GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 20 november 2002 19:34
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mensonterende omstandigheden in Surinaamse gevangenissen

(20 november 2002)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Justitie over de mensenrechten in Surinaamse gevangenissen


1. Kent u de uitzending van 'Stem van Nederland'(1) waarin aandacht is besteed aan de mensonterende omstandigheden in Surinaamse gevangenissen?


2. Kunt u aangeven hoeveel gevangenen met de Nederlandse nationaliteit er in Suriname zijn gedetineerd?


3. Hoe beoordeelt u de omstandigheden waarin deze Nederlandse gedetineerden verkeren?

4. Bent u bereid zich in te zetten voor een verbetering van de omstandigheden in de Surinaamse gevangenissen? Zo ja, hoe?

5. Zijn er onderhandelingen met de Surinaamse autoriteiten over een overnameovereenkomst van Nederlandse gedetineerden in Surinaamse gevangenissen, zoals die nu bijvoorbeeld met Marokko al van kracht is? Zo ja, in welk stadium zijn deze onderhandelingen? Onder welke voorwaarden bent u voornemens in te stemmen met een overnameovereenkomst met Suriname? Zo nee, waarom is er na de normalisatie van de betrekkingen tussen Nederland en Suriname geen begin gemaakt met de onderhandelingen over een overnameovereenkomst van in Suriname gedetineerde Nederlanders?

6. Bent u met ons van mening dat de mensonterende omstandigheden in Surinaamse gevangenissen Nederland ertoe nopen op korte termijn een overnameovereenkomst tot stand te brengen waardoor de tenuitvoerlegging van Surinaamse vervolgingen en veroordelingen in Nederland geëffectueerd kan worden?
(1) 20 november 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -