EVD

Seminar Investeren in de duurzame energie in de Filipijnen, 20 november 2002

---

Op initiatief van het Wereld Natuur Fonds brengt de Filipijnse minister van Energie een bezoek aan Nederland, samen met een delegatie van overheid, bedrijfsleven en NGO's. De EVD organiseert op 20 november het seminar 'Investeren in de duurzame energie in de Filipijnen'. Tijdens de
voorlichtingsbijeenkomst in de ochtend wordt u geïnformeerd over de energiesituatie in de Filipijnen. U kunt direct vragen stellen aan de Filipijnse minister en zijn collega's. In de middag kunt u een individueel gesprek voeren met een van de Filipijnse bedrijven, om de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen.

Graag nodigen wij u uit om aan het seminar deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Indien u zich aanmeldt voor 18 november, kunnen wij vermelding op de deelnemerslijst garanderen. Duurzame energie in de Filipijnen
De elektriciteitsopwekking in de Filipijnen bevindt zich in een ingrijpend proces van herstructurering. Dit is het gevolg van de 'Electric Power Industry Reform Act' (EIRA) van 2001, waarmee de basis is gelegd voor een deregulering van de sector. Deze ontwikkeling biedt aanknopingspunten om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen ten gunste van meer duurzame energiebronnen.

Overgangsbrandstof
Elektriciteitsopwekking op de Filipijnen wordt nog gedomineerd door kolengestookte centrales, hoewel de trend naar meer van soortgelijke centrales enigszins wordt afgeremd door een recente, grote aardgasvondst. Aardgas kan worden gezien als een 'overgangsbrandstof' van conventioneel naar duurzaam.

Behoefte aan buitenlandse technologie
De EIRA is mede bedoeld om het gebruik van nieuwe en duurzame, binnenlandse energiebronnen voor de elektriciteitsopwekking te bevorderen. Deze intentie wordt door het Filipijnse ministerie van Energie, samen met andere belanghebbende organisaties, actief uitgedragen. De Filipijnen beschikken over een variëteit aan duurzame energiebronnen. Er is echter een dringende behoefte aan buitenlandse technologie en investeringen om deze energiebronnen, in samenwerking met lokale partners, te benutten.

Locatie en kosten
Het seminar wordt gehouden in het Hotel Crowne Plaza, te Den Haag. Deelname aan de bijeenkomst kost 75,- euro per persoon. Na het seminar wordt u een factuur toegezonden.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* Anita Jainandan
Tel: (070) 778 84 14
E-mail: jainandan@evd.nl

Wilt u meer informatie over de Filipijnen dan kunt u contact opnemen met onze regio-informatiemanager voor de Filipijnen:
* Shakila Puttmann
(070) 778 88 73
E-mail: filipijnen@info.evd.nl

Filipijnen