Ingezonden persbericht


COPD binnen 20 jaar doodsoorzaak nummer 3

Onderzoek van het World Health Organisation (WHO) heeft uitgewezen dat COPD in 2020 nummer drie zal staan op de ranglijst van doodsoorzaken.

Hoewel deze ongeneeslijke aandoening nu al een vijfde plaats inneemt, blijkt naar schatting 75% van de COPD-patiënten in Europa ongediagnosticeerd.

Volgens NIPO-onderzoek heeft de aandoening in Nederland een bekendheid van minder dan 10%.

Om het bewustzijn te vergroten van COPD bij het publiek én bij artsen, wordt er dit jaar voor het eerst een 'Wereld COPD dag' gehouden op woensdag 20 november.

Kijk op de E-card COPD Day of klik op de link
http://www.markb.nl/CopdDay/ om te beseffen hoe ernstig de situatie is van COPD in de wereld. Geef de ernst van deze ziekte door!

Meer informatie over de activiteiten van 'Wereld COPD dag' en over COPD in Nederland vindt u op www.astmafonds.nl. Het Astma Fonds zet zich al jaren in voor COPD, maar nu de verwachting is dat het aantal COPD-patiënten de komende jaren explosief zal stijgen, gaat zij extra aandacht besteden aan COPD.

Longartsen, longverpleegkundigen, huisartsen en apotheken worden op de hoogte gebracht door Pfizer en Boehringer-Ingelheim. Voor informatie over 'Wereld COPD dag' kunt u ook kijken op www.pfizer.nl en www.boehringer-ingelheim.nl.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is:
· de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem;

· chronisch én progressief;

· veroorzaakt een sterke vermindering van de kwaliteit van leven; veelal als gevolg door roken. Daarnaast spelen luchtvervuiling, veelvuldige blootstelling aan irriterende stoffen en erfelijkheid een grote rol;
· komt met name voor in de leeftijdscategorie tussen de 40 en de 60 jaar.


---
Voor meer informatie over 'Wereld COPD dag' en / of informatie over COPD kunt u ook contact opnemen met:
Bennis Porter Novelli
Karlijn van Driel
tel 0031 (0)20 5437600
fax 0031 (0)20 5437676
www.bennispn.nl