Ministerie van Justitie

Bijlage

Normen en kengetallen

Utrecht, 20 november 2002
GW08/rapport/062b


Andersson Elffers Felix

Inhoud
1 Inleiding 3
1.1 (Bestuurlijke) reactie op normen en kengetallen 3 1.2 Leeswijzer 4
2 Voorstel normen en kengetallen bouw 6
2.1 Kwaliteitseisen 6
2.2 Normen en formatie 6
2.3 Kengetallen bouw 8
2.3.1 Lokaal 8
2.3.2 Landelijk 10
3 Voorstel normen en kengetallen milieu 11
3.1 Kwaliteitseisen 11
3.2 Normen en formatie 11
3.3 Kengetallen milieu 12
3.3.1 Lokaal 12
3.3.2 Landelijk 14
4 Voorstel normen en kengetallen brand 15
4.1 Kwaliteitseisen 15
4.2 Normen en formatie 15
4.3 Kengetallen brand 16
4.3.1 Lokaal 16
4.3.2 Landelijk 18
5 Periodiek meten: de handhavingsindex 19
6 Bijlage 1: productienormen handhaving 21
6.1 Voorbeeld productienormen handhaving bouw 21
6.2 Voorbeeld productienormen handhaving milieu 24 6.3 Voorbeeld productienormen handhaving brand 28
7 Bijlage 2: definities 30


Andersson Elffers Felix

1 Inleiding
Uit het onderzoek naar handhaving in 13 casusgemeenten blijkt dat het bestuurders nog gedeeltelijk ontbreekt aan normen en kengetallen om de handhaving door gemeenten te beoordelen en te besturen (zie hoofdrapport). De consequentie daarvan is dat bestuurders onvoldoende inzicht hebben in de staat van de handhaving en dat ze evenmin de ontwikkeling van de handhaving in de tijd kunnen volgen binnen hun gemeenten. Om deze bestuurlijke lacune te dichten, was een deel van de opdracht was daarom normen en kengetallen te ontwikkelen als handvat voor bestuurders. De uitkomsten hiervan zijn beschreven in deze nota. Centrale vraag is op basis van welke normen en bijbehorende kengetallen bestuurders de staat van de handhaving door gemeenten kunnen beoordelen en besturen. De vraag spitst zich toe op de handhavingsterreinen bouw, milieu- en brand. Deze nota geeft een voorzet voor normen en kengetallen op basis waarvan bestuurders kunnen sturen op de gemeentelijke handhaving. De nota is mede gebaseerd op een analyse van verlening en handhaving van vergunningen in 13 casusgemeenten. `Handhaving' is in dit onderzoek beperkt tot toezicht/controle ­ dat laatste veelal afzonderlijk genoemd ­ en het dreigen met of toepassen van bestuurlijke dwangmiddelen (sancties) bij de overtreding van normen. Inspanningen met betrekking tot de voorbereiding van juridische procedures en procedures na het opleggen van sancties zijn niet in het onderzoek betrokken, evenmin als inspanningen met betrekking tot de effectuering van opgelegde sancties. Ook strafrechtelijke handhavingsinspanningen zijn buiten het onderzoek gelaten. De nadruk van deze nota ligt op handhavingsnormen en kengetallen om te beoordelen en te sturen op handhaving. Daarnaast hebben bestuurders in dit kader behoefte aan productienormen. Idealiter bepalen de bestuurders aan de hand van vooraf vastgestelde productienormen hoeveel fte moet worden ingezet voor de handhaving. Het ontwikkelen van een set gedifferentieerde en vooral gedragen productienormen viel buiten het bestek van deze studie. In de bijlage van deze nota wordt wel een eerste voorzet gegeven voor het definiëren van productienormen voor de handhaving van bouw, milieu en brand. Om te komen tot bruikbare productienormen moet dit nader worden uitgewerkt naar deelproducten. Vervolgens moeten ze met de belangrijkste spelers uit het veld worden besproken om voldoende draagvlak te krijgen.
1.1 (Bestuurlijke) reactie op normen en kengetallen Als eerste toets is deze bijlage voorgelegd aan deskundigen en enkele bestuurders uit de betrokken gemeenten. De reacties waren verschillend van aard: een deel van de bevraagden reageerde voornamelijk technisch ­ zij ziet graag de juridische component in de normen en kengetallen opgenomen. Daarnaast vindt zij dat de productienormen nog verder kunnen worden gespecificeerd: bijvoorbeeld door aparte productienormen te ontwikkelen voor vooroverleg over een vergunning. Bovendien zal nieuwe regelgeving voor vergunningverlening, toezicht en handhaving van de bouw deels andere normen en kengetallen eisen, met name meer tijd voor controle en handhaving.
p 3
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Een ander deel van de betrokkenen is zelf bezig met het ontwikkelen van normen en kengetallen. Een derde reactie was tot slot de wens om deze normen en kengetallen zo snel mogelijk in praktijk te brengen. Dit deel van de bevraagden is van mening dat met deze bijlage een goed begin kan worden gemaakt met het gebruik van normen en kengetallen. De praktijkervaringen moeten vervolgens leiden tot verder aanpassen van dit instrumentarium. 1.2 Leeswijzer
De opzet van deze nota is als volgt: de hoofdstukken 2 tot en met 4 gaan in op normen en kengetallen voor respectievelijk bouw, milieu en brand, op basis waarvan gemeenten en rijk de staat van de handhaving kunnen beoordelen en besturen. Hoofdstuk 5 gaat een stap verder en beschrijft een instrument om gemeenten onderling te vergelijken op de staat van handhaving en te volgen in de tijd. Alvorens de normen en kengetallen te beschrijven wordt in deze paragraaf eerst de indeling van hoofdstuk 2 tot en met 4 toegelicht. In de hoofdstukken 2 tot en met 4 wordt het beoordelen en sturen van de handhaving op de deelterreinen bouw, milieu en brand behandeld aan de hand van de aspecten 1. kwaliteitseisen
2. normen en formatie
3. kengetallen.
Hieronder wordt deze indeling kort toegelicht.
1. Kwaliteitseisen
Om de staat van de handhaving te kunnen beoordelen, moet allereerst duidelijk zijn aan welke kwaliteitseisen de producten voor vergunningverlening, toezicht en handhaving moeten voldoen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de precieze inhoud van een buitencontrole of op welke wijze een vergunning wordt verstrekt. Deze kwaliteitseisen moeten worden vastgelegd. Zij zijn uitermate belangrijk voor de uitvoering. Zij dienen éénmalig (en voorts bij bijstelling) bestuurlijk te worden vastgesteld.
2. Normen en formatie
Na het vastleggen van de kwaliteitseisen voor de producten, dient het verantwoordelijke bestuur normen vast te stellen. Met betrekking tot normen kan een onderscheid worden gemaakt naar handhavingsnormen en naar productienormen. Onder een handhavingsnorm wordt hier verstaan: het gewenste handhavingsniveau. De handhavingsnormen geven de bestuurlijke ambities aan op het terrein van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving en welke risico's het bestuur acceptabel acht. De behoefte aan normen dwingt het gemeentebestuur keuzes te maken in wat wel en niet te doen. Een vastgestelde handhavingsnorm is bijvoorbeeld dat de inrichtingen in klasse 2 eenmaal in de twee jaar worden gecontroleerd voor de gebruiksvergunning. Een andere handhavingsnorm is bijvoorbeeld een éénmalige (volledige) controle van creches in een bepaald jaar. Naast het bepalen van handhavingsnormen moet het bestuur productienormen vaststellen. Een productienorm geeft specifiek het verband aan tussen de benodigde capaciteit en het gewenste handhavingsniveau. Een voorbeeld van een productienorm is bijvoorbeeld dat voor de afgifte van een gebruiksvergunning voor een inrichting in klasse 1 gemiddeld 20 uur nodig is.
Op basis van de gestelde kwaliteitseisen, de bestuurlijk gekozen handhavings- en productienormen is mogelijk een inschatting te maken van het benodigd aantal fte. p 4
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

3. Kengetallen
Een kengetal is iedere combinatie van kwantitatieve informatie die bruikbaar is voor de besturing en/ of beheersing van overheidshandelen, met als doel inzicht te geven in activiteiten, prestaties en effecten in relatie tot ingezette middelen. In deze nota worden kengetallen gebruikt om aan te geven in hoeverre de gestelde normen worden gehaald. Bijvoorbeeld: op het gebied van milieu is 95% van de uit te voeren controles daadwerkelijk uitgevoerd. De kengetallen die nodig zijn voor het sturen van de handhaving dienen eenvoudig zijn te distilleren uit de bedrijfsvoering. Dat stelt eisen aan de bedrijfsvoering en aan de te kiezen kengetallen. Het criterium werkbaarheid brengt ook met zich mee dat er met een beperkt aantal kengetallen wordt gewerkt. Daarnaast dienen de kengetallen helder gedefinieerd te zijn zodat iedereen precies weet wat wel en niet onder het kengetal wordt verstaan. De kengetallen dienen gebaseerd te zijn op betrouwbare en actuele basisgegevens. De kengetallen zijn toegesneden op gemeentelijke en landelijke overheden. In de volgende hoofdstukken worden te hanteren handhavingsnormen en kengetallen beschreven voor handhaving van bouw-, milieu-, en brandveiligheid. Met betrekking tot de kengetallen wordt onderscheid gemaakt naar gemeentelijke overheden enerzijds en naar landelijke overheden anderzijds.

p 5
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

2 Voorstel normen en kengetallen bouw
2.1 Kwaliteitseisen
Voordat de normen voor vergunningverlening en handhaving kunnen worden bepaald, moeten de kwaliteitseisen van de onderliggende producten (afgifte vergunningen, controles et cetera) worden vastgesteld. Dit gebeurt aan de hand van toetsingslijsten:
- standaard toetsingslijst aanvraag bouwvergunning op basis van woningwet
- checklist buitencontrole op basis van woningwet
- checklist buitencontrole bestaande bouw.
2.2 Normen en formatie
De volgende stap is het bepalen van handhavingsnormen en de bijbehorende formatie aan de hand van productienormen. Dit dient het gemeentebestuur vast te stellen. In het onderstaande wordt een voorstel gedaan voor handhavingsnormen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen normen voor nieuwe bebouwing en normen voor bestaande bebouwing. In bijlage 1 is een voorbeeld van productienormen gegeven.
normen nieuwbouw (vergunningverlening, toezicht en handhaving) 1
normen voor verlenen bouwvergunningen:
. geen achterstanden
. een professionele inhoudelijke toets (dus meer dan marginale toetsing) . toetsing ter plaatse voor alle vergunningen
. alle vergunningen voor objecten of evenementen met "hoog" of "zeer hoog" risicoprofiel zijn vergezeld van een veiligheidseffectrapportage . aanvaardbare doorlooptijd.
2
normen voor toezicht en handhaving bouwvergunningen: . bij vergunningverlening toetsing alle bouwaanvragen op definitief ontwerp . bij alle opleveringen toetsing van het gerealiseerde werk ter plaatse. p 6
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

normen bestaande bebouwing (toezicht en handhaving) 1
eenmaal per 2 jaar risicocategorieën bepalen; eenmaal per 2 jaar buitencontroles uitvoeren bij risicocategorieën (minimaal 10% van de bestaande bouw). Mogelijke risicocategorieën zijn: . gebouwd voor 1930 en / of
. vergunning meer dan 10 jaar oud en / of
. themagewijs (horeca, zwembaden, kinderdagopvang, scholen, speerpuntwijk). 2
eenmaal in de twee maanden door alle straten van de gemeente rijden als buitencontrole. Na het bepalen van de normen kan de benodigde formatie worden berekend op basis van:
- profiel gemeente - aantal inwoners, aantal inrichtingen, soort inrichtingen, buitenruimte
- kwaliteitseisen producten - benodigde tijd per product
- gestelde normen.
In de bijlage is een voorzet gegeven voor het berekenen van het benodigd aantal fte voor een bouwvergunning en het toezicht daarop.

p 7
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

2.3 Kengetallen bouw
Wanneer de normen met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn bepaald, kunnen de kengetallen worden opgesteld. Deze kengetallen dienen inzicht te geven in de staat van de handhaving. Hieronder zijn de kengetallen weergegeven ten behoeve van de lokale bestuurders en ten behoeven van de landelijke bestuurders. 2.3.1 Lokaal
ten behoeve van wethouder

- naast de kengetallen maakt de wethouder gebruik van actuele mondelinge informatie: eenmaal per twee weken vindt er mondeling overleg plaats met de wethouder over de stand van zaken. ten behoeve van wethouder + raad

- daarnaast hanteren wethouder en raad de volgende kengetallen die eenmaal per kwartaal de stand van zaken in beeld brengen:
Bestuurlijke prioriteitsstelling
bestaat er binnen de gemeente een onderbouwde en bestuurlijk j/n vastgestelde prioriteitsstelling? (wat wel / gedeeltelijk / niet te controleren en hoe vaak; op welke wijze controleren)
Nieuwbouw
aanvragen / toetsingen
ingediende aanvragen p/1000 inwoners
verleende vergunningen p/1000 inwoners
% toetsingen op definitief ontwerp (t.o.v. verleende vergunningen)
- % volledige toetsing

- % partiële toetsing

- % marginale toetsing
% toetsingen ter plaatse (t.o.v. verleende vergunningen)
- % volledige toetsing

- % partiële toetsing

- % marginale toetsing
beroep en bezwaar
# afgewezen vergunningen p/1000 inwoners
% beroep op genomen beslissingen (t.o.v. ingediende aanvragen) % bezwaarschriften (t.o.v. totaal # vergunningen) doorlooptijd
genormeerde gemiddelde doorlooptijd per vergunning gerealiseerde doorlooptijd per vergunning
overschrijding wettelijke termijnen
% verschil genormeerd / gerealiseerde doorlooptijd p 8
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

controles / hercontroles
% controles (t.o.v. totaal # vergunningen)

- % volledige toetsing

- % partiële toetsing

- % marginale toetsing
% constateringen voortkomend uit controles (t.o.v. controles) % hercontroles
% verbeteringen
% aanschrijvingen
percentage bouwvergunningen getoetst door brandweer (t.o.v. verleende vergunningen)
Bestaande bouw
% inrichtingen in gekozen risicocategorieën (t.o.v. totaal # inrichtingen) % controles in risicocategorieën (t.o.v. # inrichtingen in risicocategorieën) # controles:

- % volledige toetsing

- % partiële toetsing

- % marginale toetsing
% constateringen voortkomend uit controles
% hercontroles
% verbeteringen
% aanschrijvingen
# kilometers weg p/1000 inw
% afgelegde kilometers (t.o.v. totaal # km weg)
# binnengekomen klachten bestaande bouw
% ongegrond
% opgelost
% geseponeerd
benodigde formatie
benodigd # uren o.b.v. profiel gemeente
% formatief # beschikbare uren (t.o.v. benodigd # uren) werkelijk # beschikbare uren (t.o.v. benodigd # uren) % afwijking t.o.v. gem. opleidingsniveau en inschaling medewerkers p 9
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

2.3.2 Landelijk
Ten behoeve van ministerie

- houdt toezicht op basis van bovenstaande cijfers die zij jaarlijks van VROM-inspectie en/of gemeenten ontvangt. Hieruit haalt zij informatie over . bestuurlijke prioriteitsstelling
. toetsingen ter plaatse
. afgelegde controles (óók in risicocategorie bestaande bouw) . beroep en bezwaarschriften
. doorlooptijd vergunningverlening
. constateringen, hercontroles, verbeteringen, aanschrijvingen . specifieke handhavingsacties
. formatie, opleidingsniveau en inschaling
Bestuurlijk vast te stellen: bij achterstanden > 'x%' bij een gemeente geeft het ministerie daar ruchtbaarheid aan en grijpt in.

- houdt toezicht op basis van gegevens over programmatisch handhaven van alle gemeenten . bestaat er een overzicht van beleidsdoelen, prioriteiten en desbetreffende wetgeving . is er een risico-inventarisatie uitgevoerd
. is er een bestuurlijk acceptabel nalevingsniveau vastgesteld . is er een strategie om naleving van regels te bevorderen . zijn er afspraken over het toezicht op naleving van regelgeving . zijn er heldere criteria voor sancties via een stappenplan . is er een communicatieplan
. wordt er samengewerkt met handhavingspartners.
- houdt toezicht door toetsing van de kwaliteit aan de hand van steekproeven (=bestaand beleid), jaarlijks in x gemeenten door VROM. Hierin is het openbaar maken van de stand van zaken met betrekking tot handhaving door het bestuur inbegrepen. Bij niet voldoen grijpt het ministerie in. Getoetste gemeente aan kwaliteitseisen voldoet j / n gemeente x
gemeente y
gemeente z
gemeente a
gemeente b
gemeente c
gemeente d
gemeente e
gemeente f
.
p 10 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

3 Voorstel normen en kengetallen milieu
3.1 Kwaliteitseisen
Ook voor milieu geldt dat, voordat de normen voor vergunningverlening en handhaving kunnen worden bepaald, de kwaliteitseisen van de onderliggende producten (afgifte vergunningen, controles et cetera) moeten worden vastgesteld. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van toetsingslijsten voor de afgifte van een vergunning en toetsingslijsten voor de controles. 3.2 Normen en formatie
Om vervolgens de normen en formatie te bepalen, gebruikt AEF als basis de milieugroepindeling van de Milieudienst Amsterdam. Elk gemeentebestuur dient zijn eigen normen vast te stellen. In het onderstaande wordt hiervoor een voorstel gedaan. In bijlage 1 is een voorbeeld gegeven van mogelijke productienormen. De Milieudienst Amsterdam heeft op basis van de verruiming reikwijdte van de wet Milieubeheer een nieuwe milieugroepindeling ontwikkeld. Daarbij is onderscheid gemaakt naar leefbaarheidsaspecten en duurzaamheidsaspecten. De bedrijven (in de beheersfase) met alleen leefbaarheidsaspecten worden ingedeeld in milieugroep A t/m C en de bedrijven met ook duurzaamheidsaspecten in milieugroep D t/m F. De afgelopen jaren is volgens de Milieudienst Amsterdam door gemeenten de achterstand ingelopen die bestond op milieutechnische voorzieningen bij bedrijven. Het ging hierbij veelal om voorzieningen om gevaar, schade en hinder in de directe omgeving te voorkomen, zoals het aanbrengen van vloeistofdichte vloeren, geluidsbegrenzers, sanering van tanks, brandblusmiddelen en kluizen voor gevaarlijke stoffen. Het treffen van dit soort maatregelen (leefbaarheidsaspecten) begint nu in een beheersfase te komen; grote milieuwinst is hier niet meer te verwachten. Nu wordt gevraagd aandacht te besteden aan duurzaamheid, omdat juist daar milieuwinst te halen is.
Voor duurzaamheidsaspecten zijn de volgende indicatoren benoemd: elektra-, gas- en waterverbruik en aantal personeelsleden. Deze indicatoren hangen samen met uitstoot van schadelijke stoffen (CO2/NOx) en verspilling van grondstoffen. Daarmee worden de belangrijkste duurzaamheidsthema's afgedekt. Voor de leefbaarheidsaspecten wordt de bestaande milieucategorie genomen. In de milieugroepen D t/m F wordt de indicator voor leefbaarheid gecombineerd met indicatoren voor duurzaamheid. Deze indicator heeft de vorm van een puntentotaal op basis waarvan de uiteindelijke indeling in groepen tot stand is gekomen.
Bij deze indeling is ook een controlefrequentie bepaald voor de verschillende groepen. Samengevat zijn de normen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving: normen vergunningverlening

