Fontys


dinsdag 19 november 2002

Installatie leerstoel Sociale infrastructuur en technologie bij Fontys Hogescholen
Bij Fontys Hogescholen in Eindhoven wordt op woensdag 20 november 2002 de leerstoel sociale infrastructuur en technologie geïnstalleerd met een werkconferentie en de oratie van leerstoelhouders dr. Jan Steyaert en dr. Geert van der Laan. Kernvragen bij deze leerstoel zijn of technologie ook goed is voor de sociale kant van de samenleving en hoe technologie gebruikt kan worden om de sociale kwaliteit van de maatschappij te verhogen.

Afgelopen jaar startte aan Fontys Hogeschool Sociaal Werk en Fontys Hogeschool Sociaal Pedagogische Hulpverlening het lectoraat en de kenniskring Sociale infrastructuur en technologie. Dat technologie goed is voor de economie, dat is al eerder gesuggereerd. Maar is technologie ook goed voor de sociale kant van onze samenleving? En hoe kun je technologie gebruiken om de sociale kwaliteit van maatschappij te verhogen, zodat er bijvoorbeeld meer sociale netwerken ontstaan en mensen zelfredzamer worden? Dat zijn de kernvragen die leidend zijn voor deze leerstoel.

In de oraties van Steyaert en Van der Laan wordt stilgestaan bij de sociale voordelen van technologie. De lectoren zijn van mening dat de digitale revolutie niet mislukt is, maar zien juist kansen om de voordelen van technologie voor de sociale kant van de maatschappij te organiseren. Daar ligt zowel een taak voor de overheid als voor een nieuw soort professional op het snijvlak van technologieontwerp en sociaal beleid.

Op de werkconferentie worden ook de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar het huidige gebruik van technologie in de sociale sector, waar nog knelpunten liggen en wat nog op het boodschappenlijstje staat. Opmerkelijk is de observatie dat er in de sociale sector enorm veel innovatie plaatsvindt in toepassing van ict, en dat het imago van een sector die niets van technologie moet hebben, niet terecht is. Op de werkconferentie worden ook de tussentijdse resultaten bekend gemaakt van vijf kenniskringprojecten. Anders dan in de academische wereld hebben leerstoelen in het hbo ook een kenniskring waaraan docenten deelnemen via onderzoeksprojecten. De themas zijn onder andere e-mail in de hulpverlening en opvoedingsondersteuning en technologie.

De installatie van de leerstoel sociale infrastructuur en technologie vindt plaats van 16.00 tot 17.30 uur in het gebouw van Fontys Hogescholen aan de Th. Fliednerstraat 2 in Eindhoven.