Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe milieuprojecten van start

Leren voor duurzaamheid geldt voor iedereen

19-11-2002
Doe-hetzelf-ers, vrouwen, scholieren, nieuwkomers in de wijk.....Verschillenden groepen zullen de komende maanden weer iets wijzer worden op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Tenminste als het aan de projectleiders ligt van zes nieuwe projecten die de provincie Utrecht ondersteunt in het kader van het programma Leren voor Duurzaamheid.

Het Natuur en Milieucentrum De Woudreus in Wilnis gaat scholen voor het voortgezet onderwijs in De Ronde Venen ondersteunen bij het zogenaamde gebiedsgerichte onderwijs. Dit betekent dat de eigen woon- en leefomgeving het vertrekpunt is voor de lessen. De woonomgeving in De Ronde Venen biedt volgens het milieucentrum hiervoor volop mogelijkheden: "Door scholieren te betrekken bij het oplossen van actuele problemen dichtbij huis, ontstaat een stukje bewustwording over de functies en waarden van het gebied". Deze bewustwording zal moet resulteren in een concreet plan voor een duurzame inrichting van een deel van de eigen leefomgeving. Door dit plan als voorstel bij de lokale politiek in te brengen, raken leerlingen ook betrokken bij beleid en politieke besluitvorming. Het project krijgt een subsidie van 21.239,- Ook in gemeenten langs de Lek gaan scholieren en inwoners op onderzoek naar de waardevolle elementen van dit gebied en de cultuurhistorie. Dit project van de Stichting Veldstudie heeft tot doel om de interesse bij de bewoners voor de eigen leefomgeving te vergroten en daardoor ook de verantwoordelijkheid voor dit gebied. Het project krijgt 20.000,-

Leren doe je niet alleen op school
Dat leren niet alleen op school gebeurt laten de buitenschoolse projecten zien. Zo organiseert Vrouw en Milieu een speciale training voor vrouwen in het waterbeheer over duurzaam waterbeleid (20.000), gemeenteambtenaren in diverse gemeenten worden bijgeschoold om tips voor milieuvriendelijk verbouwen bij de klusser onder de aandacht te brengen (20.000) en nieuwe bewoners in de wijk Nieuwland (Amersfoort) ontvangen een duurzame welkomstdoos en worden door welkom-heters wegwijs gemaakt in deze milieuwijk (10.300). Tot slot het project van het Wijkbureau Leidsche Rijn (20.000) dat een plan moet opleveren voor natuurgericht recreatief gebruik van het groen in wijken en parken (zoals het toekomstige Rijnsche Park).

Leren voor Duurzaamheid
De projecten ontvangen de bijdrage uit de provinciale middelen in het kader van het programma "leren voor duurzaamheid". Dit programma moet vernieuwende leertrajecten stimuleren op het gebied van duurzaamheid. Daarbij staan vier thema's centraal waarbinnen de provincie graag duurzaamheidprojecten ontwikkeld ziet: water, milieubewust wonen, mobiliteit en gebiedsgericht beleid. Eerder heeft de provincie onder meer bijgedragen aan een website voor vrijwilligers in het natuur- en milieuveld, een milieuproject voor allochtone doelgroepen en een programma dat Utrechtse basisscholen leefbaarder moet maken.

Meer informatie: Dick Neuteboom, telefoon 030-258 21 52 of Dick.Neuteboom@provincie-utrecht.nl