- toetsing ter plaatse voor alle vergunningen
- het maken van een veiligheidseffectrapportage (VER) bij alle vergunningen voor objecten of evenementen in categorie D tot en met F

- het voorkomen van een achterstand in vergunningverlening. p 11
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

normen toezicht en handhaving

- controlefrequentie bepalen en uitvoeren aan de hand van milieugroepindeling. Na het bepalen van de normen kan de benodigde formatie worden berekend op basis van:
- profiel gemeente - aantal inwoners, aantal inrichtingen, soort inrichtingen, buitenruimte
- kwaliteitseisen producten - benodigde tijd per product
- gestelde normen.
In bijlage 1 is een toelichting op deze milieugroepindeling gegeven met een voorbeeld van een berekening van de benodigde formatie.
3.3 Kengetallen milieu
Wanneer de normen met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn bepaald, kunnen de kengetallen worden opgesteld. Deze kengetallen dienen inzicht te geven in de staat van de handhaving. Hieronder zijn de kengetallen weergegeven ten behoeve van de lokale bestuurders en ten behoeven van de landelijke bestuurders. 3.3.1 Lokaal
Ten behoeve van wethouder

- naast de kengetallen maakt de wethouder gebruik van actuele mondelinge informatie: eenmaal per twee weken vindt er mondeling overleg plaats met de wethouder over de stand van zaken Ten behoeve van wethouder + raad

- daarnaast hanteren wethouder en raad de volgende kengetallen die eenmaal per kwartaal de stand van zaken in beeld brengen:

p 12 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

bestuurlijke prioriteitsstelling
bestaat er binnen de gemeente een onderbouwde en bestuurlijk j/n vastgestelde prioriteitsstelling? (wat wel / gedeeltelijk / niet te controleren en hoe vaak; op welke wijze controleren)
aanvragen / toetsingen
# ingediende aanvragen p/1000 inw
# verleende vergunningen p/1000 inw
% toetsingen ter plaatse (t.o.v. verleende vergunningen)
- % volledige toetsing

- % partiële toetsing

- % marginale toetsing
beroep en bezwaar
# afgewezen vergunningen p/1000 inw
% beroep op genomen beslissingen (t.o.v. ingediende aanvragen) % bezwaarschriften (t.o.v. totaal # vergunningen)
doorlooptijd
genormeerde gemiddelde doorlooptijd per vergunning gerealiseerde doorlooptijd per vergunning
overschrijding wettelijke termijnen
% verschil genormeerd / gerealiseerde doorlooptijd controles / hercontroles
% uitgevoerde controles in categorie A (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie B (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie C (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie D (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie E (t.o.v. uit te voeren controles) % uitgevoerde controles in categorie F (t.o.v. uit te voeren controles) % constateringen voortkomend uit controles (t.o.v. controles) % hercontroles
% verbeteringen
% aanschrijvingen
benodigde formatie
benodigd # uren o.b.v. profiel gemeente
% formatief # beschikbare uren (t.o.v. benodigd # uren) werkelijk # beschikbare uren (t.o.v. benodigd # uren) % afwijking t.o.v. gem. opleidingsniveau en inschaling medewerkers p 13
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

3.3.2 Landelijk
Ten behoeve van ministerie

- houdt toezicht op basis van bovenstaande cijfers die zij jaarlijks van VROM-inspectie en/of gemeenten ontvangt. Hieruit haalt zij informatie over . bestuurlijke prioriteitsstelling
. toetsingen ter plaatse
. afgelegde controles (óók in risicocategorie bestaande bouw) . beroep en bezwaarschriften
. doorlooptijd vergunningverlening
. constateringen, hercontroles, verbeteringen, aanschrijvingen . specifieke handhavingsacties
. formatie, opleidingsniveau en inschaling.
Bestuurlijk vast te stellen: bij achterstanden > 'x%' bij een gemeente geeft het ministerie daar ruchtbaarheid aan en grijpt het in.

- houdt toezicht op basis van gegevens over programmatisch handhaven van alle gemeenten . bestaat er een overzicht van beleidsdoelen, prioriteiten en desbetreffende wetgeving . is er een risico-inventarisatie uitgevoerd
. is er een bestuurlijk acceptabel nalevingsniveau vastgesteld . is er een strategie om naleving van regels te bevorderen . zijn er afspraken over het toezicht op naleving van regelgeving . zijn er heldere criteria voor sancties via een stappenplan . is er een communicatieplan
. wordt er samengewerkt met handhavingspartners.
- houdt toezicht door toetsing van de kwaliteit aan de hand van steekproeven (=bestaand beleid), jaarlijks in x gemeenten door VROM. Hierin is het openbaar maken van de stand van zaken met betrekking tot handhaving door het bestuur inbegrepen. Bij niet voldoen grijpt het ministerie in. Getoetste gemeente aan kwaliteitseisen voldoet j / n gemeente x
gemeente y
gemeente z
gemeente a
gemeente b
gemeente c
gemeente d
gemeente e
gemeente f
p 14 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

4 Voorstel normen en kengetallen brand
4.1 Kwaliteitseisen
Ook voor brand geldt dat voordat de normen voor vergunningverlening en handhaving kunnen worden bepaald, de kwaliteitseisen van de onderliggende producten (afgifte vergunningen, controles et cetera) moeten worden vastgesteld. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van toetsingslijsten voor de afgifte van een vergunning en toetsingslijsten voor de controles. 4.2 Normen en formatie
De volgende stap is het bepalen van handhavingsnormen en de bijbehorende formatie aan de hand van de prevapnormen. In het onderstaande wordt hiervoor een voorstel gedaan. In de bijlage 1 is een voorbeeld van mogelijke productienormen gegeven. Uiteindelijk dient elke gemeente haar eigen normen vast te stellen.
normen vergunningverlening

- geen achterstanden

- toetsing ter plaatse voor alle vergunningen. normen toezicht en handhaving
(eerste voorstel voor aanpassing prevapnormen)

