Erasmus Universiteit Rotterdam

20 november 2002

'Allergische' neus houdt hooikoorts in stand

Hooikoorts is een aandoening van het neusslijmvlies. Onderzoek naar stuifmeelherkennend immunoglobuline-E (IgE) en mestcellen in het neusslijmvlies heeft dat aan het licht gebracht. Anders dan voorheen aangenomen, speelt het neusslijmvlies zelf een cruciale rol bij de instandhouding van hooikoorts, aldus Alex KleinJan in zijn proefschrift Allergische rhinitis is een lokale aandoening; de rol van lokale IgE productie. Zijn promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam vindt plaats op 20 november 2002.

De belangrijkste klachten van de frequent voorkomende aandoening hooikoorts zijn niesbuien, neusverstopping en een loopneus. Deze klachten treden op wanneer een hooikoortspatiënt lucht inademt die stuifmeel bevat. Dit stuifmeel wordt bij hem of haar herkend door IgE dat op zijn beurt gebonden is aan in het neusslijmvlies voorkomende mestcellen. Zodra het stuifmeel door het IgE opgevangen wordt, gaat de mestcel signalen uitzenden. Deze signalen veroorzaken de klachten.

Dit onderzoek van KleinJan heeft voor het eerst aangetoond dat cellen in het neusslijmvlies van hooikoortspatiënten stuifmeelherkennend-IgE produceren. Deze IgE-producerende cellen zorgen ervoor dat er continu IgE in het neusslijmvlies in voorraad is. De aanwezige mestcellen liggen, beladen met IgE, gereed om stuifmeel op te vangen. Na iedere blootstelling aan stuifmeel zal het hele proces van stuifmeelbinding en signaaluitzending door de mestcel zich herhalen. De klachtveroorzakende signalen hebben nog een effect. Ze zorgen er voor dat de basofiel vanuit het bloed het neusslijmvlies binnenstroomt. Basofielen zijn te beschouwen als 'mobiele' mestcellen. Binnen een week gaat de basofiel op een mestcel lijken. De basofiel rijpt als het ware uit tot een mestcel. Basofielen en mestcellen zijn derhalve veel nauwer aan elkaar verwant dan eerder werd aangenomen. Concluderend kan gesteld worden dat hooikoorts door het neusslijmvlies zelf in stand wordt gehouden.

Promotoren: mw. prof.dr. W.J. Fokkens, Rhinologie en prof.dr. H.C. Hoogsteden, Longziekten

Noot voor de pers
Promotie 20 november, 11.45 uur
Plaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7 Info: bij de promovendus, tel. (010) 408 7653
e-mail: kleinjan@longz.fgg.eur.nl

INLINE] INLINE]