrijding betrokken sleutelfunctionarissen eenduidig geregeld?

4P8 Beschikt de politie over een opleidingsplan ten behoeve van de functievervullers?

4P9 Beschikt de politie over een oefenplan ten behoeve van de functievervullers?

4P10 Worden de resultaten van de oefeningen structureel geëvalueerd en vastgesteld?

4P11 Wordt op basis van deze evaluatie het oefenplan zonodig bijgesteld?

4G1 Is voorzien in een werkbare en heldere procedure om een groot aantal slachtoffers te registreren ten behoeve van de medische hulpverlening?

C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d ss t u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 , d e c. 1 9 9 9 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , R e f e r e n t i e ka d e r s P V B , b l z . 9 3 e n vo l g e n d e

4G2 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking, dat voldoet aan de vanuit VWS gestelde minimumeisen, de ketenpartners bekend? B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , S ch e m a t i sch e b e sc h r i j vi n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8

4G3 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking afspraken opgesteld, in werking gesteld en geoefend?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

4G4 Zijn in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking operationele afspraken geformaliseerd?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 13 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

4G5 Beschikken alle ziekenhuizen in uw regio over een actueel rampenopvangplan (update om de twee jaar)?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

4G6 Beschikken alle ziekenhuizen in uw regio over een geoefend rampenopvangplan, dat voldoet aan de vanuit VWS gestelde minimumeisen?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

4G7 Wordt het continuïteitsplan van de ketenpartners structureel onderhouden en is er sprake van regie op het waarborgen van de continuïteit van opschaling?

4G8 Is er een actueel meso continuïteitsplan om de continuïteit van zorg te garanderen?

4G9 Is de opschaling van de GHOR in uw regio eenduidig geregeld? S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8

4G10 Is het voor langere tijd in stand houden van de GHOR in opgeschaalde vorm in uw regio eenduidig geregeld?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8

4G11 Is de afschaling van de GHOR in uw regio eenduidig geregeld? S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8

4G12 Zijn de procedures rondom opschaling van de GHOR helder geformuleerd en gecommuniceerd?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8

4G13 Is het beheer van de opgeschaalde GHOR-situatie in procedures vastgelegd en gecommuniceerd?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8

4G14 Zijn de procedures rondom afschaling van de GHOR helder geformuleerd en gecommuniceerd?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8

4G15 Is voorzien in een 24-uurs OvDG-functie t.b.v. de GHOR?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , S ch e m a t i s ch e b e sch r i j v i n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , E i n d t e r m e n G H O R o p l e i d i n g se i se n

4G16 Staan er duidelijke inzetcriteria op schrift t.b.v. de OvDG?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , S ch e m a t i s ch e b e sch r i j v i n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

4G17 Is de OvDG adequaat getraind/geoefend in het kader van de GHOR? C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , E i n d t e r m e n G H O R o p l e i d i n g se i se n

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 14 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

4G18 Indien delen van de GHOR-regio onderdeel uitmaken van een andere CPA/RAV- regio, zijn hier dan dezelfde afspraken mee gemaakt in het kader van de GHOR?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

AANTAL PUNTEN

Aanvullende bijzonderheden/knelpunten bij bovengenoemde aspecten in het kader van afspraken over gecoördineerde invoering versterking rampenbestrijding:

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 15 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5. OPERATIONALISERING

Opleiding

5M1 Is een multidisciplinair opleidingsbeleidsplan (4 jaar) t.b.v. de functievervullers opgesteld?

5M2 Is een multidisciplinair opleidingsplan (1 jaar) t.b.v. de functievervullers opgesteld?

5M3 Is het multidisciplinaire opleidingsplan onderbouwd met budgetten?

Oefenen

5M4 Is er een integraal multidisciplinair oefenbeleidsplan (4 jaar) op basis van de CCO-systematiek vastgesteld?

H a n d l e i d i n g o e f e n b e l e i d : M e e r e n b e t e r o e f e n e n , va n d e C o ö r d i n a t i e C o m m i ss i e O e f e n i n g r a m p e n b e st r i j d i n g ( C C O ) , d e ce m b e r 1 9 9 5 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4

5M5 Is een multidisciplinair oefenplan (1 jaar) vastgesteld?

5M6 Is het multidisciplinaire oefenplan onderbouwd met budgetten?

5M7 Leidt het niet behalen van het beoogde resultaat tot bijstelling van het multidisciplinaire oefen(beleids)plan?

5M8 Leidt het niet behalen van het beoogde resultaat tot bijstelling van het multidisciplinaire opleidings(beleids)plan?

5M9 Leidt het niet behalen van het beoogde resultaat tot bijstelling van de planvorming?

5M10 Worden resultaten van oefeningen vastgelegd en gerapporteerd aan de betrokken disciplines en bestuur?

H a n d l e i d i n g o e f e n b e l e i d : M e e r e n b e t e r o e f e n e n , va n d e C o ö r d i n a t i e C o m m i ss i e O e f e n i n g r a m p e n b e st r i j d i n g ( C C O ) , d e ce m b e r 1 9 9 5

5GE1 Is er in de gehele regio een systeem waarin tussen alle gemeentelijke diensten operationeel dataverkeer wordt geborgd, in de vorm van protocollen voor zowel de techniek als inhoudelijke afspraken?

5GE2 Is er in de gehele regio een systeem waarin multidisciplinair en operationeel dataverkeer wordt geborgd, in de vorm van protocollen voor zowel de techniek als inhoudelijke afspraken?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , D e f i n i t i e st u d i e e n b a si so n t w e r p i n f o r m a t i e - e n r e g i st r a t i e s y st e e m , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 16 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5GE3 Is in de regio een proces gestart waarmee voorzien wordt in de totstandkoming van een gemeenschappelijke meldkamer?

5GE4 Is in de regio een gemeenschappelijke meldkamer gerealiseerd?

5GE5 Zijn de leden van het gemeentelijke beleidsteam in alle gemeenten in de regio bekend met hun rol/functie?

5GE6 Is voorzien in een inzet voor langere termijn voor alle functievervullers binnen het beleidsteam/rampenstaf? (aflossing, waarneming?)

Deelprocessen

5GE7 Zijn in alle gemeenten in de regio afspraken gemaakt omtrent de uniformiteit en continuïteit van de gemeentelijke/multidisciplinaire deelprocessen?

