Novib

Kamerleden ontvangen koffieboeren

19 november 2002

Woensdag 20 november bieden vertegenwoordigers van koffieboeren uit enkele ontwikkelingslanden om 13.30 uur een petitie aan Nederlandse politici aan. De petitie wordt in ieder geval in ontvangst genomen door de heer H. de Haan, voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken, de heer H. van Bommel, woordvoerder buitenlandse zaken van de SP en mevrouw K. Ferrier, 2e kamerlid voor het CDA.

De (ex-)koffieboeren bezoeken deze week diverse Nederlandse instellingen en bedrijven, om de wereldwijde koffiecrisis onder de aandacht te brengen. Op hun programma staat onder meer een gesprek met Douwe Egberts. Ook bezoeken zij diverse gemeenten.

Het gesprek met Douwe Egberts valt binnen een reeks gesprekken tussen DE en Novib. Novib heeft deze gesprekken geïnitieerd om na te gaan op welke manier DE haar verantwoordelijkheid in de koffiecrisis wenst te nemen. Momenteel zijn de opbrengsten voor de boeren zo laag, dat zij niet of nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Novib/Oxfam International pleit, samen met de koffieboeren, voor een minimumkwaliteitseis en daaraan gekoppeld een minimumprijs. Daarnaast moet een deel van de overschotten uit de markt gehaald worden om de markt gezonder te maken. Er wordt te veel koffie geproduceerd, maar Novib is tegen de (onmenselijke) koude sanering die nu gaande is.

25 miljoen boeren worden in hun levensonderhoud bedreigd door de koffiecrisis. Novib steunt hen in hun strijd voor betere prijzen voor hun product en voor betere leefomstandigheden. Het bezoek van de koffieproducenten past binnen het kader van de Koffie Campagne van ontwikkelingsorganisatie Oxfam, waarvan Novib de Nederlandse tak is. Om het lot van de koffieboeren te verbeteren richt Oxfam zich op het bedrijfsleven, de politiek en de consument.

De petitie wordt woensdag 20 november aangeboden om 13.30 uur op Het Plein voor de Tweede Kamer. Om het publiek bij de actie te betrekken â belangrijk om via ´de markt´ druk uit te oefenen op DE -wordt gratis Fair Trade koffie geschonken, lopen er ezels rond met zakken koffie en staan er Make Trade Fair containers, het symbool van de campagne.

Bron: Novib, 19 november 2002
Auteur: Novib