Ingezonden persbericht

EPN: "Aan de Slag met Ict"-fonds inzet Begroting EZ 2003

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag, 19 november 2002 - De begroting voor 2003 van het Ministerie van Economische Zaken, die deze week in de Tweede Kamer wordt behandeld, heeft te weinig oog voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. Juist in de huidige, economisch wat mindere periode moet het kabinet gebruik maken van de bijdrage die ict levert aan het oplossen van maatschappelijke knelpunten.

Naast een belangrijke aanjager voor de Nederlandse economie, met een bijdrage van 25% tot 40% aan de groei van het BNP, is ict een enorme banenmotor. Daarnaast levert ict ook een geweldige bijdrage aan het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek door mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn weer inzetbaar te maken. In het onderwijs betekent de inzet van ict bijvoorbeeld een drastische vermindering van het lerarentekort; in de gezondheidszorg levert ict meer handen aan het bed, omdat beschikbare capaciteit effectiever wordt gebruikt.

Een van de redenen waarom ict toepassingen in de praktijk nog steeds onderbelicht zijn, is de onbekendheid met de effecten van deze nieuwe toepassingen. Om te leren van de effecten van ict toepassingen is het belangrijk met innovatieve ict op kleine schaal te experimenteren. Het Ministerie van EZ is met innovatie en ict hoog in het vaandel het aangewezen ministerie om deze nieuwe ontwikkelingen te stimuleren.

EPN pleit daarom voor het instellen van een "Aan de Slag met Ict"- fonds van 100 miljoen euro. Het fonds is bedoeld om kleinere ict-projecten van de grond te krijgen, waarbij dat nu niet lukt omdat ze te klein en commercieel niet interessant genoeg zijn. Het stimuleert zo projecten die inspringen op maatschappelijke knelpunten.

Het rendement zit in het leren van de effecten van ict op lokaal en regionaal niveau. Het toezicht op de bestedingen en het financiele beheer ligt dan ook bij de (grotere) gemeenten. Het wettelijk kader is de begroting van EZ. Bij gebleken succes van deze ict toepassingen, kan de nationale uitrol geen problemen meer opleveren.

EPN - Platform voor de informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Noot voor de redactie,