D66

Verzekeraars: "Wachtlijsten korter dankzij Borst"

Zorg en welzijn

Thom de Graaf

20-11-2002 - Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn zowel de wachtlijsten in de zorg als de gemiddelde wachttijd het afgelopen jaar flink teruggelopen. De zorgverzekeraars, onder voorzitterschap van Hans Wiegel, stellen dat de daling met name te danken is aan het 'boter bij de vis' beleid van Els Borst tijdens Paars II. D66-fractievoorzitter Thom de Graaf vindt desalniettemin dat er nog steeds maatregelen nodig zijn om de wachtlijsten verder weg te werken.

Er staat momenteel 145.000 mensen op een wachtlijst. Dat zijn er 13.000 minder dan een jaar eerder. Met name bij chirugie, cardiologie, oogheelkunde en orthopedie zijn de wachtlijsten gekrompen. De wachtlijsten voor het persoonsgeboden budget zijn zelfs geheel verdwenen.

In een brief aan de huidige minister De Geus schrijven de zorgverzekeraars dat de daling op conto kan worden geschreven van Els Borst. Haar beleid tijdens Paars-II was gericht op een lange-termijnoplossing voor de wachtlijsten.

D66-fractievoorzitter De Graaf stelt desalniettemin dat verdere actie hard nodig blijft. De Graaf: "De opleidingen voor artsen en verpleegkundigen moeten verder worden uitgebreid. Ministens zo belangrijk is dat de arbeidsmarktpositie van verpleegkundigen en artsen wordt versterkt. Ook kan er nog veel meer gebeuren aan preventie, met name als het gaat om hart- en vaatziekten, kanker en verschillende vormen van verslaving.".

Om de zorg betaalbaar te houden, wil De Graaf één algemene ziektekostenverzekering voor iedereen. "Daarbij moeten verzekeraars volop mogelijkheden krijgen om te concurreren: meer concurrentie is goed voor de zorg. Maar dat bereiken we alleen als de premies voor een groot deel onafhankelijk van het inkomen zijn." Een randvoorwaarde voor De Graaf daarbij is wel, dat wie erop achteruit zou gaan via de belasting wordt gecompenseerd. Ook wil De Graaf een acceptatieplicht voor verzekeraars: "Iedereen moeten kunnen worden opgenomen in de basisverzekering".