Ingezonden persbericht

PrivaCom introduceert wereldwijde prepaid roaming-oplossing

Innovatieve SCC-oplossing zorgt voor wereldwijde dekking CAMEL-oplossingen

Gouda, 19 november 2002 - PrivaCom heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld, waarmee mobiele operators hun prepaid-klanten in het buitenland kunnen laten bellen en overal ter wereld exact dezelfde diensten kunnen aanbieden, ongeacht het netwerk waarmee klanten verbinding hebben. Met SIM Controlled Calling (SCC) kunnen operators de omzet per GSM-gebruiker (ARPU) verhogen en tevens de gebruikersvriendelijkheid van prepaid mobiel bellen vergroten.

Op dit moment maken mobiele operators gebruik van roaming-overeenkomsten om hun klanten in het buitenland te laten bellen. Roaming is één van de belangrijkste succesfactoren van GSM. Voor mobiele gebruikers met een abonnement is het altijd vanzelfsprekend geweest om in het buitenland te kunnen bellen. Met een prepaid-kaart is het bellen vanuit het buitenland echter vaak complex of zelfs helemaal niet mogelijk. CAMEL, het bekende roaming-protocol dat door verschillende operators wordt toegepast, biedt weliswaar mogelijkheden maar alleen in een beperkt aantal netwerken.

SCC is een nieuwe oplossing van PrivaCom. Wanneer een mobiele beller een roaming-gesprek opzet, zorgt de SCC-applicatie, die ingebed is in de SIM-kaart van de mobiele telefoon, ervoor dat het SCC-systeem bij de eigen operator wordt geactiveerd. Dit systeem belt de mobiele telefoon van de klant terug en legt vervolgens direct de verbinding met het gekozen nummer of dienst. SCC werkt op elk GSM-netwerk waarmee een roaming-overeenkomst bestaat en kan gebruikt worden als aanvulling op bestaande protocollen zoals CAMEL. SCC is, net als CAMEL, een zeer gebruikersvriendelijke roaming-oplossing. Belangrijkste verschil is dat de investeringen in SCC relatief laag zijn. In netwerken waar CAMEL niet rendabel is, is SCC dan ook een krachtig alternatief.

Volgens Nils Kijkuit, CEO van PrivaCom, speelt SCC in op een sterke behoefte bij operators. "Uit marktonderzoek van het Centrum voor Marketing Analyses blijkt dat een ruime meerderheid van de mobiele bellers in Nederland met een prepaid-kaart de telefoon in het buitenland niet gebruikt. De hoofdredenen zijn onbekendheid met de roaming-mogelijkheden die de operator biedt of slechte ervaringen met het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland. Niettemin zijn roaming-gesprekken een belangrijke bron van omzet voor operators. Door SCC kunnen operators direct meer omzet per gebruiker realiseren en de dienstverlening aan klanten verder verbeteren. Zo is SCC met CAMEL een sterk duo. Voor de mobiele gebruiker is er tenslotte geen verschil tussen SCC en CAMEL. De operator kan zodoende simpelweg wereldwijde roaming aanbieden en dit eenduidig aan de mobiele gebruiker communiceren. Bovendien versnelt SCC de terugverdientijd - de Return on Investment - van CAMEL."

PrivaCom ontwikkelde het SCC-concept in eigen huis en kreeg daarvoor de onderscheiding 'Best Technical Innovation' van de GSM Association.

PrivaCom
PrivaCom in Gouda is een Nederlands technologiebedrijf dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor de mobiele telecommunicatie-industrie. Eén van de eerste innovatieve oplossingen die door PrivaCom is ontwikkeld, is SIM Controlled Calling (SCC). Met deze op de SIM-kaart geïmplementeerde applicatie kan een GSM-telecombedrijf de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) verhogen en het gebruiksgemak van mobiele communicatie vergroten, door het wereldwijd aanbieden van dezelfde diensten, ongeacht het netwerk dat een mobiele klant gebruikt. Deze geavanceerde technologie is wereldwijd gepatenteerd. SCC is in 2001 door de GSM Assocation onderscheiden met de prijs voor 'Best GSM Technical Innovation'.