- continue controle bij evenementen (bijvoorbeeld: kermis, uitverkoop, carnaval, koninginnedag, muziekfestijnen, en dergelijke)

- objecten met 'zeer hoog' en 'hoog' brandrisico minimaal 4 maal per jaar controleren, professionele inhoudelijke controle ter plaatse (dus meer dan marginale toetsing)
- objecten met een normaal/laag brandrisico minimaal 2 maal per jaar controleren
- objecten met 'verhoogd' brandrisico themagewijze controle (bijvoorbeeld 1x per jaar extra alle scholen, kinderdagverblijven, bejaardenoorden, LPG-installaties, DHZ-winkels, e.d.) Na het bepalen van de normen kan de benodigde formatie worden berekend op basis van:
- profiel gemeente - aantal inwoners, aantal inrichtingen, soort inrichtingen, buitenruimte
- kwaliteitseisen producten - benodigde tijd per product
- gestelde normen.
De prevapnormen zijn als basis goed te hanteren, maar verouderd. Een discussie met professionals is noodzakelijk om de prefapnormen aan te scherpen. In de bijlage is een voorzet gegeven voor het berekenen van het benodigd aantal fte voor een gebruiksvergunning en het toezicht daarop.
p 15
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

4.3 Kengetallen brand
Wanneer de normen met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn bepaald, kunnen de kengetallen worden opgesteld. Deze kengetallen dienen inzicht te geven in de staat van de handhaving. Hieronder zijn de kengetallen weergegeven ten behoeve van de lokale bestuurders en ten behoeven van de landelijke bestuurders. 4.3.1 Lokaal
Ten behoeve van wethouder

- naast de kengetallen maakt de wethouder gebruik van actuele mondelinge informatie: eenmaal per twee weken vindt er mondeling overleg plaats met de wethouder over de stand van zaken. Ten behoeve van wethouder + raad

- daarnaast hanteren wethouder en raad de volgende kengetallen die eenmaal per kwartaal de stand van zaken in beeld brengen:
Aantal bestuurlijke prioriteitsstelling
bestaat er binnen de gemeente een onderbouwde en bestuurlijk vastgestelde prioriteitsstelling? (wat wel / gedeeltelijk / niet te controleren en hoe vaak; op welke wijze controleren)
aanvragen / toetsingen
# ingediende aanvragen p/1000 inwoners
# verleende vergunningen p/1000 inwoners
% toetsingen ter plaatse (t.o.v. verleende vergunningen)
- % volledige toetsing

- % partiële toetsing

- % marginale toetsing
beroep en bezwaar
# afgewezen vergunningen p/1000 inwoners
% beroep op genomen beslissingen (t.o.v. ingediende aanvragen) % bezwaarschriften (t.o.v. totaal # vergunningen) doorlooptijd
genormeerde gemiddelde doorlooptijd per vergunning gerealiseerde doorlooptijd per vergunning
overschrijding wettelijke termijnen
% verschil genormeerd / gerealiseerde doorlooptijd controles / hercontroles
% uitgevoerde controles in categorie 5 evenementen (t.o.v. uit te voeren) % uitgevoerde controles in categorie 4 zeer hoog (t.o.v. uit te voeren) % uitgevoerde controles in categorie 3 verhoogd (t.o.v. uit te voeren) % uitgevoerde controles in categorie 2 hoog (t.o.v. uit te voeren) % uitgevoerde controles in categorie 1 normaal (t.o.v. uit te voeren) p 16 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

% constateringen voortkomend uit controles (t.o.v. controles) % hercontroles
% verbeteringen
% aanschrijvingen
benodigde formatie
benodigd # uren o.b.v. profiel gemeente
% formatief # beschikbare uren (t.o.v. benodigd # uren) werkelijk # beschikbare uren (t.o.v. benodigd # uren) % afwijking t.o.v. gemiddelde opleidingsniveau en inschaling medewerkers

p 17
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

4.3.2 Landelijk
Ten behoeve van ministerie (systeem- en inhoudelijk toezicht)
- houdt toezicht op basis van bovenstaande cijfers die zij jaarlijks van VROM-inspectie en/of gemeenten ontvangt. Hieruit haalt zij informatie over: . bestuurlijke prioriteitsstelling
. toetsingen ter plaatse
. afgelegde controles (óók in risicocategorie bestaande bouw) . beroep en bezwaarschriften
. doorlooptijd vergunningverlening
. constateringen, hercontroles, verbeteringen, aanschrijvingen . specifieke handhavingsacties
. formatie, opleidingsniveau en inschaling.
Bestuurlijk vast te stellen: bij achterstanden > 'x%' publiceert het ministerie de betreffende gemeente en grijpt zij in.

- houdt toezicht op basis van gegevens over programmatisch handhaven van alle gemeenten . bestaat er een overzicht van beleidsdoelen, prioriteiten en desbetreffende wetgeving . is er een risico-inventarisatie uitgevoerd
. is er een bestuurlijk acceptabel nalevingsniveau vastgesteld . is er een strategie om naleving van regels te bevorderen . zijn er afspraken over het toezicht op naleving van regelgeving . zijn er heldere criteria voor sancties via een stappenplan . is er een communicatieplan
. wordt er samengewerkt met handhavingspartners.
- houdt toezicht door toetsing van de kwaliteit aan de hand van steekproeven (=bestaand beleid), jaarlijks in x gemeenten door VROM. Hierin is het openbaar maken van de stand van zaken met betrekking tot handhaving door het bestuur inbegrepen. Bij niet voldoen grijpt het ministerie in. Getoetste gemeente aan kwaliteitseisen voldoet j / n gemeente x
gemeente y
gemeente z
gemeente a
gemeente b
gemeente c
gemeente d
gemeente e
gemeente f
p 18 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

