Provincie Utrecht

Persbericht

Op weg naar vijf regionale historische centra in Utrecht

19-11-2002
Bundeling van archiefkrachten kan de professionaliteit ten goede komen en betekent bovendien voor de burgers dat zij meer historische bronnen op een deskundigere wijze beschikbaar krijgen gesteld. Daarom wil de provinciale archiefinspectie toe naar een netwerk van vijf regionale historische centra in de provincie Utrecht. Samen met de bestuurders van de gemeenten laat de archiefinspectie een onderzoeksrapport opstellen naar de opzet en de kosten van het samenvoegen van archieflocaties. Voor de vorming van de historische centra zou van de provincie wel een stimuleringsbijdrage van maximaal Euro 500.000 per centrum verwacht moeten kunnen worden. Gedeputeerde Staten vragen nu eerst advies hierover aan de statencommissie Bestuur en Middelen.

"De archieven trekken slechts politieke en bestuurlijke aandacht wanneer er een probleem ontstaat of een ramp gebeurt. Zo moesten de archieven uitkomst brengen wie waarvoor verantwoordelijk was bij het onderzoek naar de Nedereindse Plas in 1997. Ook de recente wateroverlast in de archiefbewaarplaats van Wijk bij Duurstede deed iedereen opschrikken." Noor Erkelens-Buttinger, de provinciale archiefinspecteur van Utrecht constateert het als een gegeven in de beleidsnotitie. Zij is verantwoordelijk voor een van de wettelijke taken van Gedeputeerde Staten: het inspecteren van de toegankelijkheid en openbaarheid van de archieven van gemeenten en waterschappen en het toezien op het bewaren in ruimten die voldoen aan de wettelijke eisen.

Integer openbaar bestuur
Een van de garanties voor integer openbaar bestuur is een goede archiefzorg, zodat de burger het handelen van de overheid kan controleren. Maar ook op andere gronden zijn archieven voor burgers van belang. De jachtige mens in deze veranderende maatschappij is steeds meer op zoek naar zijn identiteit om vandaar uit met meer zekerheid te kunnen functioneren. De geschiedenis van zijn familie, stad en streek biedt men het houvast dat zij zoekt, aldus de notitie van de provinciale archiefinspectie.
Nu veel gemeentelijke archiefbewaarplaatsen vol zijn en niet meer voldoen aan de eisen van de nieuwe archiefwet, is de tijd rijp voor nieuwe plannen. Bovendien vergt de controleerbaarheid, het behoud en de toegankelijkheid van digitale informatiestromen nieuwe technische kennis. Daarom wil men toewerken naar een sluitend netwerk van vijf regionale historische centra in de provincie Utrecht.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 030-258 24 60 of Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl