Ingezonden persbericht


Persbericht

Voorkom winterse ongemakken met een goede voorbereiding

Vergroot verkeersveiligheid in de winter

Utrecht, 18 november 2002 - Slippen, een lege accu, bevroren ruiten en verkeersongelukken. Vervelende winterse ongemakken die met een goede voorbereiding grotendeels voorkomen kunnen worden. Slecht zicht is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Doordat de tijd tussen servicebeurten tegenwoordig steeds langer wordt, kan het gebeuren dat u moet constateren dat de ruitensproeierpomp óf naar lucht hapt óf ijsklontjes aanzuigt. En dat de wissers, in plaats van wissen, strepen trekken. Het checken en zonodig bijvullen van de ruitenwisservloeistof is daarom vooral in de winter van essentieel belang voor uw veiligheid. Ook gelijkmatig rijden en behoedzaam remmen zijn in de winter belangrijk om slipgevaar te verminderen.

De winter brengt veel ongemakken op de weg. Met enkele simpele maatregelen is uw auto goed voorbereid op de vrieskou: Zorg voor een goede wintervoorraad Gun de auto een winterbeurt Pas de rijstijl aan: houd afstand Controleer de bandenspanning Overweeg de montage van winterbanden

Houd de wintervoorraad goed bij
Zorg ervoor dat er voldoende winterspullen in huis zijn, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Met een krabbertje zijn de ruiten gemakkelijk van ijs en sneeuw te ontdoen. Een andere snelle manier om de ruiten te ontdooien is een spray. Om te voorkomen dat ruiten bevriezen kunt u deze ook afdekken met kranten, een doek of een hoes. Bert de Rek van de ANWB adviseert: "Voor een goed zicht is het van belang regelmatig de ruiten te reinigen met ruitenreiniger (zowel de binnenkant als de buitenkant). Gebruik altijd een wisser of een doek voor het verwijderen van condens. Vul ook de ruitensproeiervloeistof (ook voor de achterwisser) regelmatig bij en zorg ervoor dat hier in de winter antivries in zit. Bewaar een slotontdooier nooit in de auto."

Wintervoorbereiding
Bij een goede wintervoorbereiding hoort ook een winterbeurt, waarbij de auto grondig wordt gecontroleerd. Wybe Zijlstra van BOVAG: "Veel ellende is te voorkomen met een winterbeurt. Vooral wat oudere auto's kunnen voor winterse ongemakken zorgen die eenvoudig te voorkomen zijn met een goede voorbereiding." Zeker de accu verdient deskundige aandacht. In de winter vraagt de motor meer startvermogen, terwijl de capaciteit van de accu lager is dan bij hogere temperaturen. Rijd de eerste paar kilometers rustig en laat de motor op temperatuur komen voordat meer vermogen van de motor wordt gevraagd. Hierdoor kan extra slijtage worden voorkomen. Tevens verbruikt de auto ook nog eens minder brandstof.

Pas de rijstijl aan: houd afstand
Voorkom ongelukken door voldoende afstand te houden. Door rustig te rijden wordt slippen voorkomen. Wanneer de auto toch in de slip raakt, vermijd dan abrupte stuurbewegingen of plotseling remmen. Slipt de auto door, trap dan de koppeling in en blijf sturen in de richting waar u naartoe wilt. Gladheid is oorzaak nummer 1 van ongelukken en slecht zicht staat op nummer 2. Zet bij slecht zicht de blower op de hoogste stand en de kachel op de warmste stand gericht op de voorruit.

Vergeet niet de bandenspanning te checken
Doordat de wegen in de winter vaak nat, glad of bevroren zijn, is de bandenspanning van de auto in de winter extra belangrijk. "Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de auto goed bestuurbaar is, de remweg korter is en verkleint de kans op slippen bij regen, hagel en sneeuw. Controleer daarom ook 's winters de bandenspanning," aldus Sonja Munnix, programma-adviseur van Het Nieuwe Rijden namens Novem. In het instructieboekje van de auto en op de binnenzijde van de tankklep of het portier staat de juiste bandenspanning vermeld.

Overweeg winterbanden
Zodra de R in de maand komt, zijn winterbanden, gemonteerd door een erkende bandenspecialist, een mogelijkheid. Winterbanden zijn ontwikkeld om meer grip en minder slip te bieden onder winterse omstandigheden (bij het rijden op sneeuw en - in mindere mate - ijs). Door de bijzondere samenstelling van winterbanden blijft het rubber ook bij lage temperaturen flexibel en kan het zorgen voor een goede grip. Hierdoor heeft u minder kans op ongelukken.

Ten slotte nog enkele algemene tips: Houd de koplampen en de achterlichten goed schoon Krab eerst de ruiten goed schoon en start dan pas de motor Zet de kachel op de warmste stand en de ventilator op de hoogste stand, gericht op de voorruit Gebruik bij condensvorming een wisser of schone doek om de ruiten te wissen Houd extra afstand in het verkeer

Het Nieuwe Rijden
Het Nieuwe Rijden is een initiatief van Novem in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Meer informatie vindt u op de website www.hetnieuwerijden.nl.