5 Periodiek meten: de handhavingsindex
De vorige hoofdstukken hebben normen en kengetallen voor respectievelijk bouw, milieu en brand beschreven op basis waarvan gemeenten en rijk de staat van de handhaving kunnen beoordelen en besturen. Dit hoofdstuk gaat een stap verder en beschrijft een instrument om gemeenten onderling te vergelijken op de staat van handhaving en die te volgen in de tijd. Een manier om de ontwikkeling van de handhaving goed te volgen en te vergelijken tussen gemeenten is het periodiek meten van de resultaten van de handhaving. Dat kan door middel van de handhavingsindex. De kengetallen uit de vorige hoofdstukken kunnen aan de hand van een ordinale schaal worden omgezet in een handhavingsindex die een score geeft tussen 1 en 5. De handhavingsindex geeft een score per gemeente voor de staat van de handhaving. De index werkt als een thermometer voor handhaving en is daarmee een signaleringsinstrument. Aan de hand van de ontwikkeling van de handhavingsscore kun je constateren of een gemeente 'koorts' heeft, i.c. een hoge of stijgende index. De diagnose (waarom gaat het slecht met de gemeente) is dan nog niet gesteld. Daarvoor is een nadere analyse van de onderliggende gegevens nodig. De index is zo opgebouwd dat vanuit de handhavingsindex eenvoudig 'afgedaald' kan worden naar de onderliggende oorzaken. Opbouw handhavingsindex
Handhavingsindex gemeente x : 4,2 weging weging weging weging weging Bouw Milieu Brand Evenementen Ruimtelijke o. weging weging weging Staat van Staat van Staat van vergunning toezicht handhaving verlening
Indices:
- achterstanden
- kwaliteitsvormen
- aard en omvang "productie"
- rol bestuur/raad
- et cetera p 19 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

De index is samengesteld uit zogenaamde 'bouwstenen', die elk betrekking hebben op een specifiek aspect van handhaving, zoals bijvoorbeeld op bouwen, op milieu en op brand. De aspecten verschillen in de mate van invloed op de handhavingssituatie van een gemeente. Binnen de index krijgen de bouwstenen dan ook elk hun eigen gewicht mee. De gewichten van de verschillende onderdelen van de index kunnen worden bepaald met deskundigen, aan de hand van een enquete onder de bevolking en een bestuurlijke toets. Dat betekent een empirische toets waarvan gemotiveerd kan worden afgeweken. De bouwstenen zelf zijn opgebouwd uit relevante items uit diverse gegevensbronnen zoals achterstand in controles, aantal klachten, gemiddelde doorlooptijd et cetera. Aan de hand van deze score kunnen gemeenten onderling met elkaar worden vergeleken. Tevens kan de ontwikkeling in de tijd worden gemeten.

p 20
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

6 Bijlage 1: productienormen handhaving
De nadruk van deze nota ligt op normen en kengetallen om te beoordelen en te sturen. Bestuurders hebben daarnaast behoefte aan productienormen. Idealiter bepalen zij immers aan de hand van vooraf vastgestelde productienormen hoeveel fte moet worden ingezet voor de handhaving. Om gedifferentieerde en vooral gedragen productienormen te ontwikkelen is in de ogen van AEF minimaal een jaar nodig. In deze bijlage wordt een eerste voorzet gegeven voor het definiëren van productienormen voor de handhaving van bouw, milieu en brand. Om te komen tot bruikbare productienormen moet deze voorzet worden uitgewerkt in deelproducten. Vervolgens moeten de productienormen met de belangrijkste spelers uit het veld worden besproken om voldoende draagvlak te krijgen.
6.1 Voorbeeld productienormen handhaving bouw
In het onderstaande is een voorbeeld op hoofdlijnen uitgewerkt voor productienormen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot de bouwvergunning, op basis van de Woningwet.
De te vergunnen bouwwerken zijn als volgt verdeeld: 1. vrije kavels
2. woningbouwcomplexen
3. utiliteitswerken
4. overige bouwaanvragen 5. overige bouwaanvragen 10.000 - 25.000
6. overige bouwaanvragen 25.000.
Een eerste aanzet voor productienormen voor de bouwvergunning en de controles is de volgende:
Bouwwerk 1 2 3 4 5 6 I. Aantal uren per 30 95 85 10 15 25 vergunningafgifte
II. Controlefrequentie 0,05 0,20 0,5 0,1 0,1 0,1 III. Aantal uren per 1,5 3,0 6 1,5 1,5 1,5 controle
IV. Aantal bouwwerken
Jaarlijks benodigd aantal IxIV IxIV IxIV IxIV IxIV IxIV uren vergunningverlening
(Aantal uren per
vergunningafgifte x aantal
bouwwerken)
p 21
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Jaarlijks benodigd aantal IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV uren controles
(Controlefrequentie x
aantal uren per controle x
aantal bouwwerken)
Benodigde schaal 9-10 9-10 9-10 9-10 9-10 9-10 ambtenaren
Meldingen
Bouwwerk 1 2 3 4 5 6 II. Benodigde uren per 5 5 5 5 5 5 afhandeling melding
III. Controlefrequentie 0,05 0,20 0,5 0,1 0,1 0,1 IV. Aantal uren per 1,5 3,0 6 1,5 1,5 1,5 controle
V. Aantal
meldingsplichtige
bouwwerken
Jaarlijks benodigd aantal IxIV IxIV IxIV IxIV IxIV IxIV uren meldingen
Jaarlijks benodigd aantal IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV uren controles
Benodigde schaal 9-10 9-10 9-10 9-10 9-10 9-10 ambtenaren
Definities bouw
Afhandeling vergunningverlening / melding

- kwaliteitscriterium: de Woningwet

- ontvangst vergunningaanvraag en verzending ontvangstbevestiging
- toets op basis van papieren:
. planologische aspecten (toets bestemmingsplan) . aspecten Bouwbesluit
. aspecten Bouwverordening
. aspecten Welstand
. aspecten bodem

- een volledige controle ter plaatse

- administratieve afhandeling

- reistijd.
p 22 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Controle

- kwaliteitscriterium: de Woningwet

- een volledige controle ter plaatse + een hercontrole
- schriftelijke rapportage

- administratieve afhandeling

- reistijd.

