Gemeente Zaanstad

Grenshospitium geen onderdeel meer van plannen voor justitiële inrichting Zaanstad

woensdag 20 november 2002

Een grenshospitium maakt geen onderdeel meer uit van de plannen voor een justitiële inrichting in Zaanstad. Dit is de uitkomst van een overleg tussen het ministerie van Justitie en het College van B & W. Het College had de gemeenteraad toegezegd zich maximaal te zullen inspannen om het grenshospitium elders, buiten Zaanstad, te doen vestigen. Het ministerie bleek gevoelig voor de argumenten van het Zaans gemeentebestuur. Veel partijen maakten bezwaar tegen de combinatie van een grenshospitium in een justitiële inrichting. In een grenshospitium verblijven asielzoekers die in het aanmeldcentrum Schiphol een negatieve beslissing op hun asielaanvraag hebben ontvangen en uitgezet kunnen worden naar hun land van herkomst.

De uitkomst van het gesprek betekent dat een grenshospitium buiten Zaanstad wordt gesitueerd. Dat besluit is verder aan Justitie. In overleg met het ministerie van Justitie zal worden gezocht naar vervangende werkgelegenheid voor de weggevallen plaatsen van het grenshospitium.

De gemeenteraad van Zaanstad stemde op 10 oktober j.l. in met de komst van een justitiële inrichting op het noordwestelijk deel van het Hembrugterrein. In het complex wil Justitie naast een huis van bewaring een jeugdinrichting onder brengen. Het complex beslaat 10 tot 12 van het 45 hectare grote Hembrugterrein.

Het totaalplan voor het Hembrugterrein omvat verder de realisatie van 1500 woningen, de instandhouding van het kleibos en het behoud van de monumentale gebouwen. Een mogelijke bestemming voor die gebouwen zijn culturele functies en werken.