OPPORTUNITY IN BEDRIJF

Opportunity in Bedrijf gaat wederom topondernemers en -bestuur

Ambassadeursnetwerk krijgt 'tweede editie'

Amsterdam, 20 november 2002 - Na een zeer positieve evaluatie van het eerste Ambassadeursnetwerk hebben de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten dit jaar wederom veertien topondernemers en - bestuurders uit te nodigen om het belang van meer evenwicht in de hoogste regionen van het bedrijfsleven en non-profit sector voor het voetlicht te brengen. Het startschot voor dit initiatief is vanmiddag gegeven op de jaarlijkse 'Opportunitydag', georganiseerd door Opportunity in Bedrijf.

De eerste editie van het Ambassadeursnetwerk werd op 5 juni 2002 afgesloten met een manifestatie in het Kurhaus te Scheveningen. Bij die gelegenheid presenteerden de veertien pleitbezorgers voor een evenwichtige bedrijfstop de resultaten die zij gedurende één jaar hadden geboekt met maatregelen die erop waren gericht de doorstroming van vrouwelijk talent in de eigen organisatie te bevorderen. Op de slotmanifestatie pleitte bestuursvoorzitter Ewald Kist van de ING Groep, tevens voorzitter van het eerste Ambassadeursnetwerk, voor een voortzetting van dit initiatief, dat financieel en organisatorisch werd ondersteund door de ministeries van EZ en SZW, alsmede door Opportunity in Bedrijf.

Directeur Lizzy Venekamp van Opportunity in Bedrijf, die het nieuws vanmiddag bekend maakte, erkende 'aangenaam verrast' te zijn door het besluit van de twee ministeries. 'Het tij, zowel economisch als politiek met een demissionair kabinet, zit nu eenmaal niet mee,' aldus Venekamp. 'Gezien die omstandigheden is het een hele winst dat er nu een verse lichting ambassadeurs benoemd gaat worden.'

In haar toespraak memoreerde Venekamp de grote waarde van het eerste Ambassadeursnetwerk. 'Vandaag is een groot aantal 'captains of industry' zelf aanwezig om de diversiteitsgedachte voor een gehoor van collega-ondernemers, leden van het netwerk van Opportunity in Bedrijf, uit te dragen. Zij presenteren een aantal inspirerende good practices om meer man/vrouw-evenwicht in het management te realiseren. Dat biedt heel bijzondere en eerlijke inkijkjes in de eigen bedrijfskeuken.

Overigens zijn er niet altijd hemelhoog juichende verhalen. De situatie is nog altijd zo, dat er nog geen 2% vrouwen zitting hebben in de Raden van Bestuur van de top 100 bedrijven in Nederland, zo blijkt uit ons recente onderzoek 'Toptelling'. Maar werkelijke verandering begint nu eenmaal altijd met het onderkennen van de huidige fricties. Vervolgens is continue aandacht en massieve vasthoudendheid geboden', aldus Venekamp.

Zeer binnenkort zullen de namen bekend worden gemaakt van de veertien nieuwe ambassadeurs voor diversiteit m/v. Gedeeltelijk zijn die voorgedragen door de deelnemers aan het eerste Ambassadeursnetwerk. De gesprekken met een mogelijke opvolger van Ewald Kist als voorzitter van het netwerk zijn momenteel gaande. De veertien topondernemers en
-bestuurders zullen zich gedurende één jaar, zowel in hun eigen organisatie als extern, extra inzetten voor het creëren van meer diversiteit in het algemeen en de doorstroming van vrouwen naar hogere functies in het bijzonder. Opportunity in Bedrijf zal ook de tweede lichting ambassadeurs met raad en daad bijstaan.