p 23
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Om te kunnen worden gebruikt door gemeenten dienen de verschillende producten en definities nader te worden uitgewerkt en gecomplementeerd. Naast de bouwvergunning hoort hier bijvoorbeeld ook de sloopvergunning te worden behandeld. Naast producten als vergunningverlening en controle moeten ook bijvoorbeeld producten worden opgenomen als de controles op bestaande bouw en bezwaar en beroepschriften. Het product "controles" kan daarnaast verder worden uitgewerkt, bijvoorbeeld in volledige en marginale controles. 6.2 Voorbeeld productienormen handhaving milieu
Onderstaand voorbeeld van productienormen voor handhaving milieu is gebaseerd op de 'Handleiding verruimde reikwijdte Milieudienst Amsterdam'. De Milieudienst Amsterdam heeft, op basis van de verruiming reikwijdte van de wet Milieubeheer, een nieuwe milieugroepindeling ontwikkeld. Daarbij is onderscheid gemaakt naar leefbaarheidsaspecten en duurzaamheidsaspecten.
De afgelopen jaren is volgens de Milieudienst Amsterdam door gemeenten de achterstand ingelopen die bestond op milieutechnische voorzieningen bij bedrijven. Het ging hierbij veelal om voorzieningen om gevaar, schade en hinder in de directe omgeving te voorkomen, zoals het aanbrengen van vloeistofdichte vloeren, geluidsbegrenzers, sanering van tanks, brandblusmiddelen en kluizen voor gevaarlijke stoffen. Het treffen van dit soort maatregelen (leefbaarheidsaspecten) begint nu in een beheersfase te komen; grote milieuwinst is hier niet meer te verwachten. Nu wordt gevraagd aandacht te besteden aan duurzaamheid, omdat juist daar milieuwinst is te halen.
De bedrijven (in de beheersfase) met alleen leefbaarheidsaspecten worden ingedeeld in milieugroep A t/m C en de bedrijven met ook duurzaamheidsaspecten in milieugroep D t/m F. Voor duurzaamheidsaspecten zijn de volgende indicatoren benoemd: elektra-, gas- en waterverbruik en aantal personeelsleden. Deze indicatoren hangen samen met uitstoot van schadelijke stoffen (CO2/NOx) en verspilling van grondstoffen. Daarmee worden de belangrijkste duurzaamheidsthema's afgedekt. Voor de leefbaarheidsaspecten wordt de bestaande milieucategorie genomen. In de milieugroepen D t/m F wordt de indicator voor leefbaarheid gecombineerd met indicatoren voor duurzaamheid. Deze indicator heeft de vorm van een puntentotaal op basis waarvan de uiteindelijke indeling in groepen tot stand is gekomen.
Toelichting op de milieugroepen:
Milieugroep A: (voormalige milieucategorie 1 zonder verruimde reikwijdte) Kleine bedrijfjes, zoals kantoren Milieugroep B: (voormalige milieucategorie 2 zonder verruimde reikwijdte) Bedrijven zoals slagers, bakkers en vishandel vallen in deze groep. Een grote groep bedrijven waarbij stank en hinder een grote belasting kunnen vormen voor de directe omgeving. De periodieke controle vindt iets minder frequent plaats met een kleinere tijdsbesteding, afhankelijk van de houding van het bedrijf. Binnen deze groep blijven de meest milieu belastende bedrijven met een slechte bedrijfsvoering frequent gecontroleerd. p 24
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Milieugroep C: (voormalige milieucategorie 3 en 4 zonder verruimde reikwijdte) Kleine productiebedrijfjes, autospuitbedrijven, verfgroothandels, alle zonder aspecten van de verruimde reikwijdte. Gevaarsaspecten en afgifte van gevaarlijk afval voeren hier de boventoon. Minder frequente periodieke controle met een iets geringere tijdsbesteding. Milieugroep D: ( Kleine bedrijven zoals kantoren, detailhandel, garagebedrijven met slechts één aspect van de verruimde reikwijdte. Verhoogde aandacht voor de duurzaamheidsaspecten. De periodieke controle vindt vaker plaats, zodat de voortgang van de besparende maatregelen gevolgd kunnen worden.
Milieugroep E: (41 t/m 74 punten)
Middelgrote kantoren en scholen en grote detailhandel behoren tot deze groep. Belangrijkste aandachtspunten zijn hierbij energiebesparing, afvalscheiding en afvalpreventie. Grote aandacht voor de aspecten van de verruimde reikwijdte en frequente controle op de uitvoering van de maatregelen.
Milieugroep F: (75 t/m 100 punten)
Grote bedrijven zoals grote warenhuizen en kantoren met hoge verbruikscijfers, maar ook fabrieken en ziekenhuizen. Belangrijkste aandachtspunten zijn energiebesparing, afvalpreventie en afvalscheiding, waterbesparing en vervoermanagement. Met hoge frequentie een periodieke controle, gezien de aard van de bedrijven met een forse tijdsbesteding. Met de nieuwe groepsindeling is vastgesteld met welke frequentie de bedrijven bezocht moeten worden en welke tijdsbesteding hiervoor geldt. Hieronder is op basis van de productienormen van Amsterdam een eerste aanzet gegeven van de productienormen met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving op basis van de Wet Milieubeheer.

p 25
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Vergunningen
Milieugroep A B C D E F I. Vergunning-frequentie 0,05 0,05 0,10 0,10 0,13 0,33 II. Aantal uren per 15 15 30 30 70 115 vergunningverlening
III. Controlefrequentie 0,05 0,17 0,33 0,20 0,33 1,0 IV. Aantal uren per 1,5 3,0 8 6 10 20 controle
V. Aantal
vergunningsplichtige
inrichtingen
Jaarlijks benodigd aantal IxIIxV IxIIxV IxIIxV IxIIxV IxIIxV IxIIxV uren vergunningverlening
Jaarlijks benodigd aantal IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV uren controles
Benodigde schaal 8-10 8-10 8-10 8-10 8-10 8-10 ambtenaren
Meldingen
Milieugroep A B C D E F I. Meldingenfrequentie 0,05 0,05 0,1 0,25 0,25 0,25 II. Benodigde uren per 3 3 6 6 11 11 afhandeling melding
III. Controlefrequentie 0,05 0,17 0,33 0,20 0,33 1,0 IV. Aantal uren per 1,5 3,0 8 6 10 20 controle
V. Aantal AMvB bedrijven
Jaarlijks benodigd aantal IxIIxIII IxIIxIII IxIIxIII IxIIxIII IxIIxIII IxIIxIII uren meldingen
Jaarlijks benodigd aantal IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV IIIxIVxV uren controles
Benodigde schaal 8-10 8-10 8-10 8-10 8-10 8-10 ambtenaren
p 26 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Definities milieu
Afhandeling vergunningverlening / melding

- kwaliteitscriterium: wet Milieubeheer

- ontvangst vergunningaanvraag en ontvangstbevestiging
- toets op basis van papieren

- een volledige controle ter plaatse

- administratieve afhandeling

- reistijd.
Controle

- kwaliteitscriterium: wet Milieubeheer

- een volledige controle ter plaatse + een hercontrole voor A-C
- een volledige controle ter plaatse + 2 hercontroles voor E-F
- schriftelijke rapportage

