Ingezonden persbericht

Persbericht 18 november 2002

In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 20 november, en de deelname van de Nieuwe Nationale Partij (NNP) hieraan, heeft de Anti Fascistische Aktie (AFA) afgelopen zondag in Zwijndrecht duizenden folders huis-aan-huis verspreid. AFA maakt zich zorgen over het mogelijk electorale succes van de NNP. Deze partij probeert door het voeren van een campagne die de werkelijke opvattingen van de NNP verhult de Zwijndrechtse kiezers te misleiden. Om het werkelijke gezicht van de NNP te onthullen heeft AFA de achtergrond van enkele leden van deze partij in een folder beschreven.

Tekst folder

Beste inwones van zwijndrecht,

Op 20 november vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Wellicht heeft de NNP (Nieuwe Nationale Partij) de afgelopen periode uw aandacht getrokken. Wanneer u overweegt op deze partij te stemmen lees dan eerst dit pamflet. De NNP belooft veiligheid, een schone stad en meer democratie. Dit kunt u niet van hen verwachten. De NNP is de opvolger van de neo-fascistische partij CP'86. Het partijbestuur van de CP'86 werd door justitie verboden wegens het leiding geven aan een criminele vereniging. Inmiddels zijn er ook restanten van de CD en het Nederlands Blok in de partij beland. Achter de schermen is de partij uitgesproken racistisch en voor een deel ook anti-semitisch. Dit blijkt onder andere uit welke leden deze partij heeft (gehad).

De voormalig voorzitter van de NNP, Henk Ruitenberg, heeft gepleit voor de doodstraf voor advocaten die asielzoekers verdedigen. Ruitenberg heeft een lange staat van dienst binnen de extreemrechtse beweging in Nederland. Zo is hij voordat hij zich bij de NNP aansloot twee jaar voorzitter geweest van de eerder genoemde CP'86.

In mei 2002 word de ere-voorzitter van de NNP, Egbert Perée veroordeeld wegens discriminatie en het aanzetten tot haat.

De rechtszaak behandelde een racistisch artikel op de website van de NNP. In dit artikel wordt gepleit voor de invoering van apartheid in Nederland.

Ook Bert Heidekamp, verkiesbaar voor NNP-Zwijndrecht, stond in deze zaak terecht maar kwam onder een werk- en celstraf uit omdat Perée de volle verantwoordelijkheid nam voor de publicatie van het artikel.

Hendrik Sybrandy, ook verkiesbaar voor de gemeenteraad van Zwijndrecht, drukt in zijn regionale NNP-blad in juli 1999 een gedicht af dat hij over heeft genomen uit het anti-semitische blaadje van Florrie Rost van Tonningen, de weduwe van de ex-leider van de nazistische NSB. In 1997 pleit hij voor handhaving van de stedenband tussen Breda en Orange (Frankrijk), omdat daar een burgemeester van het extreem- rechtse Front National (FN) aan de macht is gekomen. Iets daarvoor had hij felicitaties gestuurd naar de FN-burgemeester van Vitrolles (Frankrijk), na diens verkiezingsoverwinning. Sybrandy is ook lid van het Vlaams Blok, een racistische politieke partij uit Belgie.

Een stem voor de NNP biedt geen oplossingen voor maatschappelijke problemen. Het voornaamste doel van de NNP is het zaaien van haat. Door verschillende groepen in de maatschappij tegen elkaar op te zetten hoopt zij haar absurde doel, een nederlandse apartheidsstaat, te kunnen verwezenlijken.

Stop de NNP! Geef racisme geen stem!

Meer informatie? Neem contact op met de Anti-Fascistische Aktie, Postbus 2884, 3500 GW Utrecht

Telefoon: (030) 2314596, Website: www.xs4all.nl/~afa/alert/

E-mail: afanederland@antifa.net

Giro: 6896749 AFA Utrecht