Ingezonden persbericht


Leusden, 12 november 2002

P E R S U I T N O D I G I N G

Astma Fonds maakt zich hard voor onbekend COPD

Sluimerende longziekte bij 1 miljoen Nederlanders reden voor campagne

Woensdag 20 november 2002
Nieuwspoort Den Haag
10.00 uur - 12.00 uur

Geachte redactie,

Hierbij nodigen wij u uit voor de persconferentie over COPD op woensdag 20 november aanstaande in het kader van de Wereld COPD Dag.

In Nederland lijden naar schatting bijna 1 miljoen mensen aan de longziekte COPD. Bij ongeveer 300.000 mensen is COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) daadwerkelijk vastgesteld. Een heel groot aantal mensen heeft dus ook COPD, maar is zich daar niet van bewust. Met Wereld COPD Dag vraagt het Astma Fonds samen met de Nederlandse longartsen en huisartsen aandacht voor deze -voor velen- onbekende aandoening. COPD is een chronische aandoening waarbij de longfunctie versneld achteruit gaat, veelal als gevolg van roken. Verwacht wordt dat het aantal mensen met COPD tot 2010 met 35% zal toenemen.

Het Astma Fonds zet zich al jaren in voor COPD, maar nu de verwachting is dat het aantal COPD-patiënten de komende jaren explosief zal stijgen, zal zij extra aandacht besteden aan COPD. Onlangs is het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO op initiatief van het Astma Fonds, de longartsenvereniging NVALT en het Nederlands Huisartsen Genootschap gestart met het project Ketenkwaliteit COPD. Doel is het optimaliseren van de zorg aan mensen met COPD in Nederland. De eerste stap is het ontwikkelen van een landelijke richtlijn COPD voor alle zorgverleners betrokken bij COPD. Deze richtlijn is in de zomer van 2003 klaar. De betrokken organisaties willen met het project onder andere bereiken dat patiënten met COPD beter en eerder gediagnosticeerd zijn, minder klachten hebben, beter hun medicijnen gebruiken en meer inzicht hebben in hun ziekte.

Om het bewustzijn te vergroten bij publiek en artsen wordt dit jaar voor het eerst een Wereld COPD Dag georganiseerd. Wereldwijd is dit geïnitieerd door GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease). Tijdens de persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag wordt de impact van COPD op de Nederlandse samenleving geschetst en de noodzaak om opsporing en behandeling van COPD hoog op de agenda te zetten. Ook zal een toelichting op het project Ketenkwaliteit COPD worden gegeven. Alle betrokken organisaties zullen tijdens deze persconferentie uitleg geven vanuit hun perspectief.

Programma

10.00 10.15 uur Registratie en koffie en thee 10.15 10.25 uur Welkom door Dr. C. Berends, Manager Corporate Communicatie Astma Fonds 10.25 10.40 uur Drs. A. Bögels, Hoofd Zorg en Onderzoek Astma Fonds 10.40 10.50 uur Prof. Dr. K. F. Rabe, longarts, lid executive commitee GOLD, Hoofd Afdeling Longziekten van LUMC, Leiden 10.50 11.00 uur Prof.dr. D.S. Postma, longarts, Afdeling Longziekten, Academisch Ziekenhuis Groningen, namens NVALT 11.00 11.10 uur Dr. I.J.M. Smeele, huisarts en voorzitter commissie Richtlijnen binnen het project Ketenkwaliteit COPD, namens CAHAG 11.10 11.20 uur Mogelijkheid tot stellen van plenaire vragen o.l.v. Coen Berends 11.20 12.00 uur Gelegenheid voor 1-op-1 interviews (na aanmelding) 11.30 12.00 uur Lunch

Over het Astma Fonds
De missie van het Astma Fonds is het voorkomen van astma en COPD en het minimaliseren van de gevolgen van deze aandoeningen voor patiënten, hun directe omgeving en de samenleving. Het Astma Fonds doet dit onder andere door het geven van informatie aan patiënten en aan het publiek, het verbeteren van medische zorg, het financieren van onderzoek en het bieden van individuele hulp.

Over GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) GOLD is een nieuw mondiaal initiatief tegen COPD, bestaande uit een internationale groep onderzoekers in samenwerking met de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse Hart-, Long- en Bloedinstituut (NHLBI). Een belangrijke taak is het ontwikkelen van richtlijnen voor preventie, diagnostiek en behandeling op grond van gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Over NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose) De NVALT is de vereniging van longartsen en longartsen in opleiding in Nederland. De NVALT stelt zich ten doel onderzoek naar longziekten en tuberculose te bevorderen. Naast het behartigen van de maatschappelijke belangen van de leden, bevordert de NVALT de kwaliteit van de longgeneeskundige zorg in Nederland.

Over NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap)
Het NHG is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Belangrijkste doelstelling van het NHG is de bevordering en ondersteuning van een wetenschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening door de huisarts.

Over CBO (Centraal Begeleidingsorgaan voor de intercollegiale toetsing/ Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg) Het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg. Het CBO voert deze opdracht uit via de aanbieders van zorg (professionals en zorginstellingen) door hen te motiveren, te trainen en te begeleiden bij het daadwerkelijk en aantoonbaar verbeteren van de zorg voor patiënten.

Over CAHAG (COPD en Astma Huisartsen Advies Groep) CAHAG is een onafhankelijke stichting gevormd door huisartsgeneeskundige experts op het gebied van COPD en astma. Zij heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van de huisartsgeneeskundige zorg voor COPD- en astmapatiënten. Samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werkt de CAHAG o.a. aan kwaliteitsrichtlijnen voor de huisarts en de implementatie daarvan, extra ondersteuning in de huisartspraktijken voor patiënten met COPD ("meer handen in de zorg") en de vertaling van de nieuwste wetenschappelijke inzichten naar de spreekkamer van de huisarts ten behoeve van mensen met COPD. De CAHAG vertegenwoordigt diverse regio's en universitaire vakgroepen huisartsgeneeskunde in Nederland.

ANTWOORDFAX

Aan: Astma Fonds / Wereld COPD Dag 20 november 2002 T.a.v. Lotte de Romijn

Faxnummer 010 - 442 30 55

O Ja, ik ben 's ochtends om 10.00 uur aanwezig in Nieuwspoort Den Haag (zaal Wandelganger I)

O Ja, ik ben 's ochtends om 10.00 uur aanwezig en zou graag een interview hebben met:
· Dr. C. Berends, Manager Corporate Communicatie Astma Fonds
· Drs. A. Bögels, Hoofd Zorg en Onderzoek Astma Fonds
· Prof. Dr. K. Rabe, longarts, lid executive commitee GOLD, Hoofd Afdeling Longziekten LUMC, Leiden
· Prof.dr. D.S. Postma, longarts, Afd. Longziekten, Academisch Ziekenhuis Groningen
· Dr. I.J.M. Smeele, huisarts en voorzitter commissie Richtlijnen binnen het project Ketenkwaliteit COPD
O Nee, ik ben helaas verhinderd, maar ontvang graag de persmap

Naam journalist _____________________________________

Blad/omroep _____________________________________

Adres _____________________________________

Postcode/plaats _____________________________________

Telefoon _____________________________________

Fax _____________________________________

E-mail _____________________________________

Na aanmelding ontvangt u z.s.m. een routebeschrijving naar Nieuwspoort in Den Haag. De persmap ontvangt u ter plaatse of sturen we u direct na afloop van de perspresentatie toe. Mocht u deze antwoordfax niet kunnen faxen, meldt u zich dan telefonisch aan bij Lotte de Romijn, Bijl, partners in public relations & voorlichting, 010-284 29 29 of per e-mail l.deromijn@bijlpr.nl