Gemeente Heeze-Leende


Project Beter een goede buur, dan' genomineerd voor Stimuleringsprijs OGZ 2003

Project Beter een goede buur, dan Eind augustus hebben gemeenten, GGDs en andere lokale organisaties en hulpverleners die zich inzetten voor gezondheid en preventie van ziekten, informatie over de Stimuleringsprijs Openbare Gezondheid 2003 ontvangen.

Tot en met 18 oktober konden zowel lopende als recent afgeronde projecten meedingen naar de Stimuleringsprijs. Dit jaar wordt een project beloond dat zich concreet richt op de gezondheid van mensen in hun eigen buurt.

De stuurgroep lokaal gezondheidsbeleid Heeze-Leende Kerngezond, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse instellingen op het brede terrein van gezondheid, heeft het project Beter een goede buur, dan ingediend. Inmiddels heeft de gemeente bericht ontvangen dat van de 108 inzendingen het project samen met 20 andere projecten is genomineerd voor de Stimuleringsprijs 2003. De jury, onder leiding van mevrouw mr. W. Sorgdrager, heeft de inzendingen beoordeeld en maakt de definitieve winnaar bekend op 20 februari 2003 tijdens het Nationaal Congres OGZ. De winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro en een beeld van kunstenaar Renée van Leusden. Het geld kan besteed worden aan het betreffende project of aan een ander initiatief op het gebied van de openbare gezondheidszorg.

Het ingediende project Beter een goede buur, dan beoogt een extra impuls te geven aan het creëren van een gemeente waarin 'zorg voor elkaar in de buurt' een normale gang van zaken is; waar mensen durven en kunnen aankloppen voor informele hulp bij hun buren. Er is gekozen voor een publieksgerichte bewustwordingscampagne met herkenbare slogan 'Beter een goede buur, dan'. De methodieken die hierbij gefaseerd zijn en worden ingezet, zijn:

- Artikelenserie op de gemeentepagina in het lokale weekblad; elke maand vertelt een 'bekend' persoon wat 'goed nabuurschap' voor hem/haar betekent; privé en binnen de werksituatie.
- Postercampagne; middels verschillende prikkelende teksten worden bezoekers van diverse maatschappelijke instanties op ideeën gebracht om invulling te geven aan de projectslogan. Vanaf 1 oktober jl. hangt een groot aantal posters op een groot aantal plekken in de gemeente.
- Onderwijsproject voor basisonderwijs; middels brief en bijbehorend lesmateriaal zijn leerlingen gevraagd op creatieve wijze kenbaar te maken wat zijzelf en hun buurtgenoten kunnen doen om een fijne buurt te hebben waar iedereen graag woont. Voor de jongere leerlingen en peuterspeelzalen zijn kleurplaten gemaakt.

- Prijsvraag jeugd; alle ingezonden werkstukken worden tentoongesteld in het gemeentehuis en onder alle inzenders worden enkele geldprijzen verloot, te besteden ten behoeve van een fijnere buurt of school.
- Prijsvraag inwoners; in navolging van artikelenserie worden inwoners uitgedaagd ook zelf aan te geven wat 'goed nabuurschap' voor hen betekent. Enkele inzendingen worden geplaatst op de gemeentepagina en onder deze inzenders worden ook geldprijzen verloot.

De gemeente wordt binnenkort benaderd voor een uitgebreide projectbeschrijving en naar aanleiding hiervan zal er een selectie worden gemaakt van vijf projecten. Uit deze vijf wordt uiteindelijk een keuze gemaakt voor de winnaar van de Stimuleringsprijs OGZ 2003.