Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aanwijzing ex WTG inzake orthodontie

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/P-2329590 19 november

Op grond van artikel 14 van de Wet tarieven gezondheidszorg (WTG) bericht ik u dat een aanwijzing aan het College tarieven gezondheidszorg wordt voorbereid. Voor de zakelijke inhoud verwijs ik u naar bijgevoegde brief aan het CTG van 1 oktober 2002. Deze aanwijzing is gebaseerd op artikel 13, tweede lid, van de WTG.

Het CTG heeft met zijn brief van 8 oktober 2002 op de voorgenomen aanwijzing gereageerd. Tevens zijn inmiddels de resultaten van een door CAP GEMINI in opdracht van de NMT uitgevoerde enquête bekend geworden. Gelet op de reactie CTG alsmede gelet op de conclusies zoals deze door Cap Gemini worden getrokken heb ik besloten het voorgenomen kortingspercentage vooralsnog te wijzigen van 25 % naar 10 %. Dit percentage is mede gebaseerd op het gegeven dat een praktijk gemiddeld 4 stoelen heeft.
Deze verlaging van de tarieven heeft een tijdelijk karakter tot 1 januari 2004.

Voor een definitieve aanpassing van het tarief per 1 januari 2004 dient de feitelijke praktijkvoering gedegen onderzocht te worden. Daarom is aan het CTG verzocht om de Economische Controle Dienst onmiddellijk te laten starten met een toezichthoudend onderzoek naar de praktijken van orthodontisten. Als uit nader onderzoek blijkt dat er sprake is van een andere afwijking van de normpraktijk dan nu door mij wordt aangenomen, dan zal ik voornoemd percentage van 10 % aanpassen. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan de uiteindelijke tariefverhoging dus alsnog hoger uitkomen.

Overeenkomstig artikel 14 van de WTG zal tot het geven van een aanwijzing niet worden overgegaan dan nadat 10 dagen zijn verstreken na verzending van deze brief.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus