Samas-Groep NV

HALFJAARWINST SAMAS EUR 1,1 MLN

Baarn, 20 november 2002, voorbeurs

Samenvatting


* Samas-Groep NV (kantoorinrichting) heeft in het op 30 september jl. geëindigde eerste halfjaar een nettowinst geboekt van EUR 1,1 miljoen.


* De groepsomzet daalde in de eerste helft van het lopende boekjaar met 15,7% tot EUR 222 miljoen.
Dit is een gevolg van de sterke daling van de kantoorinrichtingsmarkten onder
invloed van de verslechterende economische situatie.


* Naast de reeds in het vorige boekjaar doorgevoerde kostenreductiemaatregelen en herstructureringen werden in de eerste helft van het huidige boekjaar verdergaande maatregelen in uitvoering genomen. In dit kader wordt de productie van het zitmeubelbedrijf Sitag in Duitsland beëindigd en overgebracht naar Sitag in Zwitserland. Hiermee zijn meer dan 100 arbeidsplaatsen gemoeid. Voor de kosten van deze herstructureringen zijn de thans aanwezige voorzieningen toereikend.


* De reductie van het totale aantal vaste arbeidsplaatsen in het afgelopen halfjaar bedroeg 375 (11%). De totale per 30 september 2002 gerealiseerde reductie van vaste arbeidsplaatsen sinds 1 april 2001 komt op 686 (18%).

Hans de Mos, Samas-Groeps President-Directeur, zei in een toelichting:

"In de eerste helft van 2002/2003 zijn de omstandigheden in de kantoorinrichtingsmarkt aanzienlijk verder verslechterd. In deze uitzonderlijk moeilijke situatie zijn wij erin geslaagd om in het afgelopen halfjaar het break-even niveau van de Groep significant verder te verlagen en tegelijkertijd marktaandeel te winnen. De Groep is hierdoor winstgevend gebleven ondanks een omzetdaling van 16%. Helaas zijn de economische vooruitzichten nog heel onzeker. Uiteraard zullen wij indien nodig de kosten nog verder terugbrengen. Vaststaat dat wij inmiddels onze uitgangspositie voor groei en winstgevendheid bij een herstel van de economie opnieuw substantieel hebben verbeterd".

Financiële resultaten
De omzet aan derden over de eerste jaarhelft 2002/2003 daalde met 15,7% en kwam uit op EUR 222 miljoen (2001/2002: EUR 263 miljoen). Dit is het gevolg van een sterke marktteruggang onder invloed van de ongunstige ontwikkeling van de economie in de landen waarin Samas-Groep actief is. De brutomarge staat door de toegenomen prijsconcurrentie onder druk en daalde in het eerste halfjaar tot 57,2% (2001/2002: 58,3%). De bedrijfslasten werden middels kostenreductiemaatregelen en herstructureringen met 13,6% teruggebracht.
Per saldo nam het bedrijfsresultaat af tot EUR 2,4 miljoen (2001/2002: EUR 9,4 miljoen) en daalde de operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) naar 1,1% (2001/2002: 3,6%). Het saldo van de financiële baten en lasten bedroeg over de eerste zes maanden van 2002/2003 EUR 1,2 miljoen negatief tegenover EUR 1,4 miljoen positief in het voorgaande jaar. Dit is een gevolg van het wegvallen van de rentebate over de in november 2001 aan aandeelhouders uitgekeerde EUR 6 per aandeel (totaal EUR 113 miljoen).
Per saldo kwam het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belasting uit op EUR 1,1 miljoen (2001/2002: EUR 10,8 miljoen). De belastingdruk in het eerste halfjaar was nihil door een vrijval uit de voorziening voor latente belastingen. De nettowinst bedroeg EUR 1,1 miljoen (2001/2002: EUR 8,9 miljoen).

Kasstromen, investeringen en financiering
De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg EUR 3,4 miljoen. In overige mutaties zijn de betaalde herstructureringskosten ad EUR 10,8 miljoen begrepen. De bruto investeringen in materiële vaste activa bedroegen het afgelopen halfjaar EUR 6,7 miljoen (2001/2002: EUR 4,1 miljoen). Dit betroffen hoofdzakelijk investeringen voor machines en gereedschappen ten behoeve van de productie van kantoormeubelprogramma's bij de verschillende werkmaatschappijen, alsmede voor automatiseringssystemen. Daarnaast werd voor EUR 0,7 miljoen geïnvesteerd in immateriële vaste activa (productontwikkelingskosten). Na aftrek van desinvesteringen en overige mutaties bedroegen de netto investeringen EUR 8,1 miljoen tegenover EUR 11,1 miljoen aan afschrijvingen.
De kasstroom uit financieringsactiviteiten (opgenomen kortlopende leningen) was EUR 4,6 miljoen positief.

Balansverhoudingen
Het groepsvermogen daalde met EUR 2,0 miljoen mede door valuta-effecten. Per saldo kwam het groepsvermogen uit op EUR 214 miljoen (2001/2002: EUR 216 miljoen) en als percentage van het balanstotaal op 52%.

De daling van de voorzieningen werd voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van de voorziening voor herstructurering (EUR 10,8 miljoen). De kortlopende rentedragende schulden stegen licht met EUR 3,3 miljoen.

Vooruitzichten
In alle landen waarin Samas-Groep actief is, hebben wij in het lopende boekjaar te maken met een sterke daling van de kantoorinrichtingsmarkt. Dit wordt veroorzaakt door de zwakke economie in de betrokken landen, waardoor de groei van het aantal arbeidsplaatsen in de kantoororganisaties wegvalt en in het bijzonder ook de vervangingsinvesteringen in kantoormeubilair worden uitgesteld. Ondanks de op het winnen van marktaandeel gerichte commerciële strategie dient onder deze marktomstandigheden ook voor het tweede halfjaar met een belangrijke daling van de groepsomzet rekening te worden gehouden in vergelijking met het tweede halfjaar van het voorgaande boekjaar. Voorts zullen tevens de marges nog onder druk blijven door de sterke prijsconcurrentie. Via de vorig jaar ingezette algemene kostenreducties en specifieke herstructureringsmaatregelen is en wordt het kostenniveau verlaagd in lijn met de daling van de omzet. Daarentegen stijgen de interestlasten in het lopende boekjaar als gevolg van de eenmalige uitkering aan aandeelhouders van EUR 6 per aandeel, in totaal EUR 113 miljoen, in het vorige boekjaar.
Vanwege de onzekere economische vooruitzichten en de onvoorspelbare marktontwikkelingen is het thans onmogelijk nadere uitspraken te doen over de te verwachten resultaten voor het lopende boekjaar.

De publicatie van de jaarcijfers is gepland op woensdag 4 juni 2003.

Samas-Groep NV
Hoofddirectie



Samas-Groep NV