QUINTIQ

KLM Catering Services verhoogt efficiency met Quintiq

KLM Catering Services verhoogt leverbetrouwbaarheid en efficiency met Quintiq

's-Hertogenbosch, 20 november 2002) KLM Catering Services kondigt vandaag aan dat door het gebruik van de recent in gebruik genomen applicatie 'Care' gebaseerd op de planningssoftware van Quintiq de punctualiteit van de distributie van de cateringprodukten naar de vliegtuigen van hun klanten van 98% naar 99,5% is verbeterd. Ab Ovo Products heeft de implementatie van de applicatie 'Care' uitgevoerd. KLM Catering Services verstrekt tussen de 30000 en 50000 maaltijden per dag aan bijna 20 verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Jacques Blaauw, Managing Director KLM Catering Services: 'Dit is één van de weinige IT projecten, die zowel op tijd als binnen budget zijn verlopen plus de verwachtingen aangaande de gerealiseerde functionele eisen overtroffen heeft. De punctualiteit van de distributie van de cateringproducten naar de vliegtuigen is van 98% naar 99,5% gestegen, hetgeen voor ons een belangrijke verbetering is.'

Tijdskritisch bedrijfsproces Het bedrijfsproces bij KLM Catering Services kenmerkt zich als zeer tijdskritisch en de te vervoeren goederen zijn variabel qua aantal, inhoud, vorm en verpakking. Bovendien moet er rekening worden gehouden met zeer strikte regels aangaande de hygiëne (HACCP normen) en kwaliteit van de produkten. Tot slot is er sprake van een hoge mate van veranderingen met betrekking tot last-minute bestellingen, de tijdstippen van de vliegtuigbewegingen, de locatie van de belading op het vliegveld en de inzet van vliegend materiaal op de diverse vluchten. Met Quintiq wordt de planning en bijsturing van de levering van de catering, chauffeurs en de 100 trucks op Schiphol ge-optimaliseerd.

Betere managementinformatie Bij het oude plansysteem bestond er een te grote afhankelijkheid van individuen en er was een minder consistente uitvoeringsperformance. Tevens was er niet voldoende kwalitatieve managementinformatie, wat tot gevolg had dat de prijs/kwaliteit verhouding moeilijk was vast te stellen. Het Quintiq systeem biedt nu de mogelijkheid een consistent serviceniveau te leveren, met adequate managementinformatie. Uiteindelijk heeft de implementatie van Quintiq bij KLM Catering Services naast de genoemde punctualiteitverbetering ook geleid tot een betere inzet van materieel, hogere produktiviteit en betere commerciële afstemming met klanten.

Standaard software - 100% fit De realisatie en implementatie van de applicatie hebben in totaal 6 maanden geduurd en zijn door Ab Ovo Products uitgevoerd. Na zowel een relatief korte analyse-, (basis)modelleringsfase en intensieve interactieve ontwikkelfase, is met behulp van de Quintiq standaard software 100% van de vereiste functionaliteit gerealiseerd en in productie genomen. Tevens is er een real-time koppeling gemaakt met het op Schiphol gebruikte vluchtinformatiesysteem 'Firda' om snel en adequaat inzicht te krijgen en de logistiek optimaal af te stemmen op de vele veranderingen in vluchttijden, vliegtuigposities op de luchthaven en de inzet van specifiek vliegend materieel.

Henk Ruiken, Shiftleader bij KLM Catering Services licht toe: 'Na een periode van schaduw- en live draaien tijdens minder drukke periodes op de dag, hebben we de applicatie zeer succesvol op 15 augustus j.l. in productie genomen. Het projectteam van KLM Catering Services is zeer enthousiast over de resultaten van de interactieve implementatie methodologie waarbij de key-users 'echt' het gevoel hebben een eigen applicatie te hebben ontwikkeld'.

KLM Catering Services KLM Catering Services is een verzelfstandigde dochter van KLM. Het verleent services aan bijna 20 luchtvaartmaatschappijen op Schiphol. Het afgelopen jaar werd er een omzet gerealiseerd van Euro 135 miljoen met 1500 medewerkers en 30000 tot 50000 maaltijden per dag plus een grote verscheidenheid aan andere cateringproducten (inflight services) die aan de diverse klanten worden uitgeleverd.

Ab Ovo Products Ab Ovo is gevestigd in Nederland, met haar hoofdlocatie in het hart van Europa's distributie mainport, Rotterdam. Ab Ovo is een multidisciplinaire ICT dienstverlener en heeft een buitengewoon sterke aanwezigheid in de sectoren van zowel het personenvervoer als het goederenvervoer en -distributie. Deze betreffen zowel de sectoren openbaar en kleinschalig personenvervoer, landtransport, alsmede de zeevaart- en luchtvaartindustrie. Bezoek www.ab-ovo.nl voor meer informatie over hun activiteiten en referenties

Quintiq Quintiq is een Nederlands softwarebedrijf met een standaardsoftwarepakket voor iedere toepassing op het gebied van planning-, scheduling- en ketenoptimalisatie. Deze technologie stelt bedrijven in staat met flexibele oplossingen het bedrijfsproces exact en volledig te optimaliseren om winstmaximalisatie te realiseren. Bezoek www.quintiq.com voor meer informatie.

Nadere inlichtingen voor de redactie: Quintiq, tel: 073-691 07 39 contactpersoon: Martijn van Gils (e-mail: martijn.van.gils@quintiq.com)

KLM

20 nov 02 09:46