5GE8 Heeft u overleg gevoerd met alle gemeenten in uw regio omtrent de rol/taakverdeling met het opstellen van de acht multidisciplinaire deelprocessen?

5GE9 Zijn alle gemeenten in de regio begonnen met het opstellen en operationaliseren van de elf gemeentelijke/multidisciplinaire deelprocessen?

5GE10 Is het deelproces voorlichting in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE11 Zijn de in het deelproces voorlichting uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE12 Is het deelproces waarschuwen van de bevolking in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE13 Zijn de in het deelproces waarschuwen van de bevolking uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE14 Is het deelproces ontruimen en evacueren in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE15 Zijn de in het deelproces ontruimen en evacueren uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE16 Is het deelproces opvang en verzorging in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE17 Zijn de in het deelproces opvang en verzorging uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE18 Is het deelproces voorzien in primaire levensbehoeften in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE19 Zijn de in het deelproces voorzien in primaire levensbehoeften uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE20 Is het deelproces milieuzorg in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 17 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5GE21 Zijn de in het deelproces milieuzorg uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE22 Is het deelproces toegankelijk en begaanbaar maken in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE23 Zijn de in het deelproces toegankelijk en begaanbaar maken uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE24 Is het deelproces inzamelen van besmette waren in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE25 Zijn de in het deelproces inzamelen van besmette waren uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE26 Is het deelproces registreren van slachtoffers en overige betrokkenen in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE27 Zijn de in het deelproces registreren van slachtoffers en overige betrokkenen uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE28 Is het deelproces uitvaartverzorging in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE29 Zijn de in het deelproces uitvaartverzorging uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE30 Is het deelproces schaderegistratie en -afhandeling in alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?

5GE31 Zijn de in het deelproces schaderegistratie en -afhandeling uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend?

5GE32 Zijn de gemeentelijke deelprocessen voor alle gemeenten in de regio uitgewerkt in een plan?

5GE33 Zijn de uitwerkingen van de gemeentelijke deelprocessen voor alle gemeenten in de regio door de gemeenteraad vastgesteld?

5B1 Heeft u structureel overleg met alle korpsen in de regio, omtrent het opstellen en operationaliseren van de (vijf) brandweer deelprocessen?

5B2 Zijn in alle gemeenten (of in regionaal verband) afspraken gemaakt over de uniformiteit van de vijf brandweer deelprocessen?

5B3 Zijn deze vijf brandweer deelprocessen voor alle gemeenten in uw regio door de gemeenteraad vastgesteld?

5B4 Is het deelproces bestrijden van brand en emissie van gevaarlijke stoffen in alle gemeenten actueel uitgewerkt?

5B5 Zijn de in het deelproces bestrijden van brand en emissie van gevaarlijke stoffen uitgewerkte procedures in alle gemeenten operationeel en geoefend?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 18 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5B6 Is het deelproces redden en technische hulpverlening in alle gemeenten actueel uitgewerkt?

5B7 Zijn de in het deelproces redden en technische hulpverlening uitgewerkte procedures in alle gemeenten operationeel en geoefend?

5B8 Is het deelproces meten in alle gemeenten actueel uitgewerkt?

5B9 Zijn de in het deelproces meten uitgewerkte procedures in alle gemeenten operationeel en geoefend?

5B10 Is het deelproces bestemmingscontrole en organisatie rondom het ontsmetten van mensen in alle gemeenten actueel uitgewerkt?

5B11 Zijn de in het deelproces bestemmingscontrole en organisatie rondom het ontsmetten van mensen uitgewerkte procedures in alle gemeenten operationeel en geoefend?

5B12 Is het deelproces bestemmingscontrole en organisatie rondom het ontsmetten van voertuigen in alle gemeenten actueel?

5B13 Zijn de in het deelproces bestemmingscontrole en organisatie rondom het ontsmetten van voertuigen uitgewerkte procedures in alle gemeenten operationeel en geoefend?

5P1 Is het deelproces afzetten/afschermen in alle gemeenten actueel uitgewerkt?

5P2 Zijn de in het deelproces afzetten/afschermen in alle gemeenten operationeel en geoefend?

5P3 Is het deelproces verkeer regelen actueel uitgewerkt?

5P4 Zijn de in het deelproces verkeer regelen uitgewerkte procedures operationeel en geoefend?

5P5 Is het deelproces handhaven openbare orde/ rechtsorde actueel uitgewerkt?

5P6 Zijn de in het deelproces handhaven openbare orde/ rechtsorde uitgewerkte procedures operationeel en geoefend?

5P7 Is het deelproces berging en identificatie actueel uitgewerkt?

5P8 Zijn de in het deelproces berging en identificatie uitgewerkte procedures operationeel en geoefend?

5P9 Is het deelproces begidsen actueel uitgewerkt?

5P10 Zijn de in het deelproces begidsen uitgewerkte procedures operationeel en geoefend?

5P11 Is het deelproces strafrechtelijk onderzoek actueel uitgewerkt?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 19 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5P12 Zijn de in het deelproces strafrechtelijk onderzoek uitgewerkte procedures operationeel en geoefend?

5G1 Zijn in het kader van de SMH de vier scenario's uit de leidraad maatramp actueel uitgewerkt voor de regio?

5G2 Zijn de drie GHOR-deelprocessen in het operationeel basisplan voor alle gemeenten in uw regio vastgesteld en geactualiseerd?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 d e c. 1 9 9 9

5G3 Is het deelproces geneeskundige hulpverleningsketen voor alle gemeenten in de regio actueel uitgewerkt?
S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4

5G4 Zijn de in het deelproces geneeskundige hulpverleningsketen uitgewerkte procedures in alle gemeenten in de regio operationeel en geoefend? S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4

5G5 Is er een structureel overleg met de PSHO-partners?

N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9

5G6 Is er een PSHO-plan dat door de besturen van de betrokken zorginstellingen is geaccordeerd?

5G7 Is er een kernteam gevormd/benoemd in de regio en wordt deze ingezet?

5G8 Is er een actueel PVMM handboek?

5G9 Zijn de afspraken over het PVMM handboek met de ketenpartners geoperationaliseerd?

Materieel

5B14 Is er een regionaal plan met betrekking tot het beheer van het rampen- bestrijdingsmaterieel van de brandweer (aanschaf, stalling en onderhoud)?

R e f e r e n t i e ka d e r s P V B , b i j l a g e 2 p a g i n a 9 3 e n vo l g e n d e

5B15 Is er een meerjarig investeringsplan voor dit materieel?

5G10 Is er een regionaal plan met betrekking tot het beheer van het eigen geneeskundig rampenbestrijdingsmaterieel (aanschaf, stalling en onderhoud)

R e f e r e n t i e ka d e r s, b i j l a g e 7 , p a g i n a 1 1 7 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 20 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5G11 Is er een meerjarig investeringsplan voor dit materieel? C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G12 Zijn het materieel en de hulpverleners van de GHOR in geval van opschaling duidelijk herkenbaar ?

5G13 Is gewaarborgd dat het rampenbestrijdingsmaterieel bij een calamiteit binnen de afgesproken tijd ter plaatse is?

5GE34 Zijn in alle gemeenten de diensthoofden van de bij de rampenbestrijding betrokken gemeentelijke diensten bekend met hun rol/functie?

5GE35 Is voorzien in een inzet voor langere termijn voor alle functievervullers van de betrokken gemeentelijke diensten? (aflossing, waarneming?)

5B16 Zijn alle relevante functies voor de rampenbestrijding binnen de brandweer benoemd?
E i n d t e r m e n G H O R o p l e i d i n g se i se n , H a n d l e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , O p l e i d e n vo o r sa m e n w e r ki n g : e i n d r a p p o r t w e r kg r o e p H O R ( P u t m a n ) e n r e f e r e n t i e ka d e r s P V B

5B17 Zijn deze functies vertaald in instructies en werkwijzen?

5B18 Is de continue beschikbaarheid van deze functies gewaarborgd?

5B19 Zijn de functievervullers opgeleid conform het opleidingsbeleidsplan?

5B20 Zijn de functievervullers geoefend conform het oefenbeleidsplan?

5B21 Is er in de gehele regio een systeem waarin de brandweer operationeel dataverkeer onderling borgt, in de vorm van protocollen voor zowel de techniek als inhoudelijke afspraken?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , D e f i n i t i e st u d i e e n b a si so n t w e r p i n f o r m a t i e - e n r e g i st r a t i e s y st e e m , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4

5B22 Worden de uitrukprocedures die op basis van het regionale dekkingsplan zijn opgesteld regelmatig geactualiseerd en geoefend?

5B23 Worden deze rampenbestrijdingsplannen regelmatig geactualiseerd en geoefend?

5B24 Worden deze aanvalsplannen regelmatig geactualiseerd en geoefend?

5B25 Zijn de functies van de brandweer bij de reguliere uitvoering van hun taken door afzonderlijke functionarissen ingevuld (geen dubbelfuncties)?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 21 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5B26 Zijn deze functies van de brandweer bij de rampenbestrijding door afzonderlijke functionarissen ingevuld (geen dubbelfuncties)?

5P13 Zijn er afspraken gemaakt met buurregio's in het kader van collegiale ondersteuning en bijstand bij de rampenbestrijding?

5P14 Zijn deze afspraken vastgelegd?

5P15 Zijn er regionaal afspraken gemaakt met het KLPD in het kader van de ondersteuning en bijstand bij de rampenbestrijding?

5P16 Zijn deze afspraken vastgelegd?

5P17 Zijn alle relevante functies voor de rampenbestrijding binnen de politie benoemd?
E i n d t e r m e n G H O R o p l e i d i n g se i se n , H a n d l e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , O p l e i d e n vo o r sa m e n w e r ki n g : e i n d r a p p o r t w e r kg r o e p H O R ( P u t m a n ) e n r e f e r e n t i e ka d e r s P V B

5P18 Zijn deze functies vertaald in instructies en werkwijzen?

5P19 Is de continue beschikbaarheid van deze functies gewaarborgd?

5P20 Zijn de functievervullers opgeleid conform het opleidingsbeleidsplan?

5P21 Zijn de functievervullers geoefend conform het oefenbeleidsplan?

5P22 Zijn deze functies van de politie bij de rampenbestrijding door afzonderlijke sleutelfunctionarissen ingevuld (geen dubbelfuncties)?

5G14 Is er in de gehele regio een systeem waarin tussen de zorgketenpartners operationeel dataverkeer wordt geborgd, in de vorm van protocollen voor zowel de techniek als inhoudelijke afspraken?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , D e f i n i t i e st u d i e e n b a si so n t w e r p i n f o r m a t i e - e n r e g i st r a t i e s y st e e m , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4

Kwaliteit

5G15 Is er vanuit de functie van de RGF contact geweest met de ketenpartners: RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, Rode Kruis?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G16 Is er vanuit de functie van de RGF contact geweest met de overige ketenpartners: huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 22 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5G17 Is er structureel contact met de ketenpartners: RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ- instellingen, GGD-en, Rode Kruis?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 , d e c. 1 9 9 9

5G18 Is er structureel contact met de overige ketenpartners: huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen?

5G19 Zijn de taken/verantwoordelijkheden, procedures voor de ketenpartners (RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, Rode Kruis) schriftelijk vastgelegd en verspreid?
S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 , d e c. 1 9 9 9

5G20 Zijn de taken/verantwoordelijkheden, procedures voor de overige ketenpartners (huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen) schriftelijk vastgelegd en verspreid?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 , d e c. 1 9 9 9

5G21 Zijn de knelpunten/verbeterpunten met de ketenpartners (RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, Rode Kruis) geïnventariseerd en op papier vastgelegd?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9

5G22 Zijn de knelpunten/verbeterpunten met de overige ketenpartners (huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen) geïnventariseerd en op papier vastgelegd?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9

5G23 Zijn de verbeterpunten geïmplementeerd voor de ketenpartners (RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, Rode Kruis)?

N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9

5G24 Zijn de verbeterpunten geïmplementeerd voor de overige ketenpartners (huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen)?

N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9

5G25 Is er een operationeel GHOR-actiecentrum? A r t . 1 7 e n 1 8 W G H R

5G26 Zijn de functievervullers opgeleid conform het opleidingsbeleidsplan?

5G27 Heeft de GHOR een functionerend kwaliteitssysteem (ISO, INK of anders)?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 23 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5G28 Is dit kwaliteitssysteem gecertificeerd?

RAV

5G29 Is er sprake van operationele samenwerking tussen alle ambulancediensten en de CPA?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , C i r c u l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G30 Zijn er uniforme (schriftelijke) afspraken gemaakt met de RAV omtrent de werkzaamheden t.b.v. de GHOR? S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e c. 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , A r t . 8 , W G H R ; l a n d e l i j k c o n ve n a n t L F A Z - R G F d . d . ... .

5G31 Is er een bestuurlijk vastgesteld en volledig regionaal ambulanceplan (het RAP met onderwerpen als: volume, spreiding, paraatheid, opleiding, personeel, financiën, kwaliteit, afspraken met externe partners en GHOR-paragraaf).

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j v i n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 , d e c. 1 9 9 9

5G32 Sluit de GHOR-paragraaf van het RAP aan bij het beleid van de GHOR? N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , C i r c u l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , A r t . 8 , W G H R

5G33 Is er sprake van een formele RAV met een eigen bestuur? C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G34 Zijn er afspraken gemaakt rondom de opschaling van de SMH-keten met de CPA/RAV?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , S ch e m a t i s ch e b e sch r i j v i n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

5G35 Wordt de opschaling van de SMH-keten (alarmering met terugkoppeling) zeer regelmatig geoefend?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G36 Zijn de RAV-ambuteams operationeel inzetbaar (GNK)? C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 ; a d r e sb o e k a m b u l a n ce h u l p ve r l e n i n g 2 0 0 1

5G37 Beschikt de RAV/CPA over dusdanige verbindings-/communicatienetwerk- verbindingen en procedures, dat ten tijde van opschaling ter plaatse kan worden gefunctioneerd?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , D e f i n i t i e st u d i e e n b a si s o n t w e r p i n f o r m a t i e - e n r e g i s t r a t i e s y st e e m , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G38 Is er een actueel geoefend ambulancebijstandsplan? C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 24 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5G39 Is er een actueel geoefend gewondenspreidingsplan?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , C i r c u l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8

5G40 Zijn de RAV-medewerkers bekend met: uitrusting GNK, SIGMA en MMT, en hebben zij hiermee geoefend?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G41 Zijn alle afzonderlijke ambulancediensten en de CPA's (of RAV) HKZ- gecertificeerd?
C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , B r i e f E B 1 9 9 9 / 5 9 8 6 2 sp o e d e i se n d e g e n ee sku n d i g e h u l p ve r l e n i n g b i j o n g e va l l e n e n r a m p e n

Traumazorg

5G42 Heeft de RGF kennisgemaakt met alle voor de regio relevante traumacentra?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e c . 1 9 9 9 , A r t . 3 , W G H R

5G43 Is er sprake van een structureel overleg met de traumacentra die relevant zijn voor een regio?
S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e c . 1 9 9 9

5G44 Zijn er duidelijke (schriftelijke) afspraken gemaakt over de samenwerking en de wijze waarop de taakverdeling wordt vormgegeven tussen TC, RGF en de ziekenhuizen?
S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , H a a l b a a r h e i d sst u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 , d e c. 1 9 9 9 , A r t . 3 , W G H R

5G45 Zijn er reguliere bijeenkomsten met alle regionale ziekenhuizen in de GHOR- regio in het kader van het traumazorgnetwerk?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , B r i e f E B 1 9 9 9 / 5 9 8 62 sp o e d e i se n d e g e n e e sku n d i g e h u l p ve r l e n i n g b i j o n g e va l l e n e n r a m p e n , H a a l b a a r h e i d sst u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G46 Zijn er schriftelijke afspraken m.b.t. de spreiding tussen TC en alle regionale ziekenhuizen in de reguliere situatie, en zijn deze bekend bij de CPA?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j v i n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d sst u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e P G H O R 9 7 / 1 6 6 b e st u u r l i j ke o r g a n i sa t i e s, C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 25 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5G47 Zijn er schriftelijke afspraken m.b.t. de spreiding tussen TC en alle regionale ziekenhuizen in de opgeschaalde situatie, en zijn deze bekend bij de CPA?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j v i n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d sst u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e P G H O R 9 7 / 1 6 6 b e st u u r l i j ke o r g a n i sa t i e s, C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G48 Zijn er op het niveau van de GHOR-regio, op initiatief van de RGF, schriftelijke afspraken vastgelegd over de spreiding/capaciteitsplanning tussen TC en alle regionale ziekenhuizen?
N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j v i n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d sst u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e P G H O R 9 7 / 1 6 6 b e st u u r l i j ke o r g a n i sa t i e s, C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G49 Zijn er schriftelijke afspraken gemaakt met de RAV omtrent de behandeling van traumaslachtoffers?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j v i n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d sst u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9 , A r t . 3 , W G H R

5G50 Zijn er sluitende afspraken met ziekenhuizen over het onderhouden van een actueel permanent inzicht met betrekking tot de reguliere beddencapaciteit?

C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8

5G51 Wordt er in de praktijk door het TC een registratie bijgehouden van traumapatiënten in de gehele regio conform de MTOS-dataset? C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d sst u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

5G52 Krijgen de ketenpartners gegevens terug op basis van de aangeleverde registratiegegevens?

C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d ss t u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 12 1 , d e c. 1 9 9 9 , D e f i n i t i e st u d i e e n b a s i so n t w e r p i n f o r m a t i e - e n r e g i st r a t i e s ys t e e m , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

5G53 Zijn er afspraken over de kwaliteit en 24-uurs inzetbaarheid van een MMT? C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

5G54 Is er in het kader van opschaling minimaal 1 x per jaar geoefend met een MMT? C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d ss t u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0

5G55 Bestaat er een duidelijk beeld van de opgeschaalde opvang/behandelcapaciteit van alle regionale ziekenhuizen, en ligt dit schriftelijk vast? C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d ss t u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , S ch e m a t i sch e b e sch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 26 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

5G56 Is er op basis van de schriftelijk vastgelegde opvang/behandelcapaciteit van alle regionale ziekenhuizen geoefend? C i r cu l a i r e T r a u m a ce n t r a , o kt o b e r 1 9 9 8 , H a a l b a a r h e i d ss t u d i e , j a n u a r i 2 0 0 0 , S ch e m a t i sch e b e sch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

Huisartsen

5G57 Zijn er in de regio afspraken gemaakt over de rol van huisartsen ten tijde van opschaling?

