Gemeente Oostburg


Week 31 algemeen

Week 31 - 2002
Algemeen nieuws

Voorlichting gemeentelijke herindelingsverkiezingen

Op 29 januari 2002 is in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Zeeland een beslissing genomen over de datum waarop de stemming wordt gehouden.

Deze datum is bepaald op woensdag 20 november 2002.

Tevens is vastgesteld dat op dinsdag 8 oktober 2002 de kandidaatstelling zal plaatsvinden.
De uiterste datum voor het indienen van verzoeken om registratie, alsmede de datum waarvoor door de raad van de organiserende gemeente (Oostburg) de geloofsbrieven van de nieuw benoemde raadsleden dienen te onderzoeken, moeten door Gedeputeerde Staten nog worden bepaald.

Enkele punten met betrekking tot de registratie, kandidaatstelling, nummering kandidatenlijsten verdienen wat extra aandacht/toelichting omdat er immers bij een gemeentelijke herindeling sprake is van een nieuwe gemeente.

Registratie van de aanduiding van de politieke groeperingen. Omdat er een nieuwe gemeente ontstaat zullen sommige groeperingen zich opnieuw moeten laten registreren.
Voor politieke groeperingen is dit niet nodig omdat de registratie van de aanduiding bij de Kiesraad tevens geldt voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de gemeenteraden, en dat de registratie van de aanduiding bij het centraal stembureau in de provincie tevens geldt voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraden in die provincie. Om die reden dienen de Kiesraad en het centrale stembureau in de provincie telkens op een in de Kieswet genoemde dag voor de kandidaatstelling in de Nederlandse Staatscourant te publiceren welke aanduidingen zij hebben geregistreerd.
Daarbij worden tevens de namen van de gemachtigden en hun plaatsvervangers gepubliceerd.

Registratie van de aanduiding van de plaatselijke groeperingen. Plaatselijke groeperingen zullen zich opnieuw moeten laten registreren onder overlegging van de notariële akte en het bewijs van inschrijving in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel. Ook zullen zij voor de registratie een waarborgsom moeten betalen. De waarborgsom die aan de gemeente voor registratie moet worden betaald zodat kan worden meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen met een aanduiding van de groepering boven de lijst, bedraagt vanaf 1 januari 2002 112,50 euro.

Kandidaatstelling.
Zoals hierboven reeds werd vermeld hebben Gedeputeerde Staten de datum waarop de kandidaatsstelling van de leden van de nieuwe gemeenteraad zal moeten plaatsvinden bepaald op dinsdag 8 oktober 2002.

Op grond daarvan moeten bij de kandidaatstelling alle groeperingen zowel de politieke als de plaatselijke (dus ook de reeds landelijk geregistreerde groeperingen) opnieuw ten minste 20 ondersteunings-verklaringen overleggen en zullen zij voor de kandidaatstelling ook opnieuw een waarborgsom moeten betalen. Voor de kandidaatstelling geldt een waarborgsom van 225 euro per lijst.

Voor het afleggen van bovenstaande verklaring dienen de ondertekenaars een geldig identiteitsbewijs (paspoort/ rijbewijs e.d.) mee te nemen.

Nummering kandidatenlijsten.
De nummering van de kandidatenlijsten is thans ook afwijkend. Eerst worden genummerd de lijsten van de groeperingen die reeds zitting hebben in de gemeenteraad van de organiserende gemeente (lees Oostburg) in de volgorde van het aantal bij de laatstgehouden verkiezingen behaalde stemmen. Vervolgens wordt de nummering voor de overige groeperingen door loting bepaald. Is er sprake van samenvoeging van lijsten dan kan dit alleen van invloed zijn op de nummering indien de samenvoegende groeperingen bij de vorige verkiezingen in de organiserende gemeente (lees Oostburg) een zetel hebben gehaald.
De stemmenaantallen van die groeperingen mogen dan worden samengeteld. Dit geldt niet indien er sprake is van samenvoeging van een groepering van de organiserende gemeente (Oostburg) met een groepering van de andere bij de herindeling betrokken gemeente.
Alleen het behaalde aantal stemmen van de groepering uit de organiserende gemeente (Oostburg) mag namelijk worden meegeteld. Heeft een groepering die samengaat met één of meerdere groeperingen uit de andere gemeente, samen met deze groepering of groeperingen een nieuwe oprichtingsakte op laten maken dan is sprake van een nieuwe groepering. Deze laatste telt niet mee bij de voorkeursnummering. Worden alleen de statuten gewijzigd, dan is er geen sprake van een nieuwe groepering en telt de groepering mee bij de voorkeursnummering. Wordt alleen de aanduiding aangepast dan is er ook nog sprake van dezelfde groepering.

In verband met het bovenstaande treft u onderstaand de verkiezingskalender gemeenteraad 2002 aan:


* waarschijnlijk 26 augustus 2002 (Gedeputeerde Staten dienen nog een datum te bepalen) laatste dag indienen van verzoek om registratie van de aanduiding van een politieke/plaatselijke groepering; De waarborgsom - indien nodig - dient op genoemde datum te zijn voldaan.

* vanaf 17 september 2002 t/m 8 oktober 2002: beschikbaarstelling van formulieren voor de kandidaatstelling.

* 24 september 2002: laatste dag ontvangst waarborgsom kandidaatstelling.

* 1 t/m 8 oktober 2002: afleggen van verklaringen van ondersteuning (ter secretarie).

* 8 oktober 2002: kandidaatstelling van 09.00 - 15.00 uur.
* 10 oktober 2002: openbare zitting van het centraal stembureau voor het nummeren van de kandidatenlijsten.

* 9 + 10 oktober 2002 van 09.00 - 17.00 uur : mogelijkheid tot het herstellen van verzuimen + 11 oktober 2002 van 09.00 - 15.00 uur in de kandidatenlijsten.

* 20 november 2002 van 7.30 - 21.00 uur: stemming.
Heeft u nog vragen betreffende de komende gemeenteraadsverkiezingen dan kunt u hiervoor terecht bij: André de Brock, sectie Bevolking Oostburg; tel 457201.