Ingezonden persbericht

Studenten komen zelf met oplossing voor kamernood

WOERDEN, 20021120 -- Om het hoofd te bieden aan de kamernood in Nederland hebben twee studenten de internetsite Kamernet.nl opgericht. Deze week is de 11.000e kamer in 2002 aangeboden. Daarmee is het oude record van 4000 kamers in 2001 nu al ruim verdubbeld.

Ondanks de kamernood in de grote studentensteden biedt Kamernet.nl, een initiatief van twee Utrechtse studenten, aan de lopende band nieuwe studentenkamers. In de afgelopen twee jaar hebben Rob Koster (25) en Nathan Skwortsow (25) al ruim 20.000 mensen via hun website aan een kamer geholpen. Dat aantal is vele malen hoger dan het gemiddelde van alle kamerbureaus in Nederland in dezelfde periode.

De steden waarin Skwortsow en Koster de meeste kamers vinden zijn Utrecht en Amsterdam. Op dit moment worden ruim 600 kamers aangeboden door heel Nederland met uitschieters in Utrecht (80 kamers), Amsterdam (66) en Groningen (64 kamers). Elke maand worden er circa 1000 nieuwe kamers op de site aangeboden.

De werkwijze van Koster en Skwortsow is volgens eigen zeggen vrij simpel. Een verhuurder biedt op de website een kamer aan. Deze wordt vervolgens gecontroleerd door de twee Kamernet.nl beheerders. De leden van Kamernet.nl, die zich via de website gratis aanmelden, kunnen vervolgens via Internet op deze kamers reageren. Het succes van dit systeem heeft volgens de twee oprichters alles te maken met het feit dat huurders vanuit hun luie stoel kunnen reageren en verhuurders zelf kunnen bepalen aan welke student zij hun kamer willen verhuren.

Kamernet.nl

Het idee voor de website Kamernet.nl ontstond drie jaar geleden toen Nathan Skwortsow een kamer zocht in Utrecht. Hij baalde van de hoge bemiddelingskosten die hij bij commerciële bureaus moest betalen. Samen met zijn studiegenoot Rob Koster besloot hij studenten via internet aan kamers te helpen. Ze verstuurden persberichten naar verschillende kranten en vanaf dat moment kwamen de eerste aanbiedingen voor kamers op de website binnen. Nu 2,5 jaar na de start van Kamernet.nl heeft de site bijna 180.000 leden en naar eigen berekening al ruim 20.000 mensen aan een kamer geholpen.

Extra service

Studenten kunnen op de website Kamernet.nl ook terecht voor gratis juridisch advies. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau geeft vrijwillig rechtshulp aan studenten die tegen huurproblemen aanlopen met betrekking tot bijvoorbeeld courtagekosten, louche huurbazen en huurcontracten.