- administratieve afhandeling

- reistijd.
Bovenstaand voorbeeld is slechts een eerste aanzet. Om daadwerkelijk te kunnen worden gebruikt door gemeenten dienen de verschillende producten en definities nader te worden uitgewerkt en gecomplementeerd. Met betrekking tot controles moet het bijvoorbeeld duidelijk zijn hoeveel hercontroles hier zijn inbegrepen. Naast de producten vergunningverlening, controle en afhandeling meldingen bestaat bijvoorbeeld ook de producten klachtenafhandeling en bezwaar en beroepschriften.

p 27 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

6.3 Voorbeeld productienormen handhaving brand
Hieronder is een voorbeeld op hoofdlijnen uitgewerkt voor productienormen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot de gebruiksvergunning, op basis van de Woningwet.
De betrokken inrichtingen zijn - met de prevap als onderlegger - als volgt verdeeld: 1. gebouwen met een woonfunctie
2. gebouwen met een logiesfunctie
3. gebouwen met een onderwijsfunctie
4. gezondheidszorggebouwen
5. bedrijfsgebouwen
6. gebouwen voor wegverkeer
7. gebouwen met een publieksfunctie.
Hieronder is een eerste aanzet gegeven van de productienormen met betrekking tot de gebruiksvergunning.
Soort inrichting 1 2 3 4 5 6 7 I. Aantal uren per 20 25 15 40 25 10 20 vergunningafgifte
II. Controlefrequentie 1 1,5 1 1,5 0,5 0,5 2 III. Aantal uren per 3 2 2 3 2 1 2,5 controle
IV. Aantal
vergunningsplichtige
inrichtingen
V. Aantal te controleren
inrichtingen
Jaarlijks benodigd aantal IxIV IxIV IxIV IxIV IxIV IxIV IxIV uren vergunningverlening
Jaarlijks benodigd aantal IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV IIxIIIxIV uren controles
Benodigde schaal 8 8 8 8 8 8 8 ambtenaren
p 28 GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Definities gebruiksvergunning
Afhandeling gebruiksvergunning

- kwaliteitscriterium: Woningwet

- ontvangst vergunningaanvraag en ontvangstbevestiging
- toets op basis van papieren

- een volledige controle ter plaatse

- administratieve afhandeling

- reistijd.
Controle

- kwaliteitscriterium: Woningwet

- een volledige controle ter plaatse

- schriftelijke rapportage

- administratieve afhandeling

- reistijd.
Om daadwerkelijk te kunnen worden gebruikt door gemeenten dienen de verschillende producten en definities nader te worden uitgewerkt en gecomplementeerd. Binnen de verschillende soorten inrichtingen dient bijvoorbeeld te worden gedifferentieerd naar prioriteit.

p 29
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

7 Bijlage 2: definities
In deze bijlage worden de veelgebruikte termen beschreven: Normen
Normen geven een gewenste toestand of manier van handelen aan waarnaar een categorie van personen zich kan of moet richten. De normen worden met betrekking tot vergunningverlening, toezicht en handhaving bepaald door bestuurders op lokaal en op landelijk niveau. Er kan een onderscheid worden gemaakt naar handhavingsnormen en naar productienormen. Onder een handhavingsnorm wordt hier verstaan: het gewenste handhavingsniveau. De handhavingsnormen geven de bestuurlijke ambities aan op het terrein van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving en welke risico's het bestuur acceptabel acht. Naast het bepalen van handhavingsnormen moet het bestuur productienormen vaststellen. Een productienorm geeft specifiek het verband aan tussen de benodigde capaciteit en het gewenste handhavingsniveau.
Kengetal
Een kengetal is iedere combinatie van kwantitatieve informatie die bruikbaar is voor de besturing en/ of beheersing van overheidshandelen met als doel inzicht te geven in activiteiten, prestaties en effecten in relatie tot ingezette middelen. In deze nota worden kengetallen gebruikt om aan te geven in hoeverre de gestelde normen worden gehaald. Waarde van kengetallen is dat zij het maken van historische en onderlinge vergelijkingen vergemakkelijken.
Vergunningverlening
Het begrip vergunningverlening beslaat in dit onderzoek het door de gemeente verlenen van vergunningen in het kader van de Woningwet, de wet Milieubeheer en de brandveiligheidsregelgeving.
Toetsing / controle
Met de term toetsing / controle wordt gedoeld op het inspecteren of personen en inrichtingen conform de vergunning handelen. Bij het uitoefenen van toezicht gaat het erom dat bij burgers - particulieren, bedrijven, instellingen - wordt nagegaan of zij de publiekrechtelijke voorschriften die op hen van toepassing zijn naleven. Het uitoefenen van dit toezicht gebeurt door toezichthouders die bij of krachtens wettelijk voorschrift door een bestuursorgaan zijn aangewezen.
Klacht
Met klacht wordt gedoeld op een melding over het niet of gebrekkig naleven van de regelgeving voor bouw-, milieu- en brandveiligheid. Bezwaar
Iemand die bezwaar aantekent, maakt gebruik van de ingevolge een wettelijk voorschrift bestaande bevoegdheid het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen, te verzoeken dat besluit te heroverwegen.
Beroep
Onder beroep verstaat men het instellen van administratief beroep of beroep bij een administratieve rechter.
p 30
GW08/rapport/062b.doc


Andersson Elffers Felix

Doorlooptijd
Benodigde tijd voor het tot stand komen van een product of activiteit. Handhaving
Toezicht en sanctionering tezamen worden aangeduid met het 'handhaving'. De commissie Michiels verstaat daar overigens ook de tenuitvoerlegging van sancties onder. Dat laatste is in dit onderzoek echter buiten beschouwing gelaten.
Het begrip 'handhaving' wordt in de algemene spreektaal en door de commissie Michiels ook wel in een ruimere betekenis dan bovenstaande gebruikt. In die ruimere betekenis wordt het begrip Handhaving in dit onderzoek ook wel eens gebruikt. Het betekent dan het doen naleven van rechtsregels. Uit de context waarin de begrippen zijn geplaatst blijkt of het begrip in de enge of in de bredere zin is gehanteerd.
Formatie
Onder de formatie wordt het aantal medewerkers in full time equivalent (FTE) verstaan dat zich direct met de vergunningverlening, toezicht en/of handhaving bezig houdt. Inclusief coördinatie (meewerkend voorman, teamleider) en directe leiding (afdelingshoofd). De secretariële ondersteuning wordt niet meegerekend, evenmin als interne doorbelastingen (voor concernactiviteiten, stafdiensten, huisvesting, bestuurskosten, en dergelijke).

p 31
GW08/rapport/062b.doc