INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS

Eenderde uitvallers mbo gaat door met andere opleiding

Utrecht, 20 november 2002. Het aantal deelnemers dat het middelbaar beroepsonderwijs verlaat zonder een diploma dat hen een goede start op de arbeidsmarkt biedt, ligt tussen de 12 en 25 procent. Gemiddeld is er sprake van een jaarlijkse uitval van 37 procent. Echter, van deze 37 procent gaat eenderde door met een andere opleiding, doorgaans aan dezelfde instelling. Het brede opleidingsaanbod van de regionale opleidingscentra (roc) draagt ertoe bij dat deelnemers een keuze maken voor een nieuwe opleiding. Tot deze conclusies komt de Inspectie van het Onderwijs in haar rapport .Voortijdig schoolverlaten in het middelbaar beroepsonderwijs. dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De uitval is het hoogst in het eerste jaar. Naarmate de opleiding vordert neemt het aantal opleidingsstakers af. Ook het niveau van de opleiding speelt een rol. De uitval is het hoogst op het laagste niveau, de assistentenopleidingen; daar staakt 44 procent de opleiding voortijdig. Deelnemers met een beperkte of niet afgeronde opleiding in het voortgezet onderwijs starten veelal op het laagste kwalificatieniveau van het mbo.
Het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs legt geen expliciete relatie tussen voortijdig schoolverlaten en etniciteit. Uit eerdere onderzoeken van ITS/Sardes blijkt wel dat allochtone deelnemers oververtegenwoordigd zijn op de laagste kwalificatieniveaus en vaker voor de beroepsopleidende leerweg kiezen. Op deze niveaus is de uitval het grootst.

De inspectie ziet bij de bestrijding van voortijdig schoolverlaten een belangrijke taak weggelegd voor de onderwijsinstellingen. De kwaliteit van het begeleidingsproces is een zaak waar het onderwijs zich primair op moet richten. Ook verwacht de inspectie dat competentieleren: het onderwijs inrichten op de eisen van het beroepenveld, en een betere aansluiting tussen vmbo en mbo zullen leiden tot minder uitval.

Noot de voor redactie:
Meer informatie bij Hanneke van Heijningen, T: 030-6690524 of
06-14685547, E: H.vanHeijningen@owinsp.nl. Het rapport is te vinden op www.onderwijsinspectie.nl.

20 nov 02 09:31