GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 november 2002 17:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Gevaarlijke stoffen groot risico voor bevolking Venlo

(19 november 2002)

GroenLinks: Snel geld van rijk voor riskant rangeerterrein

GroenLinks wil dat het rijk snel de toegezegde bijdrage beschikbaar stelt voor de uitplaatsing van een gevaarlijke spooremplacement Venlo. Hiervoor diende kamerlid Wijnand Duyvendak vorige week al een motie in. Zonder deze bijdrage zullen bewoners van Venlo nog jarenlang worden blootgesteld aan te hoge risico's. Vorig jaar tekende het rijk een intentieverklaring om de grote risico's van het rangeren met gevaarlijke stoffen als LPG en ammoniak in Venlo op te lossen. Dit kan door het emplacement te verplaatsen naar buiten de stad. Minister Kamp (VROM) verschuilt zich opeens achter allerlei irrelevante bezwaren en noemt het 'niet kosteneffectief'. Duyvendak benadrukt echter dat de risico's met gevaarlijke stoffen nergens zo groot zijn als in Venlo en wil dat Kamp en zijn collega De Boer (Verkeer en Waterstaat) met geld over de brug komen.

De zaak lijkt vandaag in een stroomversnelling te komen, nu de gemeente Venlo heeft laten weten niet langer bereid te zijn om het rangeren van gevaarlijke stoffen in het stadscentrum nog toe te staan.

Wijnand Duyvendak zal het onderwerp a.s. woensdag aan de orde brengen in een procedurevergadering van de vaste kamercommissie Verkeer en Waterstaat. Hij zal het emplacement in Venlo bezoeken op donderdag 21 november van 10.00 uur tot ca. 12.00 uur.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -