Gemeente Geldrop


Internetpublicatie, 18 november 2002
Publicatie Geldrop Actueel, 20 november 2002

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR DE HEER R.A.C. KROES

de heer Kroes en burgemeester Leijten Zondag 17 november is de heer R.A.C. Kroes, inwoner van Geldrop, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Kroes kreeg de versierselen uitgereikt door burgemeester C.J.J.A. Leijten, vanwege zijn buitengewone inzet als organist van de Tivolikerk en als begeleider van het Tivolikoor in Eindhoven. De uitreiking vond plaats tijdens een afscheidsreceptie van het Tivolikoor. Hierbij waren verschillende eregasten aanwezig, waaronder de heer Houben, commissaris der Koningin in de provincie Noord Brabant en de heer Philips, oud president van N.V. Philips.

De heer Kroes is al sinds 1947 organist van de Tivolikerk. Van 1955 tot 1990 begeleidde hij circa 6 diensten per week. Vanaf 1990 zijn dat er nog ongeveer 3. Hij begeleidde belangeloos het Tivolikoor tijdens een groot aantal concerten en meerdaagse buitenlandse concertreizen. Ook voor andere koren verzorgde hij regelmatig de muzikale begeleiding. Hij werkte mee aan vele religieuze radio- en tv-producties en aan plaatopnamen. Hij verwierf met dit alles de bijnaam 'Peetvader van de Eindhovense orgeltraditie'.

In 1995 werd de heer Kroes door de paus benoemd tot Ridder in de Orde van St. Silvester. Hij heeft diverse lezingen gehouden over Afrikaanse en Afro-Amerikaanse religieuze muziek. Daarnaast heeft hij hierover diverse artikelen gepubliceerd.