Productschap Wijn

Nieuws

De Beaujolais Nouveau komt eraan

PERSBERICHT

Den Haag, 30 oktober 2001

De Beaujolais Nouveau komt eraan

Zoals gebruikelijk zal ook dit jaar de Beaujolais Nouveau vanaf de derde donderdag in november geproefd kunnen worden. De déblocage (vrijgave) vindt dit jaar plaats van woensdag 20 november op donderdag 21 november om exact 00.00 uur.
De feestelijke verwelkoming van deze nieuwe oogst in november dateert uit 1951. In 1985 werd de derde donderdag in november officieel uitgeroepen tot de introductiedag van de primeurwijn uit de Beaujolaisstreek.

Nederland: liefhebber Beaujolais Nouveau
In 2001, is 435.000 hectoliter ofwel 58 miljoen flessen voor een waarde van 80 miljoen euro Beaujolais Nouveau verkocht (1/3 van de totale Beaujolais productie). Hiervan waren 216.000 hectoliter ofwel 29 miljoen flessen voor de export bestemd. De belangrijkste exportlanden voor de Beaujolais Nouveau zijn Japan, Duitsland, de Verenigde Staten en tenslotte Nederland als vierde exportland met 13.700 hectoliter ofwel 1.800.000 flessen in 2001.

Millésime 2002: kleinere productie en bijzondere aromas De oogst 2002 vond plaats vanaf 7 september jongstlede en eindigde de laatste week van september. Er wordt in de Beaujolaisstreek uitsluitend handmatig geoogst. Men verwacht een totale productie van
1.260.000 hectoliter. Dit ligt lager dan de gemiddelde jaarlijkse productie van 1.350.000 hectoliter.
Ondanks de zorgelijke weeromstandigheden aan het begin van de oogst is men tevreden over de kwaliteit van de nieuwe wijn. De nieuwe Beaujolais is helder en heeft een diep rode kleur met reflecterende paarse nuances. De aromas zijn bescheiden maar duidelijk aanwezig. Naast de traditionele aromas van de Beaujolais, namelijk die van kleine rode vruchten, proeft men dit jaar ook aromas van gestoofde en zwarte vruchten, zoals bramen en pruimen, en zelfs droparomas in bepaalde A.O.C Beaujolais-villages. In alle gevallen zijn rijpheid en sterke aromas duidelijk herkenbaar. De millésime 2002 is vet en sappig. In de mond zijn de wijnen vol en zelfs vineux (naar wijn ruikend).

De traditionele Beaujolais feesten
Onder het motto Le Beaujolais Nouveau est arrivé wordt de eerste dag dat de jonge fruitige wijn op de markt komt, in Frankrijk uitbundig gevierd met meer dan 120 proeverijen, processies, concerten, lunches en diners in de Beaujolaisstreek. In Lyon worden vanaf 20 november de Beaujolympiades gehouden. De vereniging van jonge wijnboeren uit de streek organiseert allerlei festiviteiten waaronder een traditionele déblocage van de nieuwe Beaujolais om 00.00 uur. Ook in de rest van Frankrijk en met name in Parijs en andere grote steden is deze gewoonte niet meer weg te denken. Veel horecagelegenheden organiseren Beaujolais avonden.
In de loop der jaren is het verschijnsel van de Beaujolais Primeur overgewaaid naar andere werelddelen. In de grote wereldsteden, zoals onder andere New York, Milaan, Toronto, Stockholm en Moskou, krijgt de Beaujolais Primeur een feestelijke ontvangst.
In Nederland werd de Beaujolais Nouveau begin jaren zeventig gesignaleerd. Ons land kent ook een aantal Beaujolais feesten. Op het Landgoed de Rosep in Oisterwijk vindt op 21 november, voor de 15de keer, een besloten Beaujolais feest plaats waarbij bekende nederlanders worden geïntroniseerd. Op 22 november organiseren Les Reines du Vin, een zestal zakenvrouwen uit Groningen, een Beaujolais Primeur Party in het Golden Tulip Paterswolde-Groningen Hotel. Na de déblocage van de wijn vindt de uitreiking van de Reines du Vin Award plaats aan een vrouwelijke kandidaat die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor Noord Nederland. De wijnkoninginnen halen de Beaujolais persoonlijk op in Frankrijk bij de Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais.

De Beaujolais promomateriaal
Het promotiemateriaal voor de Beaujolais Nouveau 2002 is ook dit jaar kosteloos verkrijgbaar bij Sopexa Nederland voor de horeca, supermarkten en slijters. Ondernemers kunnen het promotiemateriaal per fax (070-363.74.02), ter attentie van Danielle Hilaire, aanvragen zolang de voorraad strekt.

- De Horeca promotiekit bestaat uit 2 streamers (20x 50 cm), 25 tafelruiters (15 x 7,5 cm gevouwen) en 1 slinger (5 meter) en dient besteld te worden onder duidelijke vermelding van Horeca promotiekit.
- De Slijterijen promotiekit bestaat uit 2 streamers (20x 50 cm), 1 regio poster en 1 slinger (5 meter) en dient besteld te worden onder duidelijke vermelding van Slijterijen promotiekit.
- De Supermarkten promotiekit bestaat uit 3 streamers (20 x50 cm) en 1 slinger (5 meter) en dient besteld te worden onder duidelijke vermelding van Supermarkten promotiekit.
Bij alle aanvragen dienen de juiste adresgegevens met telefoonnummers doorgegeven te worden.
De inmiddels vertrouwde afbeelding, die jarenlang het gezicht van de Beaujolais Nouveau heeft bepaald, is in een nieuwe jasje gestoken. De bovenstaande afbeelding wordt voortaan gebruikt op al het nieuwe promotiemateriaal van de Beaujolais Nouveau.

Algemene wetenswaardigheden
Het 22.500 hectare grote district van Beaujolais met 3.619 producenten wordt tot de Bourgogne gerekend. Het wijngebied strekt zich uit over 60 kilometer tussen Saint-Véran in het noorden en Lyon in het zuiden en is 20 kilometer breed. In het noorden bestaat de bodem voor een groot deel uit graniet en leisteen. Dit is de ideale bodem voor de gamaydruif. In het zuiden bestaat de bodem uit mergel en kalk. De belangrijkste druivensoort is de gamay noir à jus blanc (99%). Deze druif geeft een paarsrode wijn met een lage kleurintensiteit en ruikt naar frambozen en kersen. Deze wijn heeft weinig tannines en heeft een zachte, frisse en fruitige smaak.
De temperatuur in de Beaujolaisstreek is aangenaam maar onweersbuien met hagel teisteren het gebied regelmatig.
De weinige witte wijnen die gemaakt worden in de Beaujolaisstreek komen van de chardonnay.
De meeste Beaujolaiswijnen worden gevinifieerd met de macération carbonique methode, dat wil zeggen koolzuurinweking. De AOC Beaujolais dateert uit 1937. Het gebied kent 12 appellations, te weten: Beaujolais, Beaujolais-Villages, en de 10 crus: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié en Saint-Amour.