SENTER

3 miljoen Euro voor transportbesparende initiatieven

Ondernemers die ideeën hebben voor transportbesparingen, kunnen deze met financiële hulp van de overheid ontwikkelen en in de praktijk testen. Demissionair minister De Boer van Verkeer en Waterstaat stelt hiervoor het komende jaar 1,4 miljoen euro aan subsidie beschikbaar. Ook wordt nog eens 1,6 miljoen euro besteed aan specifieke initiatieven in de agrarische sector. Deze sector heeft een fors aandeel in het Nederlandse goederenvervoer (een op de drie vrachtwagens).

Dit werd bekend op het symposium Transportbesparing, Toepassingen en Toekomst op 19 november jl.
Voorafgaand aan het symposium ondertekenden minister De Boer, namens het kabinet, samen met de ondernemersorganisaties VNO-NCW en EVO en de Stichting Natuur en Milieu een intentieverklaring om het initiatief te steunen.

Transportbesparing
Het symposium Transportbesparing , Toepassingen en Toekomst vond plaats op 19 november in Fort Voordorp te Groenekan. Een grote groep maatschappelijke organisaties en bedrijven maakte daar kennis met transportbesparing. Het project ondersteunt ondernemers en overheden bij het ontwikkelen en in praktijk brengen van bedrijfsvernieuwingen, die nieuwe marktkansen of kostenbesparingen combineren met minder behoefte aan goederenvervoer. Hierbij kan gedacht worden aan compact produceren, clusteren van leverancier en afnemer en indikken, indrogen of digitaal verzenden van producten. Tijdens het symposium wisselden ondernemers hierover ideeën en ervaringen uit. Om de ontwikkeling en realisatie van dergelijke ideeën te stimuleren, is in 1999 het project Transportbesparing opgericht. Het project loopt nog tot 2006.

Overheid gaat ook transportbesparen
Tijdens het symposium maakte Corien Wortmann, plaatsvervangend directeur Transport en Infrastructuur bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, bekend dat de overheid haar eigen regelgeving gaat bekijken op onnodig transport. 'De overheid subsidieert bedrijfsvernieuwingen die zowel een beter product als minder behoefte aan transport opleveren. Dat is prachtig natuurlijk, want besparen op transport is goed voor de ondernemer en goed voor de samenleving. Maar de overheid moet ook in de eigen keuken kijken. En ook als opdrachtgever van vervoer ligt er voor de overheid een terrein braak om transportbesparing zelf in de praktijk te brengen. Dat gaan we dus ook zeker doen.' Corien Wortmann is ook voorzitter van de Stuurgroep Transportbesparing.

Slimme aanpassingen
Op het symposium sprak Wortmann ook ondernemers aan op het zoeken naar slimme aanpassingen in producten of productieprocessen, waardoor met minder transport dezelfde of een betere prestatie geleverd kan worden. De markt kent daar inspirerende voorbeelden van. Zoals miljoenen liters natte varkensmest indrogen tot compacte, droge korrels voor ze heel Nederland doorgaan. Of een krant die je zelf in je hotellobby in Hong Kong uitprint in plaats van per vliegtuig uit Amsterdam laat komen. Op het symposium toonden diverse ondernemers hun prestaties op dit gebied.

Transportbesparing is een project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, het ministerie van VROM in samenwerking met EVO, VNO-NCW en de stichting Natuur en Milieu.

19 nov 02 16:10