Vereniging Nederlandse Gemeenten

Forse impuls vrijwilligerswerk (20/11/02)

Gemeenten en provincies voeren de regie over duizenden initiatieven ter versterking van het vrijwilligerswerk. De invulling van deze regierol is het thema van de Landelijke netwerkbijeenkomst voor beleidsmedewerkers en bestuurders op 21 november van 13.00 tot 17.00 uur in het WTC te Rotterdam.

Nederland telt vier miljoen vrijwilligers die gemiddeld vijf uur per week actief zijn. De Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (TSV) geeft met een bijdrage van 11,3 miljoen per jaar een sterke impuls aan de versterking van het vrijwilligerswerk.Vierhonderd gemeenten en elf provincies schreven zich bij het ministerie van VWS in voor de stimuleringsregeling. Zij dragen zelf nog eens hetzelfde bedrag bij. De projecten die onder de stimuleringsregeling worden uitgevoerd zijn gericht op deskundigheidsbevordering, werving en organisatorische ondersteuning binnen het vrijwilligerswerk.

Het TSV-project van de VNG ondersteunt gemeenten en werkt met provincies bij de voorbereiding en uitvoering van de stimuleringsregeling. Op de website www.tsvproject.nl zijn alle projecten opgenomen. In 2004 worden de uitkomsten van de regeling gemeten en aanbevelingen gedaan voor de toekomst van het vrijwilligerswerk.

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites