Gemeente Soest

Stuifzand Lange Duinen binnen de perken

De gemeente Soest neemt deze week maatregelen om het stuivende zand van de Lange Duinen letterlijk `binnen de perken' te houden. In de noord-oosthoek van de Lange Duinen werpt de gemeente een zandwal op zodat het stuivende zand achter die wal tot stilstand komt en niet in de bosrand.

Bij hoge windsnelheden, zoals die in de herfst vaak voorkomen, stuift het zand naar de randen van het stuifzandgebied. Hoge windsnelheden komen meestal uit zuid-westelijke richting, dus de problemen doen zich vooral in de noord-oost hoek van de Lange Duinen voor. Het stuivende zand komt, als er geen maatregelen worden genomen, in de bosrand terecht. De bomen in die hoek komen steeds dieper in het zand te staan en zouden op den duur afsterven. Ook recreatievoorzieningen zoals bijvoorbeeld fietspaden raken ondergestoven, wat voor fietsers uitermate hinderlijk is.

De gemeente Soest heeft voor dit probleem een eenvoudige, maar effectieve remedie gevonden. Vlak vóór de bosrand wordt een zandlichaam gemaakt. Vlak voor en achter die wal heerst een relatief windluwe zone. Het stuivende zand komt in deze luwe zone tot stilstand. Zo wordt voorkomen dat het zand pas tussen de bomen tot rust komt. Het zand wordt als het ware `opgevangen' door de zandwal.

De maatregelen worden deze week uitgevoerd. Dergelijke beheersmaatregelen worden jaarlijks uitgevoerd, omdat de wal in de loop van het jaar onder invloed van de wind telkens weer afvlakt. In het verleden is een veelheid aan maatregelen uitgeprobeerd om het stuivende zand onder controle te houden, maar de bovenvermelde maatregel lijkt tot nu toe het meest effectief.
---