Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 18 november 2002

Jagers betrapt bij jacht op patrijs in Zeeuws Vlaanderen

Zaterdag heeft de Algemene Inspectiedienst, samen met Politie Zeeland vijf jagers op heterdaad betrapt op het jagen op patrijzen in de Hertogin Hedwigepolder nabij het Land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. De AID is er poolshoogte gaan nemen na meldingen dat er regelmatig werd gejaagd op ganzen en patrijzen. Drie jagers, allen Belgen, hebben proces verbaal gekregen op verdenking van overtreden van de Flora- en faunawet. Er zijn negen fazanten en een patrijs in beslag genomen.

De bekeurde jagers overtraden diverse regels. Zo staat de patrijs op de zogeheten rode lijst vanwege de afname van de broedpopulatie. Er mag niet op worden gejaagd. Ook werd er gejaagd op fazanten, waarvan is vastgesteld dat zij waren uitgezet. Het uitzetten van fazanten is niet toegestaan. Verder bleek dat nabij de jachtplek voer (tarwe, maïs en bieten) was neergelegd. Het voeren van wild als weersomstandigheden daar geen aanleiding toe geven is eveneens verboden. Daarnaast werd vastgesteld dat binnen 200 meter van deze voerplaats werd gejaagd, hetgeen ook niet is toegestaan. Eén van de jagers gebruikte bovendien een geweer dat niet op de jachtakte was vermeld, dit geweer is in beslag genomen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 045 - 5466255 of
06 - 26376392.