Gemeente Ede

Hoge Engelse onderscheiding woensdagmiddag naar ex-burgemeester mr. W. Blanken van gemeente Ede

Ex-burgemeester mr. W. Blanken van de gemeente Ede ontvangt op 13 november 2002 in Den Haag uit handen van de heer Colin Budd, ambassadeur van Engeland in Nederland, de onderscheiding Officier in de Orde van het Engelse Koninkrijk.

Deze eervolle titel, "Officer of the Order of the British Empire (OBE)", ontvangt de heer Blanken voor zijn bijzondere verdiensten voor en belangrijke bijdragen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden. Ook in de gemeente Ede wordt elk jaar in september tijdens de Airborne-herdenking de start van de bevrijding van ons land herdacht. Aan die operatie, ook bekend als de Slag om Arnhem, deden in 1944 duizenden Britse soldaten mee, van wie velen sneuvelden. De heer mr. Willem Blanken (62) was van 1 mei 1988 tot 1 november 2001 burgemeester van de gemeente Ede en heeft 14 keer herdenkingsactiviteiten georganiseerd. De Airbornedropping door veteranen op de Ginkelse Hei in Ede trekt elk jaar opnieuw duizenden belangstellenden. De Airbornedropping en herdenking bij het monument op de Ginkelse Hei maken onderdeel uit van een meerdaags herdenkingsprogramma, waarin naast Ede ook de gemeenten Arnhem, Renkum (Oosterbeek) en Overbetuwe (Driel) meedoen.

De Engelse ambassadeur reikt de onderscheiding uit namens de Britse Koningin Elizabeth II. Dat gebeurt woensdagmiddag om 14.00 uur tijdens een officiële bijeenkomst in de ambtswoning van de Engelse ambassadeur, Plein 1813 nr. 1, 2514 JN Den Haag. Voor de korte plechtigheid (naar verwachting maximaal een half uurtje) zijn naast familieleden en kennissen van de heer Blanken ook wethouders, raadsleden en ambtenaren van de gemeente Ede uitgenodigd die samen met hun vorige burgemeester met de Airborneherdenking te maken hebben gehad.