Provincie Utrecht

Persbericht

Regionale economie leunt nu sterk op non-profitsector

Utrechtse arbeidsmarkt raakt 3700 banen kwijt

19-11-2002
Voor het eerst in meer dan 12 jaar levert de Utrechtse economie in en raakt de provincie ruim 3700 banen kwijt. De totale werkgelegenheid is met 0,6% gedaald. Over bijna de gehele linie stoten bedrijven arbeidsplaatsen af. Een echte dip in de economie wordt voorkomen, vanwege extra banen in vooral het onderwijs en de zorgsector.

Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR) over de periode 2001-2002. De uitslagen tonen een zichtbare breuk met de jaren 90, toen de Utrechtse banenmotor met jaarlijkse groeicijfers van 3 a 4% over het algemeen buitengewoon goed scoorde. Deze gouden tijden lijken voorlopig voorbij. Het verlies tekent zich bovendien scherp af, vergeleken met landelijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat Nederland over dezelfde periode nog een geringe werkgelegenheidsgroei van 1% had.

Verliezen bij uitzendbureaus en ICT
Het totale aantal arbeidsplaatsen in de provincie Utrecht is gedaald van 631.800 naar 628.100. Alle commerciële sectoren - behalve de horeca - lijden verlies. De meeste arbeidsplaatsen zijn verdwenen bij uitzendbureaus (-3200). Dit wijst erop dat opdrachtgevers als gevolg van de kwakkelende economie steeds minder gebruik maken van flexibele arbeidskrachten. Het aantal uitzendbanen - een belangrijke strategische buffer op de arbeidsmarkt - daalt daardoor nu fors. Verder raakt de provincie Utrecht vooral banen kwijt, vanwege problemen binnen de ICT-sector (-1800). Het aantal ICT-banen daalde van 51.968 naar 50.156. De meeste arbeidsplaatsen gingen verloren bij adviesbureaus (-3,5%) en bedrijven die gespecialiseerd zijn in programmering en systeemontwikkeling (-5,1%).

Extra banen in zorgsector
De verliezen komen in de provincie Utrecht relatief hard aan, vanwege de voorsprong die de afgelopen jaren is opgebouwd in de zakelijke dienstverlening. Bedrijven in deze sector zorgden voor veel extra banen en bepalen nog steeds het gezicht van de Utrechtse kenniseconomie. Nu zijn in deze sector ruim 4000 arbeidsplaatsen verdwenen, zo blijkt uit het provinciale onderzoek dat onder 40.000 Utrechtse bedrijven is afgenomen. Deze verliezen worden echter nagenoeg gecompenseerd door extra banen in het onderwijs (+1.216) en de zorgsector (+2.522). Opmerkelijk is bovendien dat het aantal gevestigde bedrijven door de komst van starters in de provincie is toegenomen met 1,7%. Van een economische recessie is daardoor geen sprake. Wel wordt duidelijk dat de Utrechtse economie meer afhankelijk is geworden van de non-profitsector. Relatief veel nieuwe arbeidsplaatsen zijn erbij gekomen in de Utrechtse ziekenhuizen (+877), thuiszorg (+322) en de verzorgingshuizen (+297).

Uitslagen gemeenten
De resultaten van het werkgelegenheidsonderzoek per gemeente schommelen sterk. In 14 van de 33 Utrechtse gemeenten is sprake van verlies aan banen. Van de 15 gemeenten met 10.000 banen of meer scoort Maarssen het slechtst met -5,2% en Vianen het best met +4,9%. Utrecht gaat 2,2% achteruit, Amersfoort 1,7% vooruit. De provincie gebruikt het Arbeidsplaatsen Register als een bron van informatie voor het economisch beleid. Deze recente uitslagen sterken de sector Economische Zaken in het plan om extra aandacht te besteden aan belangrijke sectoren voor de Utrechtse arbeidsmarkt. Zo is in de nieuwe nota Economisch Beleid 2002-2006 een project opgenomen om de Utrechtse ICT-sector door te lichten en de band tussen deze bedrijven en de regio te versterken. Ook het aantrekken van nieuwe investeringen in kennisintensieve sectoren is een belangrijke doelstelling in de voorstellen voor het nieuwe EZ-beleid dat op 26 november in GS aan de orde komt.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl