Ingezonden persbericht


persbericht Wageningen Universiteit, nummer 068, 19 november 2002

Wageningen Universiteit benoemt vijf nieuwe hoogleraren

Wageningen Universiteit heeft vijf nieuwe hoogleraren benoemd. Het betreft de benoeming van dr. Lynn Frewer tot hoogleraar 'Voedselveiligheid en consumentengedrag', dr. Johan van den Berg tot hoogleraar 'Genomics, met bijzondere aandacht voor bioconversies door eukaryote micro-organismen', dr.ir. Pieter van 't Veer tot hoogleraar 'Voeding en epidemiologie', dr. Kees de Hoog tot hoogleraar 'Gezinssociologie en gezinsbeleid' en (met ingang van 1 januari 2003) prof.dr. Marcel Dicke tot hoogleraar 'Entomologie'.

Dr. Lynn (L.J.) Frewer (42), geboren in Londen en woonachtig te Ede, studeerde psychologie en ergonomie aan de universiteiten van Bristol en Londen. Zij promoveerde in 1986 aan de University of Leeds. Zij werkte sinds 1994 onder meer als onderzoeker en hoofd Risk perception and communication bij het Institute of Food Research in Reading. In 1999 werd zij hoofd van de Consumer Science Group van het Institute of Food Research in Norwich. Frewer geldt als een autoriteit op het gebied van risicoperceptie, communicatie en consumentengedrag rond gen- en voedingstechnologie. Haar nieuwe researchleerstoel 'voedselveiligheid en consumentengedrag' is ondergebracht bij de leerstoelgroep marktkunde en consumentengedrag.

Dr. Johan (J.A.) van den Berg (57), geboren in Slochteren en woonachtig te Reeuwijk, studeerde biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen alwaar hij in 1975 promoveerde. Na een Postdoc-positie aan de Universiteit van Zurich is hij van 1979 tot 1997 onderzoeker/ R&D manager geweest bij Gist-brocades in Delft, onder meer als hoofd van gist- en schimmelonderzoek. Van 1987 tot 1992 was hij tevens parttime hoogleraar genetica aan de Universiteit Leiden. Vanaf 1997 is hij als zelfstandig biotech-consultant werkzaam en was hij sinds 2001 interim-manager van de onderzoeksgroep moleculaire genetica van industriële micro-organismen van Wageningen Universiteit. Zijn nieuwe halftijds researchleerstoel hoogleraar 'Genomics, met bijzondere aandacht voor bioconversies door eukaryote micro-organismen' is ondergebracht bij het laboratorium voor microbiologie.

Dr. Pieter (P.) van 't Veer (44), geboren in Dokkum en woonachtig te Wageningen, studeerde humane voeding in Wageningen, behaalde vervolgens de graad van Master of Science in de Epidemiologie aan de Harvard Universiteit in Boston (USA) en promoveerde in 1990 aan de Universiteit Maastricht. Vervolgens verrichte hij onderzoek naar voeding in relatie tot borst- en darmkanker bij TNO-Voeding te Zeist. Sinds 1993 is hij als epidemioloog verbonden aan de afdeling humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit. Hier heeft hij een onderzoekslijn ontwikkeld naar voeding in relatie tot het ontstaan van kanker bij de mens. De leerstoel 'Voeding en epidemiologie' is een van de drie reguliere leerstoelen van deze afdeling, naast de leerstoel 'Voeding en gezondheid' (van prof. dr. F.J. Kok) en de leerstoel 'Voeding, metabolisme en genomics' (prof. dr. M. Müller).

Dr. Kees (C.) de Hoog (60), geboren in Rotterdam en woonachtig te Indoornik (Randwijk), studeerde sociologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1970 is hij als gezinssocioloog verbonden aan Wageningen Universiteit. Hij promoveerde hier in 1982 op onderzoek naar de partnerkeuze in Nederlandse huwelijken. Hij is een veelgevraagd deskundige op het gebied van gezin en gezinsbeleid, relaties, samenlevingsvormen en armoede op het platteland. Hij is columnist van onder meer De Gelderlander, Het Algemeen Dagblad, De Haagsche Courant, Het Utrechts Nieuwblad en van het Wb (weekblad voor Wageningen UR). Hij heeft in zijn loopbaan meegewerkt aan meer dan 500 interviews en artikelen in dagbladen en tijdschriften en meer dan 100 interviews op radio of tv. De deeltijds (0,0) leerstoel 'Gezinssociologie en gezinsbeleid' is ingesteld door de Nederlandse Gezinsraad en ondergebracht bij de leerstoelgroep sociologie van consumenten en huishoudens.

Prof. dr. Marcel (M.) Dicke (44), geboren in Dordrecht en woonachtig te Wageningen, studeerde Biologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1988 in Wageningen. Hij werd in 1997 in Wageningen benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Insect-plant-relaties met bijzondere aandacht voor tritrofe interacties' vanwege de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting. In 2001 volgde zijn benoeming tot persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Entomologie vanwege zijn verdiensten op dit vakgebied. Zijn onderzoek aan â¤~SOS-geuren⤮ van planten in relatie tot biologische bestrijding heeft wereldwijd navolging gekregen en is van groot belang voor de ecologisering van de landbouw. Dicke is tevens initiator van de populaire lezingenserie 'Insecten en Maatschappij' die deze winter voor de zesde keer gehouden wordt. Dicke zal met ingang van 1 januari 2003 de huidige hoogleraar prof.dr. Joop van Lenteren opvolgen op de reguliere leerstoel 'entomologie'.