Ingezonden persbericht


Persbericht : preventief fouilleren leidt tot discriminatie

Amsterdam, 20 november 2002

Vanavond besluit in de Amsterdamse gemeenteraad

51% Amsterdammers: Preventief fouilleren leidt tot discriminatie

De gemeenteraad van Amsterdam behandelt vanavond het voorstel van burgemeester Cohen om preventief fouilleren mogelijk te maken . Volgens Amsterdam Anders/De Groenen zal deze maatregel leiden tot discriminatie. De lokale partij krijgt daarbij steun van meer dan de helft van de Amsterdammers. Uit een onderzoek dat in opdracht van de partij is gedaan door het bureau O+S blijkt dat 51% van de Amsterdammers denkt dat door deze maatregel bepaalde bevolkingsgroepen meer kans lopen in hun vrijheid beperkt te worden dan anderen. Men denkt dan met name aan Marokkanen, Surinamers, Turken en Antillianen.

Eerder bracht het College van Burgemeester en Wethouders zelf cijfers naar buiten waaruit zou blijken dat veel Amsterdammers het preventief fouilleren steunen. Uit het onderzoek dat Amsterdam Anders nu heeft laten uitvoeren blijkt een veel genuanceerder beeld. Vooral over de mate waarin dit beleid ruimte schept voor discriminatie blijkt bij burgers dus veel twijfel te bestaan. Bij de vraag welke bevolkingsgroepen vooral het risico lopen extra gepakt te worden noemt 65% Marokkanen, 47% Surinamers, 38% Turken, en denkt 37% aan Antillianen.

De vermoedens van de bevolking worden door de werkelijkheid bevestigd.

Uit een documentaire van Zembla van vrijdag jl. over preventief fouilleren in Rotterdam blijkt de selectie bij preventief fouilleren door de politie zich voornamelijk te richten op allochtone jongeren. Hoogleraar strafrecht I. Buruma zegt in die uitzending dat "een Marokkaan op een scooter eerder gefouilleerd zal worden dan een koorbal met een das". Ook in Amsterdam is het volgens Cohen niet de bedoeling dat álle burgers in een bepaald gebied gefouilleerd zullen worden. De politie heeft de vrijheid om op straat, in het verkeer, in de metro en in horecagelegenheden bepaalde mensen aan te houden voor fouillering. Volgens Amsterdam Anders vergroot deze selectie onvermijdelijk de kans op discriminatie. De fractie roept daarom de gemeenteraad op vanavond tegen dit discriminerende voorstel te stemmen.