GGD

5G58 Zijn er schriftelijke afspraken over hoe de GGD-en hun specifieke WCPV-taken hebben afgestemd met de GHOR? N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9

AANTAL PUNTEN

Aanvullende bijzonderheden/knelpunten bij bovengenoemde aspecten in het kader van afspraken over gecoördineerde invoering versterking rampenbestrijding:

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 27 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

6. BEHEER EN BEDRIJFSVOERING

Beheersplan

6M1 Is er een beheersplan rampenbestrijding opgesteld?

6M2 Is dit beheersplan vastgesteld door het bestuur van de regionale brandweer, in overleg met het bestuur van de GHOR en de politie?

6M3 Wordt periodiek gerapporteerd over de uitvoering van het beheersplan aan de regiobesturen?

6M4 Wordt periodiek door het bestuur van de regionale brandweer gerapporteerd aan de gemeenten over de uitvoering van het beheersplan?

6M5 Wordt periodiek door het bestuur van de regionale brandweer gerapporteerd aan de provincie over de uitvoering van het beheersplan?

6M6 Is voorzien in een periodieke bijstelling van het beheersplan, mede op basis van de rapportages?

Planning en control

6M7 Is er een beheers- en beleidsinstrumentarium ten behoeve van de rampenbestrijding (B.B.I.)?

6M8 Zijn er meerjarenplannen m.b.t. begroting en financiën ten behoeve van de rampenbestrijding?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 , j u l i 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e ce m b e r 1 9 9 9

6M9 Zijn er afspraken gemaakt over een financieel begrotings- en verantwoordingssysteem dat is vastgelegd en afgestemd op de periodieke rapportages over de uitvoering van het beheersplan?

Voorlichting

6M10 Is er een PR/communicatiebeleid geformuleerd m.b.t. bekendheid van het rampenbestrijdingsbeleid?

6M11 Is het PR/communicatiebeleid tot stand gekomen in overleg met alle hulpverleningsdiensten?

6M12 Is er een PR/communicatiebeleid geformuleerd m.b.t. bekendheid van het GHOR- beleid richting bestuurderen, ketenpartners en OOV-partners?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 28 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

6GE1 Zijn in alle gemeenten in de regio afspraken gemaakt omtrent de organisatie, werkwijze, alsmede de benodigde personele en materiële capaciteit ten behoeve van alle onderdelen van de veiligheidsketen?

6GE2 Zijn er afspraken gemaakt met betrekking tot visitatie van de collega- hulpverleningsdiensten/gemeentelijke diensten?

6GE3 Bent u begonnen met de opzet van een systeem voor kwaliteitsborging van de veiligheidsketen?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e c. 1 9 9 9

6GE4 Is dit systeem gecertificeerd of geaccrediteerd?

6B1 Bestaat er inzicht in de gemeentelijke bijdragen aan de gemeentelijke brandweer?

6B2 Is er een regionaal organisatieplan brandweer vastgesteld?

6B3 Zijn in dit regionaal organisatieplan brandweer afspraken gemaakt over organisatie, werkwijze, alsmede de benodigde personele en materiële capaciteit van de brandweer in de regio ten aanzien van alle onderdelen van de veiligheidsketen?

6B4 Is het regionale organisatieplan brandweer verankerd in de gemeenschappelijke regeling regionale brandweer?

C i r cu l a i r e d . d . 1 4 - 1 2 - 1 9 9 9 , h e t g e e n n o g i n n i e u w e w e t g e vi n g w o r d t o p g e n o m e n

6B5 Is er in alle gemeenten in uw regio een gemeentelijk beleidsplan brandweer vastgesteld?

6B6 Zijn de gemeentelijke beleidsplannen afgestemd op het regionaal organisatieplan?

6B7 Bestaat er inzicht in de gemeentelijke bijdrage aan de regionale brandweer?

6B8 Bestaat er inzicht in de kosten die alle gemeenten maken ten behoeve van de gemeentelijke brandweerkorpsen?

6B9 Is er een regionaal plan met betrekking tot het beheer van het rampenbestrijdingsmaterieel van de brandweer (aanschaf, stalling en onderhoud van zowel rijks- als eigen materieel)?

6B10 Is er een meerjarig investeringsplan voor het eigen aangeschafte rampenbestrijdingsmaterieel?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 29 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

6B11 Zijn er afspraken m.b.t. visitatie met collega-hulpverleningsdiensten?

H a n d l e i d i n g o e f e n b e l e i d : M e e r e n b e t e r o e f e n e n , va n d e C o ö r d i n a t i e C o m m i ss i e O e f e n i n g r a m p e n b e st r i j d i n g ( C C O ) , d e ce m b e r 1 9 9 5 , S ch e m a t i sch e b e sc h r i j vi n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , B e l e i d sn o t a R a m p e n be st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e ce m b e r 1 9 9 9

6B12 Bent u begonnen met de opzet van een systeem voor kwaliteitsborging van de keten?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e c. 1 9 9 9

6B13 Is dit systeem gecertificeerd of geaccrediteerd?

Organisatieplan politie

6P1 Zijn binnen de organisatie van de regiopolitie afspraken gemaakt omtrent de organisatie, werkwijze, alsmede de benodigde personele en materiële capaciteit ten behoeve van alle onderdelen van de veiligheidsketen?

6P2 Zijn er afspraken gemaakt met betrekking tot visitatie van de collega- hulpverleningsdiensten?

6P3 Bent u begonnen met de opzet van kwaliteitssysteem?

6P4 Is dit systeem gecertificeerd of geaccrediteerd?

6G1 Bestaat er inzicht in de gemeentelijke bijdragen aan de GHOR?

6G2 Is er een gemeenschappelijke regeling GHOR?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , C i r cu l a i r e P G H O R 1 9 9 9 / 9 3 33 1 , b e st u u r l i j ke s t r u ct u u r G H O R - r e g i o ' s , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e m . b . t . b e s t u u r l i j ke o r g a n i sa t o r i s ch e st r u c t u u r G H O R , 1 5 - 0 1 - 1 9 9 9 , C i r cu l a i r e P G H O R 9 7 / 1 6 6 b e st u u r l i j ke o r g a n i sa t i e s

6G3 Is er een door het bestuur vastgesteld organisatieplan GHOR? C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 d e c. 1 9 9 9 , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4

6G4 Wordt er in de GHOR-regio met brandweer en politie samengewerkt aan de totstandkoming van het beheersplan?

