Provincie Zeeland

Start project 'Initiatieven voor Duurzaamheid'

Woensdag 20 november start het project 'Initiatieven voor Duurzaamheid' met een Opiniewijzer onder de inwoners van Zeeland. De Opiniewijzer is een enquête waarin inwoners naar hun mening wordt gevraagd over de kwaliteit van de eigen woonomgeving. De uitkomsten van de enquête worden gebruikt om projecten met een duurzaam karakter te starten, die de leefbaarheid in de eigen wijk of buurt verbeteren.

Het project 'Initiatieven voor Duurzaamheid' heeft tot doel gemeenten, maatschappelijke organisaties en inwoners te stimuleren om de eigen leefomgeving meer duurzaam te maken. Juist in de eigen, directe omgeving kunnen inwoners daar zelf nog veel aan doen. Het project 'Initiatieven voor Duurzaamheid' ondersteunt inwoners en politici bij het opzetten van nieuwe projecten met een duurzaam karakter. Dat kunnen projecten zijn over energiebesparing, zwerfafval, duurzaam ondernemen, een milieuvriendelijk buurtbeheer of biologische landbouw.

Deze week wordt de Opiniewijzer verspreid in heel Zeeland. In de Opiniewijzer kan de bevolking van Zeeland aangeven welke duurzaamheids onderwerpen echt belangrijk worden gevonden en aan welke projecten bewoners zelf willen meewerken. De Opiniewijzer is een enquête waarin 23 vragen worden gesteld over verschillende duurzaamheidonderwerpen, verdeeld over de hoofdthema's 'Bouwen & wonen', 'Consumeren & produceren', 'Natuur & milieu' en 'Samenleving & participatie'. De Opiniewijzer wordt 20 en 21 november in alle huis-aan-huis bladen onder Abdijnieuws van de provincie gepubliceerd. Ook wordt de Opiniewijzer verspreid via een groot aantal openbare gelegenheden, waaronder gemeentehuizen, bibliotheken en bezoekerscentra. De Opiniewijzer kan ook via de website www.lerenvoorduurzaamheid.info of via www.zeelandnet.nl (onder Nader bekeken) worden ingevuld.

De resultaten worden op de eerste Werkconferentie op 30 januari bekend gemaakt. Aan deze Werkconferentie kunnen geïnteresseerde burgers en politici meedoen. Op de Werkconferentie worden ideeën uitgewisseld en een gezamenlijke lijst gemaakt met mogelijke projecten. Na de eerste Werkconferentie worden deze projecten verder uitgewerkt en in een tweede Werkconferentie in juni 2003 gepresenteerd. De bedoeling is dat de beste projecten in samenwerking met de gemeente ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Initiatieven voor Duurzaamheid
Initiatieven voor Duurzaamheid is een project van het IVN Consulentschap Natuur en Milieueducatie Zeeland (IVN), in samenwerking met de Provincie Zeeland en het IPP, Instituut voor Publiek en Politiek. Het project 'Initiatieven voor Duurzaamheid' wordt momenteel ook uitgevoerd in de provincies Flevoland, Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

18 november 2002, R. J. Swiers, 0118-631634, 78/02