KPMG


Bedrijven in financiële sector wapenen zich beter tegen risico's

20 november 2002

Ondernemingen in de financiële sector gaan zich steeds beter wapenen tegen de risico's die zij lopen.

Dit betekent onder meer dat zij berekenen hoeveel kapitaal nodig is om de risicos te kunnen opvangen. De wijze waarop ondernemingen dit doen, is echter sterk verschillend. Uit internationaal onderzoek van KPMG blijkt dat ruim 70% van de bedrijven in de financiële sector het benodigde risicokapitaal in beeld brengt. Financiële instellingen hebben in het algemeen te maken met minimale kapitaaleisen, stelt Carola Steenmeijer van KPMGs Financial Services. Dit regulatory kapitaal, dat moet worden aangehouden van de toezichthouders, wijkt echter nog sterk af van het kapitaal dat nodig is om de echte economische risicos te dekken, het economisch kapitaal. Mede in het kader van de nieuwe Basel II kapitaal akkoorden en ontwikkelingen op het gebied van Solvency II is de verwachting dat regulatory kapitaal en economisch kapitaal steeds dichter naar elkaar zullen toe groeien. Ruim 70% van de ondernemingen geeft aan dat het economisch kapitaal op dit moment gelijk of lager is dan het regulatory kapitaal.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat het berekenen van het benodigde economisch kapitaal vooral onder druk van toezichthouders, kredietbeoordelaars, aandeelhouders en analisten gebeurt. Steenmeijer: Het inzichtelijk maken geeft beleggers meer vertrouwen in de onderneming en vergroot in het algemeen de aandeelhouderswaarde. Grote Europese banken zijn hier al veel langer mee bezig, maar nu lijkt het concept zich uit te breiden naar de hele financiële sector. Het huidige economische klimaat is hier duidelijk debet aan. Risicobeheer en inzicht in rendements-risico verhoudingen wordt steeds belangrijker. Om de aandeelhouderswaarde te maximaliseren, is het noodzakelijk dat het kapitaal van de aandeelhouders zo efficiënt mogelijk wordt aangewend. Hiervoor moet het management de echte economische risicos van de bedrijfsactiviteit begrijpen en het kapitaal daar inzetten waar het meeste waarde gecreëerd wordt.

Er blijken grote verschillen in het gebruik van het economisch kapitaal. Ruim de helft van de bedrijven berekent het economisch kapitaal op groepsniveau. 26% berekent het voor de verschillende afdelingen. Een kleine minderheid 11% - berekent het economisch kapitaal op klantenniveau en 21% op transactieniveau. Steenmeijer: Hoe gedetailleerder het niveau, hoe nauwkeuriger je kapitaal kunt toewijzen. Je kunt de berekeningen dan ook gebruiken voor de prijszetting van diensten. Als je vaststelt dat de marktprijs voor een bepaalde transactie boven die van de eigen berekeningen ligt, zou je aan cherrypicking kunnen doen en focussen op interessante productpakketten of marktsegmenten.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat de bedrijven het economische kapitaal in de eerste plaats gebruiken voor interne en externe rapportering (63%), gevolgd door prestatiebeoordeling (59%) en budgettering (56%). Prijszetting komt op de vierde plaats (42%).

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039