Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Den Haag, 19 november 2002

PvdA over de begrotingsbehandeling van Economische Zaken


1.Economische situatie slechter dan ooit. 0,1% Groei in dit jaar. Dit is in geen 20 jaar zo lang, zo slecht geweest. Faillissementen nemen toe, aantal werklozen stijgt met minstens 7000 werknemers per maand en het aantal startende bedrijven neemt drastisch af.

EZ valt niet op door slagvaardig beleid en is onduidelijk over prioriteiten. Kabinet voert beleid dat verantwoordelijk is voor nog eens extra 0,5% minder groei.

Vertrouwen in binnen- en buitenland sterk gedaald door binnenlandse politieke soap.


2. EZ kent 65 subsidieregelingen en vele kenniscentra en loketten. Zonder subsidioloog komt een bedrijf nergens. PvdA pleit voor drastische harmonisering, zodat veel scherper prioriteiten kunnen worden gesteld. Nu wordt bij de bezuinigingen de kaasschaaf gehanteerd.


3. Het midden- en kleinbedrijf is de motor van de Nederlandse economie. Zeer belangrijk voor de vitaliteit van onze steden en dorpen. Vandalisme, beroving en geweld is ook in het midden- en kleinbedrijf een groot probleem. Daarom moet er een actieplan komen om kleine en startende bedrijven te helpen, ook financieel, om veiligheidsvergrotende investeringen te doen, zoals camerabewaking en gemeenschappelijke bewakers.


4.De bezuiniging op het bevorderen van toerisme en recreatie is zeer onverstandig. 1 mln. aan promotie levert 38 mln. extra omzet op. De PvdA heeft een amendement ingediend om deze bezuiniging terug te draaien.


5. De minister van EZ moet een aanwijzingsbevoegdheid krijgen richting de Nederlandse Mededingings Autoriteit. Europees dient er een steviger mededingingsstrategie te worden uitgewerkt. Nederland neemt hierbij het voortouw.

Boetes van de NMA moeten volgens de PvdA te worden gestort in een fonds, waaruit consumentenorganisaties kunnen worden gefinancierd.


6. De Kerncentrale te Borssele moet zo snel mogelijk te worden gesloten. Ter compensatie van het verlies aan arbeidsplaatsen moet Borssele worden betrokken bij het opwekken van groene energie.


7. De afspraken met Noord-Nederland dienen te worden uitgevoerd. Met name de VVD-bewindslieden lijken onder de afspraken uit te willen kruipen, zoals de afspraken over de Zuiderzeelijn.

Voor nadere informatie: Tineke Netelenbos 06 - 18305864

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*