Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Alders geeft startsein voor herstel benedenloop Drentsche Aa

Hans Alders geeft op woensdag 20 november het startsein voor het herstel van een deel van de oorspronkelijke loop van de Drentsche Aa. De commissaris van de Koningin van Groningen brengt die dag een werkbezoek aan het waterschap Hunze en Aa's en bezoekt met het dagelijks bestuur van het waterschap het werkterrein aan de oevers van de Drentsche Aa. Daar onthult hij het projectbord als startsein voor de werkzaamheden aan het herstel van de benedenloop van de Drentsche Aa.

Illustratie: Dagblad van het Noorden, George Langeveld Tijdens een wandeling over het fietspad langs de Witte Molen geven medewerkers van het waterschap Alders tekst en uitleg over het project 'Herstel Benedenloop Drentsche Aa'. Tot midden in de 19e eeuw stroomde de Drentsche Aa vanuit Drenthe door de Stad Groningen en mondde uit in het Reitdiep. Sinds die tijd is er veel veranderd in het watersysteem. Waterhuishoudkundige ingrepen hebben niet veel van het oorspronkelijke karakter overgelaten. Het project 'Herstel Benedenloop Drentsche Aa' s opgesteld om een deel van het oorspronkelijke afwateringssysteem op een verantwoorde wijze te herstellen, zodat het zijn ecologische waardevolle functies weer terug krijgt.

De Drentsche Aa mondt nu nog uit in het Noord-Willemskanaal. In de toekomst zal door middel van een grote buis (onderleider) onder het Noord-Willemskanaal het Drentsche Aa water de Oude Aa in stromen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de oude beekloop. Naast het plaatsen van de onderleider wordt de Witte Molen opgeknapt en een nieuw gemaal geplaatst aan het einde van de Oude Aa.

Het project wordt uitgevoerd door verschillende partijen. Het waterschap Hunze en Aa's is de opdrachtgever, maar werkt hierin samen met provincie Groningen, provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Dienst Landelijk Gebied. De totale kosten van dit project komen neer op 4,8 miljoen en worden onder andere betaald uit de subsidies van het Europees Orientatie en Garantiefonds voor de landbouw (POP), ICES, Regiofonds Groningen-Assen 2030 en Bijdrageregeling Gebiedsgericht Milieubeleid.

Het veldbezoek vind plaats tussen ongeveer 11.30 uur en 12.30 uur. De wandeling start vanaf parkeerplaats "de Witte Molen" aan de A28 richting het gebied waar de eerste werkzaamheden rondom dit project plaats gaan vinden. Tijdens deze wandeling vind de onthulling van het projectbord plaats. U wordt hierbij van harte uitgenodigd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cora Kuiper, waterschap Hunze en Aa's: 0598 693829 of 06 53944239

© 2002