Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 20 november 2002

Op 12 november
MANTELZORGGIDS AANGEBODEN AAN WETHOUDER L.J.I. SOMMER

Op dinsdag 12 november jl. nam wethouder L.J.I. Sommer de mantelzorggids in ontvangst, die door het steunpunt voor mantelzorgers is ontwikkeld. Deze gids geeft onder meer informatie over allerlei zaken waarmee zij te maken kunnen hebben en draagt bij aan het vergroten van de aandacht van cliëntgroepen, vrijwilligers en professionals voor mantelzorgers.

Wat is mantelzorg eigenlijk? Het is de zorg die je geeft aan een bekende uit je directe omgeving, zoals je partner, ouders, kind, buren of vrienden. Dat is nodig als deze persoon langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. Deze zorg kan bijvoorbeeld bestaan uit het huishouden doen, iemand wassen en aankleden of iemand gezelschap houden. Je bent mantelzorger als er een familie- of vriendschapsrelatie is met degene die je verzorgt. Omdat zorg en hulpverlening thuis plaatsvindt, is het niet zo zichtbaar hoeveel mantelzorg er wordt gegeven. Toch geven familie en vrienden vier keer zoveel zorg als beroepskrachten.

STEUNPUNT VOOR MANTELZORGERS
Doordat mensen ouder worden, langer zelfstandig blijven wonen, of na een opname in het ziekenhuis of instelling eerder naar huis gaan, neemt de druk op de mantelzorgers toe. Zij kunnen lichamelijk of geestelijk overbelast raken. De mantelzorg blijkt vaak terecht te komen op de schouders van één persoon.
Mantelzorgers kunnen in hun steun aan anderen ondersteund worden, bijvoorbeeld door het Steunpunt voor mantelzorgers van de Brede Welzijns Instelling Geldrop-Nuenen. Dit Steunpunt wil ondersteuning geven aan mantelzorgers die actief zijn binnen de gemeente Geldrop en Nuenen. Op de eerste plaats door een klankbord te zijn, maar ook door informatie te geven over allerlei regelingen en voorzieningen.

MEER INFORMATIE
Ook u kunt zich aanmelden als mantelzorger. U krijgt dan gratis de recente mantelzorggids toegezonden en u ontvangt uitnodigingen voor informatieve bijeenkomsten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Brede Welzijns Instelling, telefoon 2867525, e-mail: bwigeldrop@wel-zijn.org