Provincie Utrecht

Persbericht

Strategische gebiedsperspectieven in afrondende fase:

Gemeenten kiezen voor versterking onderlinge samenwerking en projectmatige samenwerking

19-11-2002
De meeste gemeenten die de afgelopen jaren hebben gewerkt aan de strategische gebiedsperspectieven (sgp) kiezen voor projectmatige samenwerking of versterking van de onderlinge samenwerking in convenanten als manier om die visies te realiseren. Alleen in de cluster Heuvelrug (zes gemeenten) gaat de discussie de komende tijd verder; enerzijds willen Maarn en Doorn herindelen, anderzijds zien de meeste andere gemeenten versterking van het lokale bestuur liever gerealiseerd via niet-vrijblijvende samenwerking. Dit staat te lezen in een notitie die Gedeputeerde Staten vandaag bespraken. GS waarderen deze uitkomsten: het gaat bij de strategische gebiedsperspectieven om politiek en maatschappelijk draagvlak. De samenwerkingsvoorstellen zoals die nu voorgesteld worden, hebben dat draagvlak.

Gebiedsvisies: een toekomstplaatje voor de komende 20-25 jaar Sinds 1999 werkt een aantal gemeenten samen met de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland aan de zogenaamde strategische gebiedsperspectieven. Eerst is een stand van zaken van de huidige situatie gemaakt, zijn ontwikkelingen geschetst en is (meer of minder interactief met bewoners uit het gebied) de gewenste situatie voor over 20 - 25 jaar op papier gezet. Deze toekomstvisies zijn in alle raden van de deelnemende gemeenten besproken. Daarna kwam de slotfase. Hierin is de vraag aan de orde hoe (=met welke bestuurlijke instrumenten) die visie gerealiseerd kan worden. Hoewel dit onderwerp nog niet in alle clusters in de raden finaal is besproken, hebben GS hierover al wel gediscussieerd, vooral omdat GS de Staten in juni beloofden vóór het einde van het jaar met een overzicht van de uitkomsten te komen.

Voorstellen (tussenrapportage) per cluster
SGP BEL (Blaricum, Eemnes, Laren): projectmatige samenwerking van concrete, uitvoerende onderwerpen. Er komt een convenant waarin de versterking van de onderlinge samenwerking wordt vastgelegd. SGP Vecht- en Plassengebied (Breukelen, Abcoude, Loenen): geen draagvlak om tot keuzes voor instrumenten in sgp-verband te komen. Wél wordt in Abcoude en Breukelen in december over het Loenense rapport 'Bal op Maat voor Loenen' gesproken. In dit rapport wordt herindeling van de BAL-gemeenten aanbevolen. De provincie zal -afhankelijk van de uitkomsten- met een nader voorstel komen.
SGP De Groene Driehoek (Lopik, Montfoort, Oudewater): de onderwerpen uit de toekomstvisie zullen in een lichte, niet-vrijblijvende samenwerkingconstructie worden opgepakt. Zwaardere onderwerpen (bijvoorbeeld ruimtelijke ordening) zullen in een groter verband moeten worden afgewogen. Er wordt een convenant opgesteld. SGP Vallei (Barneveld, Woudenberg, Leusden, Scherpenzeel, Renswoude, Nijkerk): de stuurgroep heeft een convenant opgesteld, waarin een niet-vrijblijvende vorm van samenwerking wordt vastgelegd voor onderwerpen (RO, handhaving, sociale zaken en verkeer en vervoer). Komt nog in 2002 in de gemeenteraden aan de orde. Ook de provincies Gelderland en Utrecht tekenen
SGP Heuvelrug (Driebergen-Rijsenburg, Maarn, Doorn, Amerongen, Leersum, Zeist): de samenwerkingsopties varieerden van projectmatige samenwerking tot herindeling. Voor geen van de opties is voldoende draagvlak. In de komende periode voert een stuurgroep verder overleg over de wenselijkheid van wijziging van de gemeentelijke indeling (in MALDD-verband: vijf gemeenten, zonder Zeist). Uiterlijk in mei 2003 zal er een voorstel ter besluitvorming aan de raden worden voorgelegd.

Veel discussie in slotfase
Zoals te verwachten was, levert deze laatste fase veel bestuurlijke discussie op. Tot nu toe zijn de strategische gebiedsperspectieven geslaagd: er zijn inhoudelijke visies voor de toekomst opgesteld, gemeenten zijn veel meer over de 'grenzen' van hun eigen gemeente gaan kijken en voelen
de noodzaak om gezamenlijk te werken aan strategische onderwerpen. De gebiedsvisies leveren bovendien belangrijke input voor provinciale plannen. Nu is er in de meeste clusters dus ook de bereidheid om in bestuurlijke zin samen te werken. Kortom, met de strategische gebiedsperspectieven is belangrijkste winst geboekt.

Op 25 november komt dit onderwerp in de Statencommissie Bestuur en Middelen aan de orde. Ook in de Gelderse en Noord-Hollandse Statencommissies wordt over dit onderwerp gesproken.

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030-258 20 42 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl