Gemeente Heerenveen

Persberichten

Gemeente start project voor aanpak verkeersonveiligheid rond scholen 15-11-2002
Samen met de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO start de gemeente Heerenveen in november met een verkeersouderproject. Het doel daarvan is dat op alle basisscholen in de gemeente een verkeersouder wordt aangesteld. Die moet zich gaan inzetten voor goed verkeersonderwijs en veilige schoolroutes. Hij/zij stimuleert ouders nog meer oog te hebben voor de verkeersveiligheid van hun kinderen. Op die manier zal de verkeersouder een brug gaan vormen tussen ouders, school en derden zoals politie, gemeente, wijkverenigingen en 3VO. Op 20 november aanstaande wordt een informatie-avond georganiseerd voor de Heerenveense basisscholen.

Het project Verkeersouder is in 1995 opgezet door een aantal landelijke organisaties. Het project is er op gericht ouders nauw te betrekken bij de verkeersopvoeding van het kind. Dat is nodig omdat veel basisscholen te maken hebben met onveilige verkeerssituaties op de schoolroutes of in de directe omgeving van de school, bereikbaarheidsproblemen en verkeersoverlast. Daarnaast fuseren steeds meer scholen, waardoor leerlingen langere afstanden per voet of fiets moeten afleggen. Hierdoor lopen ze een extra risico. Door verkeersouders aan te stellen die als aanspreekpunt kunnen dienen voor de andere ouders, wil men bereiken dat directie, leerkrachten en ouders gezamenlijk de zorg voor een verkeersveilige omgeving voor de kinderen delen.

Momenteel zijn er in ons land 2000 verkeersouders aan het werk. Het Landelijk Steunpunt Verkeersouders verzorgt de informatie en materialen voor hen. Daarnaast biedt de gemeente Heerenveen en de plaatselijke afdeling van 3VO de verkeersouders ondersteuning.
*