Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lancering CAP's Burundi en Angola

In het Circustheater van Scheveningen hebben de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Lubbers en staatssecretaris Van Ardenne de humanitaire hulpplannen van de VN voor Burundi en Angola gelanceerd.

Deze zogenaamde Consolidated Inter-Agency Appeal Programmes (CAP's) van de VN zijn het enige instrument voor snelle planning van en fondsenwerving voor humanitaire operaties. Dat blijkt uit de voorlopige uitkomsten van een onderzoek naar deze hulpplannen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat Nederland een van de trouwste donorlanden is, aldus de staatssecretaris. Zij doelde op een onderzoek dat volgend jaar media wordt afgerond en wordt uitgevoerd in opdracht van de voornaamte CAP-donoren in samenwerking met OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs). OCHA coördineert de humanitaire hulpplannen binnen de VN.

CAP's zijn humanitaire hulpplannen voor conflict en post-conflict landen die worden opgesteld in de desbetreffende landen opgesteld onder leiding van OCHA. De kracht van de CAP's is dat er per sector wordt samengewerkt door alle bij de humanitaire hulp betrokken organisaties.
Van Ardenne liet weten dat Nederland zich altijd ruim inzet voor humanitaire hulp: "Dit jaar is Nederland voorzitter van de Friends of OCHA. Verder zetten we in op nog meer beleidsmatige verbetering, zoals een grotere rol voor de CAP. En voor CAP's in de vroege fases van wederopbouw", aldus de staatssecretaris tijdens de lancering van de hulpplannen voor 2003 voor de twee Afrikaanse landen.

Zij maakte duidelijk dat het geen toeval is dat Nederland de CAP voor Burundi en Angola lanceert: "Nederland is qua financiën de derde humanitaire hulpverstrekker in beide landen. Bovendien heeft Nederland in de CAP in Angola veel tijd, mankracht en geld geïnvesteerd; in 2002 11,4 miljoen euro."
Van Ardenne benadrukte dat humanitaire hulp niets met politiek te maken heeft en dat ieder mens recht heeft op bescherming. "We willen geen toestand meer zoals in West Afrika, waar vrouwen en meisjes in vluchtelingenkampen werden misbruikt. Die situatie heeft gelukkig de ogen geopend, want dit mag niet meer gebeuren. Daarom geef ik mijn complimenten voor de adequate manier waarop is gereageerd op vergelijkbare gebeurtenissen in Nepal."