Ingezonden persbericht

Persbericht

Publiekslezing beroemd speltheoreticus Ariel Rubinstein

Topeconoom legt wiskunde van onderhandelen uit

Stel je moet honderd dollar delen met een onbekende. Hij doet je een aanbod van tien dollar. Als je weigert krijgt geen van beiden iets. Accepteer je toch het weinig genereuze aanbod? Speltheoreticus Ariel Rubinstein legt op woensdag 20 november in Tilburg aan een breed
publiek uit dat onderhandelen ook wiskunde is.

In zijn publiekslezing John Nash: A Beautiful Mind and Game Theory gaat Rubinstein in op de speltheorie die in de economie een belangrijke plaats inneemt. De
speltheorie laat zich moeilijk definiëren. Het is een wiskundige theorie van interactie tussen mensen.
Spelers, belangen, strategieën, alle elementen die in de werkelijkheid van belang kunnen zijn bij conflicten en samenwerking probeert de speltheorie wiskundig te
modelleren. Speltheorie kan overal toegepast worden, bijvoorbeeld om te berekenen welke maatregelen helpen om filevorming op snelwegen tegen gaan, maar ook voor een efficiënter milieubeleid of de beste insteek in politieke onderhandelingen.

De lezing vindt plaats een dag voordat Rubinstein een eredoctoraat krijgt uitgereikt van de Universiteit van Tilburg. Rubinstein is verbonden aan de universiteit van Tel Aviv (Israël) en Princeton (VS). Rubinsteins
onderzoek heeft nieuwe inzichten verschaft op het gebied van financiële theorie en op het terrein van arbeid en economie, maar bijvoorbeeld ook geleid tot een beter begrip van hoe coalities in de politiek gesloten worden. In zijn lezing gaat de econoom uitvoerig in op het werk van Nobelprijswinnaar John Nash.

Op Rubinsteins webpagina
0000,8000,0000http://gametheory.tau.ac.il/tilburg/ staat een zestal speltheoretische vragen die bezoekers van de
publiekslezing vooraf kunnen beantwoorden. Deze
problemen worden in de publiekslezing nader uitgelegd. Het doen van de tests wordt aanbevolen, maar is niet noodzakelijk om de lezing te volgen.

Voorafgaand aan de publiekslezing zal de film 'A beautiful mind' (Ron Howard; 2001) getoond worden, een film over het leven van de schizofrene speltheoreticus John Forbes Nash Jr., die in 1994 de Nobelprijs voor economie kreeg. De film kreeg vier oscars, die voor beste film, beste regie, beste vrouwelijke bijrol en best bewerkte scenario.

Noot voor de pers

De publiekslezing door prof. dr. Ariel Rubinstein John Nash: A Beautiful Mind and Game Theory vindt plaats op
woensdag 20 november om 16.00 uur in zaal QZ1 van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. De voertaal is Engels. Voorafgaand aan de lezing is de filmvoorstelling, start om 13.15 uur, entree vrij. Voor meer informatie, afdeling voorlichting UvT, tel: 013 466 2000, e-mail:
0000,8000,0000voorlichting@uvt.nl of Studievereniging EFACT, tel: 013 466 2991, e-mail: 0000,8000,0000efact@efact.nl. Zie ook: www.uvt.nl/lustrum. De persberichten van de UvT zijn ook via internet te raadplegen: www.uvt.nl/persberichten.

Tilburg, 11 november 2002