C i r cu l a i r e E B 2 0 0 0 / 7 5 4 0 6 r i s i c o a n a l yse vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , B e l e i d sn o t a R a m p e nb e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e ce m b e r 1 9 9 9

6G5 Worden in het beheersplan afspraken gemaakt over de organisatie, werkwijze, alsmede de benodigde personele en materiële capaciteit van de GHOR- organisatie in de regio ten aanzien van alle onderdelen van de veiligheidsketen?

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 30 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

6G6 Is er eenduidige besluitvorming, ook op gemeentelijk niveau, over GHOR-beleid,
-organisatie en -begroting?
B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04

6G7 Is er een RGF benoemd en is er een operationeel GHOR-bureau ingericht?

N o t a M e t Z o r g V e r b o n d e n , B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4 , C i r cu l a i r e P G H O R 1 9 9 9 / 9 3 33 1 , b e st u u r l i j ke s t r u ct u u r G H O R - r e g i o ' s, B r i e f E B 1 9 9 9 / 5 9 8 6 2 sp o e d e i se n d e g e n e e sku n d i g e h u l p ve r l e n i n g b i j o n g e va l l e n e n r a m p e n , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , A r t . 3 e n 8 W G H R

6G8 Zijn alle relevante functies voor de rampenbestrijding binnen de GHOR (en de ketenpartners) beschreven?

E i n d t e r m e n G H O R o p l e i d i n g se i se n , H a n d l e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , O p l e i d e n vo o r sa m e n w e r ki n g : e i n d r a p p o r t w e r kg r o e p H O R ( P u t m a n ) e n r e f e r e n t i e ka d e r s P V B

6G9 Zijn alle relevante functies voor de rampenbestrijding binnen de GHOR vertaald in instructies en werkwijzen?

6G10 Zijn alle relevante functies voor de rampenbestrijding binnen de GHOR aangesteId en is de continue beschikbaarheid van deze functies gewaarborgd?

6G11 Is er een eenduidig vastgestelde overleg- en communicatiestructuur voor de drie GHOR-deelprocessen ?

C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 7 0 9 1 3 , j u l i 1 9 9 9 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , S ch e m a t i s ch e b e sch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8

6G12 Zijn er bestuurlijk vastgestelde en geactualiseerde bijstandsregelingen? C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 2 1 , d e c. 1 9 9 9

6G13 Is er een handboek GHOR met een totale beschrijving van het GHOR proces en inzet in opgeschaalde situaties?

S ch e m a t i s ch e b e s ch r i j vi n g S M H - p r o ce s , j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8

6G14 Heeft het GHOR-bureau een functionerend kwaliteitssysteem (ISO, INK of anders)?

6G15 Liggen er in het kader van de GHOR een door het bestuur goedgekeurde meerjarenbegroting en investeringsplan?

6G16 Zijn er afspraken m.b.t. visitatie met de ketenpartners?

6G17 Zijn er afspraken m.b.t. visitatie met collega-hulpverleningsdiensten?

H a n d l e i d i n g o e f e n b e l e i d : M e e r e n b e t e r o e f e n e n , va n d e C o ö r d i n a t i e C o m m i ss i e O e f e n i n g r a m p e n b e st r i j d i n g ( C C O ) , d e ce m b e r 1 9 9 5 , S ch e m a t i sch e b e sc h r i j vi n g S M H - p r o ce s, j u l i 1 9 9 8 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , B e l e i d sn o t a R a m p e n be st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 0 4 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e ce m b e r 1 9 9 9

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 31 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Tweede monitor-instrument voorbereiding rampenbestrijding Definitieve versie 1.0
ja nee

6G18 Bent u begonnen met de opzet van een systeem voor kwaliteitsborging van de keten?

B e l e i d sn o t a r a m p e n b e st r i j d i n g 2 0 0 0 - 2 0 04 , N o t a V o o r ve r b e t e r i n g va t b a a r , j u l i 1 9 9 8 , C i r cu l a i r e E B 1 9 9 9 / 9 4 1 21 , d e c. 1 9 9 9

6G19 Is de GHOR-regio HKZ gecertificeerd?

AANTAL PUNTEN

Aanvullende bijzonderheden/knelpunten bij bovengenoemde aspecten in het kader van afspraken over gecoördineerde invoering versterking rampenbestrijding:

T w e e de m o n i t o r - i n s t r u m e n t vo o r b e r e i d i n g r a m p e n b e st r i j d i n g , 32 o n t w i k ke l d d o o r d e O c t a a f A d v i e sg r o e p B V , i n o p d r a ch t va n d e M i n i st e r i e s va n V W S e n B Z K D e f i n i t i e ve ve r s i e 1 . 0
D a t u m : 1 1 - 0 4 - 2 0 0 2

Bijlage 2: Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 2G1: Wordt het maximaal te realiseren Vraag 4G2: Zijn in het kader van de zorgniveau gegarandeerd door de GHOR, de grensoverschrijdende samenwerking, dat daarin vertegenwoordigde ketenpartners en de voldoet aan de vanuit VWS gestelde aanvullende voorzieningen? minimumeisen, de ketenpartners bekend?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 3G4: Is de GHOR structureel betrokken Vraag 4G3: Zijn in het kader van de bij de vergunningverlening in het kader van het grensoverschrijdende samenwerking afspraken vestigingsbeleid, verkeer, enz.? opgesteld, in werking gesteld en geoefend?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 3G5: Is de GHOR structureel betrokken bij Vraag 4G4: Zijn in het kader van de de vergunningverlening voor evenementen? grensoverschrijdende samenwerking operationele afspraken geformaliseerd?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 3G6: Is deze rol t.a.v. de Vraag 4G5: Beschikken alle ziekenhuizen in uw vergunningverlening voor de GHOR vastgelegd? regio over een actueel rampen-opvangplan (update om de twee jaar)?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 4G1: Is voorzien in een werkbare en Vraag 4G7: Wordt het continuïteitsplan van de heldere procedure om een groot aantal ketenpartners structureel onderhouden en is er slachtoffers te registreren t.b.v. de medische sprake van regie op het waarborgen van de hulpverlening? continuïteit van opschaling?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd door aantal 15 door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 4G8: Is er een actueel meso Vraag 4G17: Is de OvDG adequaat getraind / continuïteitsplan om de continuïteit van zorg te geoefend in het kader van de GHOR? garanderen?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd door aantal 15 10 door aantal regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 4G9: Is de opschaling van de GHOR in uw Vraag 4G18: Indien delen van de GHOR-regio regio eenduidig geregeld? onderdeel uitmaken van een andere CPA/RAV- regio, zijn hier dan dezelfde afspraken mee gemaakt in het kader van de GHOR?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 4G12: Zijn de procedures rondom Vraag 5G1: Zijn in het kader van de SMH de vier opschaling van de GHOR helder geformuleerd scenario's uit de leidraad maatramp actueel en gecommuniceerd? uitgewerkt voor de regio?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 4G15: Is voorzien in een 24-uurs OvDG- Vraag 5G5: Is er een structureel overleg met de functie t.b.v. de GHOR? PSHO-partners?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 4G16: Staan er duidelijke inzetcriteria op Vraag 5G6: Is er een PSHO-plan dat door de schrift t.b.v. de OvDG? besturen van de betrokken zorginstellingen is geaccordeerd?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 5G7: Is er een kernteam gevormd / Vraag 5G14: Is er in de gehele regio een systeem benoemd in de regio en wordt deze ingezet? waarin tussen zorgketenpartners operationeel dataverkeer wordt geborgd, in de vorm van protocollen voor zowel de techniek als inhoudelijke afspraken?

25 25 20
gerealiseerd 20 15
door aantal gerealiseerd 15 10
regio's door aantal 5 10 regio's 0 5 2001 2002
---
2001 2002

Vraag 5G8: Is er een actueel PVMM handboek? Vraag 5G15: Is er vanuit de functie van de RGF contact geweest met de ketenpartners: RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, Rode Kruis?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G9: Zijn de afspraken over het PVMM Vraag 5G17: Is er structureel contact met de handboek met de ketenpartners ketenpartners: RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ- geoperationaliseerd? instellingen, GGD-en, Rode Kruis?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G10: Is er een regionaal plan m.b.t. het Vraag 5G19: Zijn de taken / verantwoordelijk- beheer van het eigen geneeskundig heden, procedures voor de ketenpartners (RAV, rampenbestrijdingsmaterieel (aanschaf, stalling TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, en onderhoud)? Rode Kruis) schriftelijk vastgelegd en verspreid?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd door aantal 15 10 door aantal regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G11: Is er een meerjarig investeringsplan Vraag 5G21: Zijn de knelpunten / verbeter- voor dit materieel? punten met de ketenpartners (RAV, TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, Rode Kruis) geïnventariseerd en op papier vastgelegd?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 5G23: Zijn de verbeterpunten Vraag 5G31: Is er een bestuurlijk vastgesteld en geïmplementeerd voor de ketenpartners (RAV, volledig regionaal ambulanceplan (het RAP met TC, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, GGD-en, onderwerpen als: volume, spreiding, paraatheid, Rode Kruis)? opleiding, personeel, financiën, kwaliteit, afspraken met externe partners en GHOR-

25
20
gerealiseerd 15 25 door aantal 10 20 regio's gerealiseerd 5 15 door aantal 0 10 regio's 2001 2002 5
---
2001 2002

Vraag 5G25: Is er een operationeel GHOR- Vraag 5G32: Sluit de GHOR-paragraaf van het actiecentrum? RAP aan bij het beleid van de GHOR?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G26: Zijn de functievervullers opgeleid Vraag 5G33: Is er sprake van een formele RAV conform het opleidingsbeleidsplan? met een eigen bestuur?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G29: Is er sprake van operationele Vraag 5G34: Zijn er afspraken gemaakt rondom samenwerking tussen alle ambulancediensten en de opschaling van de SMH-keten met de CPA / de CPA? RAV?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G30: Zijn er uniforme (schriftelijke) Vraag 5G35: Wordt de opschaling van de SMH- afspraken gemaakt met de RAV omtrent de keten (alarmering met terugkoppeling) zeer werkzaamheden t.b.v. de GHOR? regelmatig geoefend?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 5G36: Zijn de RAV-ambuteams Vraag 5G41: Zijn alle afzonderlijke operationeel inzetbaar (GNK)? ambulancediensten en de CPA's (of RAV) HKZ- gecertificeerd?

25 25 20
gerealiseerd 20 15
door aantal gerealiseerd 15 10
regio's door aantal 5 10 regio's 0 5 2001 2002 0 2001 2002

Vraag 5G37: Beschikt de RAV/CPA over Vraag 5G42: Heeft de RGF kennisgemaakt met dusdanige verbindings-/communicatie- alle voor de regio relevante traumacentra? netwerk-verbindingen en procedures, dat ten tijde van opschaling ter plaatse kan worden gefunctioneerd? 25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G38: Is er een actueel geoefend Vraag 5G43: Is er sprake van een structureel ambulancebijstandsplan? overleg met de traumacentra die relevant zijn voor een regio?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G39: Is er een actueel geoefend Vraag 5G44: Zijn er duidelijke (schriftelijke) gewondenspreidingsplan? afspraken gemaakt over de samenwerking en de wijze waarop de taakverdeling wordt vormgegeven tussen TC, RGF en de ziekenhuizen? 25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G40: Zijn de RAV-medewerkers bekend Vraag 5G45: Zijn er reguliere bijeenkomsten met: uitrusting GNK, SIGMA en MMT, en met alle regionale ziekenhuizen in de GHOR- hebben zij hiermee geoefend? regio in het kader van het traumazorgnetwerk?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 5G53: Zijn er afspraken over de kwaliteit Vraag 5G46: Zijn er schriftelijke afspraken en 24-uurs inzetbaarheid van een MMT? m.b.t. de spreiding tussen TC en alle regionale ziekenhuizen in de reguliere situatie, en zijn deze bekend bij de CPA?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd door aantal 15 10 door aantal regio's 10 5 regio's 0 5 2001 2002 0 2001 2002

Vraag 5G49: Zijn er schriftelijke afspraken Vraag 5G54: Is er in het kader van opschaling gemaakt met de RAV omtrent de behandeling minimaal 1 x per jaar geoefend met een MMT? van traumaslachtoffers?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G55: Bestaat er een duidelijk beeld van Vraag 5G50: Zijn er sluitende afspraken met de opgeschaalde opvang / behandelcapaciteit ziekenhuizen over het onderhouden van een van alle regionale ziekenhuizen, en ligt dit actueel permanent inzicht m.b.t. de reguliere schriftelijk vast? beddencapaciteit?

25 25 20 20
gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's 5 regio's 0 5 2001 2002 0 2001 2002

Vraag 5G51: Wordt er in de praktijk door het TC Vraag 5G58: Zijn er schriftelijke afspraken over een registratie bijgehouden van hoe de GGD-en hun specifieke WCPV-taken traumapatiënten in de gehele regio conform de hebben afgestemd met de GHOR? MTOS-dataset?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 5G52: Krijgen de ketenpartners gegevens Vraag 6G2: Is er een gemeenschappelijke terug op basis van de aangeleverde regeling GHOR? registratiegegevens?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 6G3: Is er een door het bestuur Vraag 6G8: Zijn alle relevante functies voor de vastgesteld organisatieplan GHOR? rampenbestrijding binnen de GHOR (en de ketenpartners) beschreven?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 6G4: Wordt er in de GHOR-regio met Vraag 6G9: Zijn alle relevante functies voor de brandweer en politie samengewerkt aan de rampenbestrijding binnen de GHOR vertaald in totstandkoming van het beheersplan? instructies en werkwijzen?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 6G10: Zijn alle relevante functies voor de Vraag 6G5: Worden in het beheersplan afspraken rampenbestrijding binnen de GHOR aangesteld gemaakt over de organisatie, werkwijze, alsmede de benodigde personele en materiële capaciteit van de en is de continue beschikbaarheid van deze GHOR-organisatie in de regio t.a.v. alle onderdelen functies gewaarborgd? van de veiligheidsketen? 25 25 20
gerealiseerd 20 15
door aantal gerealiseerd 15 10
regio's door aantal 5 10 regio's 0 5 2001 2002 0 2001 2002

Vraag 6G6: Is er eenduidige besluitvorming, Vraag 6G11: Is er een eenduidig vastgestelde ook op gemeentelijk niveau, over GHOR-beleid, - overleg- en communicatiestructuur voor de drie organisatie en -begroting? GHOR-deelprocessen?

25 25 20 20 gerealiseerd 15 gerealiseerd 15 door aantal door aantal 10
regio's 10 regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 6G7: Is er een RGF benoemd in is er een Vraag 6G12: Zijn er bestuurlijk vastgestelde en operationeel GHOR-bureau ingericht? geactualiseerde bijstandsregelingen?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Monitorresultaten van alle GHOR-regio's in 2001 en 2002, per vraag

Vraag 6G13: Is er een handboek GHOR met een Vraag 6G18: Bent u begonnen met de opzet van totale beschrijving van het GHOR proces en een systeem voor kwaliteitsborging van de inzet in opgeschaalde situaties? keten?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 6G14: Heeft het GHOR-bureau een Vraag 6G19: Is de GHOR-regio HKZ functionerend kwaliteitssysteem (ISO, INK of gecertificeerd? anders)?

25 25 20 20 gerealiseerd gerealiseerd 15 15 door aantal door aantal 10 10 regio's regio's 5 5 0 0 2001 2002 2001 2002

Vraag 6G15: Liggen er in het kader van de GHOR een door het bestuur goedgekeurde meerjarenbegroting en investeringsplan?

25
20
gerealiseerd 15
door aantal 10
regio's
5
0
2001 2002

Vraag 6G16: Zijn er afspraken m.b.t. visitatie met collega-hulpverleningsdiensten?

25
20
gerealiseerd 15
door aantal 10
regio's
5
0
2001 2002

Vraag 6G17: Zijn er afspraken m.b.t. visitatie met collega-hulpverleningsdiensten?

25
20
gerealiseerd 15
door aantal 10
regio's
5
0
2001 2002

Bijlage 3: Aantal GHOR-monitorvragen dat met `ja' beantwoord is in procenten na twee monitorronden

Aantal GHOR-monitorvragen dat met 'ja' beantwoord is in procenten na twee monitorronden

100
90

80

70

60

gerealiseerd
50

percentage
40

30

20
10
0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 score per regio, in juli 2001 en augustus 2002

LEESWIJZER:

1 = regio 1 Groningen 13= regio 13 Amsterdam e.o. 2
= regio 2 Friesland 14= regio 14 Gooi- en Vechtstreek 3 = regio 3 Drenthe 15= regio 15 Haaglanden

4 = regio 4 IJssel-Vecht 16= regio 16 Hollands Midden 5 = regio 5 Twente 17= regio 17 Rotterdam Rijnmond 6 = regio 6 Stedendriehoek/ NW-Veluwe/ 18= regio 18 Zuid-Holland Zuid Achterhoek
19=
regio 19 Zeeland 7 = regio 7 Gelderland Midden 20= regio 20 West en Midden Brabant 8 = regio 8 Gelderland Zuid 21= regio 21 Brabant Noord 9 = regio 9 Utrecht 22= regio 22 Zuidoost Brabant 10= regio 10 Noord-Holland Noord 23= regio 23 Noord- en Midden-Limburg 11=
regio
11
Zaanstreek-Waterland
24=
regio 24 Zuid-Limburg 12=
regio
12
Kennemerland
25=
regio 25 Flevoland

Aantal GHOR-monitorvragen dat met 'ja' beantwoord is in procenten na twee monitorronden, gesorteerd op volgorde van resultaat

100

90

80

70

60
gerealiseerd 50
percentage
40

30

20

10

0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

score per regio, in juli 2001 en augustus 2002

LEESWIJZER hoe ver de GHOR-regio's thans zijn met de implementatie van de GHOR:

1 = regio 1 Groningen 13= regio 16 Hollands Midden 2 = regio 3 Drenthe 14= regio 10 Noord-Holland Noord 3 = regio 11 Zaanstreek-Waterland 15= regio 2 Friesland 4 = regio 13 Amsterdam e.o. 16= regio 17 Rotterdam Rijnmond 5 = regio 5 Twente 17= regio 8 Gelderland Zuid 6 = regio 23 Noord- en Midden-Limburg 18= regio 9 Utrecht 7 = regio 15 Haaglanden 19= regio 12 Kennemerland 8 = regio19 Zeeland 20= regio 14 Gooi- en Vechtstreek 9 = regio 7 Gelderland Midden 21= regio 20 West en Midden Brabant 10= regio 6 Stedendriehoek/NW-Veluwe/ 22= regio 22 Zuidoost Brabant Achterhoek
23=
regio 21 Brabant Noord 11= regio 18 Zuid Holland Zuid 24= regio 25 Flevoland 12=
regio
24
Zuid
Limburg
25=
regio
---

IJssel-Vecht