Politie Twente




Vuurwerkcampagne 2002

Knal Goed!

Deelnemers:
Politie Twente
Halt Regio Enschede
Halt Midden-Twente
Halt Noord-Twente
Bureau Jeugdzorg Overijssel
GGD Twente





De jaarlijkse vuurwerkcampagne 'Knal Goed' gaat binnenkort weer van start.
Evenals voorgaande jaren zal aan leerlingen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs voorlichting in de vorm van gastlessen gegeven worden over het veilig omgaan met vuurwerk. Op de basisscholen gebeurt dit door medewerkers van de Politie Twente. De Halt-bureaus, de GGD en het Jongereninformatiepunt van Bureau Jeugdzorg Overijssel nemen de voorlichting op het voortgezet onderwijs voor hun rekening.

Onderwerp van de gastlessen is het veilig afsteken en bewaren van vuurwerk. Hierbij zal nadrukkelijk worden gewezen op de gevolgen van het afsteken van vuurwerk in de onmiddellijke nabijheid van personen en dieren. Ieder jaar vallen hierdoor weer slachtoffers, die al dan niet zwaar verminkt worden door ontploffend vuurwerk.

Scholen hebben zich via een mailing kunnen opgeven voor de gastlessen. In totaal hebben zich in Twente 266 basisscholen en 32 scholen voor het voortgezet onderwijs opgegeven. Daarmee worden ongeveer 10.000 Twentse jongeren tussen de 10 en 15 jaar bereikt.

De jaarwisseling nadert weer met rasse schreden en de eerste knallen in verband met het "uitluiden" van het oude jaar worden weer gehoord. Helaas heeft de politie de eerste bekeuringen al weer uitgedeeld aan jongeren die het niet kunnen laten te wachten tot de laatste dag van het jaar.

Door de politie wordt opgetreden tegen jeugdigen die te vroeg of op onveilige wijze omgaan met vuurwerk. Dit geldt ook bij het bezit van vuurwerk buiten de toegestane periode en bij illegaal vuurwerk. In bovengenoemde gevallen wordt het vuurwerk inbeslaggenomen. Bij jongeren van 10-18 jaar zal een verwijzing naar Halt plaatsvinden onder het motto: "Te vroeg geknald? Naar Bureau Halt!".
In andere gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt.





Noot aan de redactie:


De actie loopt inmiddels al meerdere jaren. Er wordt derhalve geen persconferentie gegeven. Wel is het mogelijk om een gastles bij te wonen. De gastlessen vinden plaats van maandag 2 december t/m vrijdag 20 december 2002.

U kunt hiervoor contact opnemen met één van onderstaande personen:

Telefoonnummer
GGD Twente:
Judith Smeijers 0546-536900

Halt Noord-Twente:
Herman Versluis 0546-823332

Halt Regio Enschede:
Marc de Boer 053-4327615

Halt Midden-Twente:
Marita van Riel 074-2423411

Jongereninformatiepunt van
het Bureau Jeugdzorg Overijssel:
Benjo Hilbrink 053-4302017


Politie Twente: 0900 - 8844
District Zuid-Twente
Bert Schelfhorst
Paulien Grobben
Tanja Rijsman (voorlichting)

District Midden- en Noordoost-Twente
Jules Huiskes
Willie Oosterwijk
Marloes Nollen (voorlichting)

District Noordwest- Twente
Ed Broekhuis
Riekes Wessels
Marita van Loon (voorlichting)

Regionaal Bureau Jeugdpolitie
Maud van de Straat


Met vriendelijke groeten,
Ageeth Doldersum