EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Vervoerders en verladers willen actie tegen Franse blokkades

In een brief aan minister De Boer van Verkeer en Waterstaat dringen EVO, FENEX, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) erop aan dat de minister snel contact opneemt met zijn Franse collega en met de Europese Commissie om aan te dringen op adequate maatregelen om de verwachte blokkades op de Franse wegen tegen te gaan.

In Frankrijk worden momenteel in het wegvervoer CAO-onderhandelingen gevoerd. Deze onderhandelingen dreigen te mislukken. De vakbonden hebben aangekondigd dat zij bij het stuklopen van de onderhandelingen overgaan tot blokkade-acties op de Franse wegen, deze blokkades gaan mogelijk al op 22 november in.

EVO, FENEX, KNV en TLN zijn van mening dat er te snel naar dit zware machtsmiddel wordt gegrepen, waarbij partijen die part noch deel hebben aan het CAO-conflict opdraaien voor de negatieve gevolgen. De organisaties vrezen voor een situatie zoals in november 1996, waarbij de internationale handel en het internationale vervoer op Frans grondgebied geruime tijd werd lamgelegd.

Deze actievorm druist in tegen het beginsel van vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie. In de Interne Markt Raad van 18 mei 1998 is een resolutie aangenomen die voorziet in een interventiemechanisme zodra het vrij verkeer van goederen in het geding komt. De Europese Commissie kan in dit geval aan Frankrijk vragen welke maatregelen het neemt om de blokkades op te heffen.

De vier organisaties verzoeken de minister om zowel zijn Franse ambtsgenoot als de Europese Commissie te wijzen op deze resolutie, zodat in geval van blokkades snel de nodige stappen genomen kunnen worden.